Publicisztikák

Tovább

Könyvek

Tovább

Nyúz

Tovább

Vasárnapi üzenet

Tovább

Fotók

Tovább

Videók

Tovább

Hírálmok 2017-re - Vasárnapi Üzenet

Csúri Ákos
2017.01.01.

Talán 2017-ben másról szólnak majd a hírek.

Kiváltságos egyének helyett a nemzet gyarapodásáról.

Pályázati mismásolok helyett teremtő nyertesekről.

Ilyen-olyan – Isten háta mögötti – Disneyland-tervek helyett a polgári Magyarország megteremtéséről.

Média helyett a hírekről.

Külkapcsolatokban megerősödésünkről, stabilitásunkról.

Terror helyett békéről.

Szabályok elfogadásáról.

Acsarkodás helyett értelmes vitákról.

A vidék becsületéről.

A fővárosiak eszméléséről, hogy mennyi minden épült az elmúlt 6 évben Budapesten.

Biztonságos közlekedésről.

Racionálisan olcsóbb életről.

A gyermekjóllakottságról.

Kéz kezet mos románcok helyett jogkövető és IGAZSÁGOT SZOLGÁLTATÓ bírákról.

Egyenlő mércékről.

A pozsonyi csata diadalmas üzenetéről.

Facebookgörlök helyett valódi teljesítményekről.

Fánk helyett lángosról.

A könyvek becsületéről.

Ezt álmodtam. Ezt kívánom 2017-re. Is.

NYÚZ 23.

Obama kicsinyes bosszúja

Harmincöt orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból, valamint bezártak két, egy New York-i és egy marylandi orosz létesítményt – írja a Reuters, egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva. Úgy tudják, a diplomatáknak 72 órájuk van arra, hogy elhagyják az USA területét.

Az intézkedéseket az amerikai választásokkal kapcsolatos orosz hackertámadások miatt hozták. Az erről szóló rendeletet Barack Obama amerikai elnök csütörtökön írta alá – írja az MTI. A tisztségéből januárban távozó amerikai elnök szerint az Oroszország elleni szankciók „szükséges és megfelelő” választ jelentenek Moszkvának arra a törekvésére, hogy a nemzetközileg elfogadott viselkedési normák semmibe vételével aláássa az amerikai érdekeket.

Ja. A vereséget meg nemzetközileg elfogadott normák alapján kellene elviselnie Obamának, H. Clintonnak meg Sorosnak. De ez nekik nem megy. Ezért zavarta el őket Amerika. Is.

Fejmosás - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.25.

A Jóisten nem aprózta el advent utolsó hetét, és komoly csapást mért a felelőtlen Európára. Vérben forgott a hétfő este, immáron a karácsonyi-adventi vásárainkat is elvették. S megráncigálták az orosz medve bajszát is, ami sok jóval nem kecsegtet…

Lassan beletörődhetünk: mostantól soha nem lesz olyan a karácsonyunk, mint ahogy megszoktuk. Eddig kimerülten, de nem félve érkeztünk a faállításhoz. Immáron ez már múlt idő. Az ember háromszor is meggondolja, hogy hol vásárolja meg a díszeket – központi, nagy vásárban, vagy mellékutcák rejtett kisboltjaiban (utóbbi, amúgy, szimpatikusabb is). És lassan eljutunk oda, hogy nem is vásárolunk új díszeket, mert a biztonságos az, ami már házon belül van. És jó lesz így jövőre az idei, utána a tavalyelőtti et cetera.

A Jóisten adventi fejmosása egy dologra mindenképpen rávilágított: fel sem fogjuk igazán, hogy milyen biztonságban élünk itthon.

Becsüljük meg.

Gyűrű - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.18.

Összeköt és behálóz egyszerre. Körbefonja ujjunk, jelent és jelez, megnyugvást ad és biztonságot.

Tartozni valakihez, valamihez – jelképpé vált önként vállalt rabság.

Édes rabság.

Időnként sértheti a bőrt, viszkethet alatta, úszás közben talán le is csúszhat.

De, ha így van rendelve, akkor nem veszik el, nem csúszik le, nem esik „véletlenül” a csatornába. És nem rozsdásodik.

Jaj, egyszer úgy felhúznám Isten ujjára is már végre!

Ezért először gyújtsuk meg az idei utolsó adventi gyertyát! Magunkért és Istenért.

Istenkeresőben - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.11.

Advent idején amúgy is, de mostanság valamilyen megmagyarázhatatlannak hitt és mégis nagyon is megmagyarázható okokból erősödik fel bennem, bennünk az Isten keresése.

Mert nincs jó válaszunk a jelenségekre.

Mert jelenségek vannak.

Emberáradat a vízért.

Emberáradat a bombák elől.

Emberáradat a felelőtlenül felkínált euró ezrekért.

Jönnek, kérdés nélkül jönnek. Nem kopogtatnak, mert nekik ezt soha senki nem mondta: ha idegen házhoz érsz – kopogtass. Nem, mert nekik meghívót küldtek. Gyertek, az ajtónk tárva-nyitva előttetek.

Csak éppenséggel az ajtó (ingatlan) tulajdonosát nem kérdezte meg senki, hogy valóban nyitva van-e az ő ajtaja.

Kiderült, hogy nincs.

Így aztán az ajtónyitogatók gyorsan váltottak és már azt is letagadták, hogy valaha ajtónyitást említettek volna – és most már ők szólítanak fel a leghangosabban a kopogásra.

Szóval rendet kellene már tenni, mert úgy tűnik, hogy mi ezt itt, a Földön, képtelenek leszünk elérni.

Ezért keressük hát újult erővel az Istent.

Első lépésben gyújtsuk meg a gyertyát! Magunkért és Istenért.

Vasárnapi üzenet - Olasz (Ferenc) nap

Csúri Ákos
2016.12.04.

Szavaznak Olaszországban (a tegnapi Népszava kolumnás anyagának címe szerint: Itáliában dönthetnek Európa sorsáról), amelynek valóban súlya lehet (bedől-e a bankrendszer, hosszan tartó kormányválság alakul-e ki, Renzi betartja-e ígéretét és valóban lemond-e bukás esetén), de esetünkben ez most másodlagos.

Olasz Ferenc - Krisztus feje

Választanak az osztrákok is (a tegnapi Népszava kolumnás anyagának címe szerint: Alpesi Mordorrá válhat Ausztria), feltéve, ha képesek ragasztható borítékot gyártani…, és kiderül, hogy a mostani európai mainstream-be simuló, akaratnélküli, gyenge PC Ausztria lesz Ferenc József halála után 100 évvel, vagy egy öntudatos nemzetállam, amely levetné Párizs és Berlin, de legfőképpen Brüsszel és a liberális Benelux államok diktátumait, útmutatásait, és a közép-európai államokhoz hasonlóan kifejezi, hogy „köszönjük szépen a tanácsokat, de mi talán jobban tudjuk, hogy mire van szükségünk, és a szerint is fogunk élni”.

A közönségdíjas

De nekem ez a második adventi vasárnap Olasz Ferencről szól. A végtelenül csendes, szerény, pazar meglátásokkal rendelkező fotóművészről, operatőrről, filmrendezőről. Aki – VÉGRE! – életművéhez méltó kitüntetésben, elismerésben részesült.

Az Ecce homo, a Mindörökkön örökké, a Székelykapuk című korszakos könyvek szerzője lett 2016-ban a Prima Primissima közönség díjasa.
Ha valaki, akkor ő igazán megérdemli.
Jó tudni, hogy olyan valakit díjaztak, aki érti adventi cikkzáróm:

Gyújtsd meg a gyertyát! Magadért és Istenért.

P.s.: A Népszavát azért hangsúlyoztam, mert mást se hallani, minthogy mekkora elnyomás alatt vannak, mintha nem is létezhetnének, pedig, de. Na, ezért jeleztem, hogy olvasom őket. Is.

Atomhír Svájcból

Csúri Ákos
2016.11.28.

A polgárok 55 százaléka nem értett egyet a Zöld Pártnak azzal a javaslatával, hogy Svájc atomerőműveit állítsák le 45 év működés után.

Ha az igenek kerültek volna többségbe, akkor az öt svájci atomerőműből hármat már jövőre bezártak volna, az utolsót pedig legkésőbb 2029-ben.

Az ellenzéki zöldek és a szociáldemokraták a japán Fukusimában 2011-ben bekövetkezett katasztrófa óta követelték a népszavazást. Azzal érveltek, hogy a svájci atomerőművek nem biztonságosak.

A kormány viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy megújuló energiával nem tudnák pótolni a nukleáris erőműveket, így azok bezárása áramkimaradásokhoz vezethet.

Svájc áramtermelésének több mint egyharmadát adják az atomerőművek.

Rémlik, mintha Paks II. kapcsán a hazai zöldek, meg a baloldaliak is hasonlóképpen érvelnének a megújuló energia mellett az atomenergiával szemben. Fűnek, fának és legfőképpen mindennek elmondva – és feljelentve – a kormányt, meg a paksi projektet.

Az „elmaradott” Svájc már válaszolt az érvelésükre…

Újjászületésnap

Csúri Ákos
2016.11.27.

Vannak vitathatatlan megállapítások.

Nem szabad csukott szemmel járni. Nem szabad balettcipőben ropni a táncházban. Nem szabad a lék fölé túl mélyen hajolni. Nem szabad száguldó vonat lehúzott ablakán kihajolni.
Csukott szemmel nem csak azért nem szabad járni, mert balesetveszélyes, hanem azért sem, mert a világ legszebb, legapróbb jelenéseit, pillanatait engedjük el magunk mellett, nem élvezve, kiélve azokat.

Balettcipőben táncházba azért nem szabad forogni, mert a néptáncnak évszázados súlya van, minden mozdulatban ott van a parasztemberek földszeretete, a dolgos hétköznapok táncban-dalban feloldott öröme, maguk a párkapcsolatok, és legfőképpen a szerelem kifejezésének ünnepe.

A lék fölé azon ne hajoljunk túl mélyen, mert beleesünk a jéghideg vízbe és könnyen meghalhatunk.

Száguldó vonat ablakán meg azért ne hajoljunk ki, mert a fejünk, karunk, törzsünk nem erősebb a stabilan álló oszlopoknál…

Viszont újjászületni mindig és mindenkinek lehet. Egy születésnap jó alkalom a számvetésre és az elhatározásra: mától hátrahagyom a görcseimet, gondjaimat, fájdalmaimat, új erővel és hittel tekintek a jövőbe.

Környezetemben – valahogy ez egy ilyen csillagos nap – sokan ünneplik ma a születésnapjukat. Ilyen-olyan esztendőket hagytak maguk mögött.

Don Botto és társai érdeklődő figyelme...

Nekik – is – küldöm Don Botto kedvenc Pilinszky-idézetét (Pilinszky János is ma lenne 95 éves…):

”Egy gyermek “csupa fül és csupa szem”. Feltétel nélkül meri elveszíteni önmagát, ami a valódi birtoklás egyedüli formája. Egy gyermek mellett minden felnőtt görcsös és fukar szegény. Gyermekkorunkban minden a miénk, amit megpillantunk, s a felnőttség talán nem is más, mint a világ lassú és fokozatos elvesztése”.

Ideje újjászületésnapot ülni!

Két link

Csúri Ákos
2016.11.20.

Az a nagy büdös helyzet, hogy pont letojom, hogy mennyibe került a népszavazási kampány. (Lévén, ha idetelepítenek, az a többszörösébe fog kerülni mindannyiunknak.) És az sem érdekel, hogy milyen mondvacsinált indokokkal fúrták meg az alaptörvény ez irányú módosítását.

Az én fejemben napok óta csak két cikk kavarog.
Két link. EZ meg EZ.

Olvassák el nagyon figyelmesen (ha átugrották, akkor görgessenek vissza, kattintsanak rá és olvassák), mert akkor minden különösebb írói technika nélkül érthető és értelmezhető az alábbi kérdés- és észrevétel sor.
És most idemásolnám a Blogstar olaszországi tudósítójának (a cikkek küldőjének) kérdéseit, gondolatait:
ha nem lennék egy EU tagország állampolgára, nekem minden EU-s országba vízumot kellene kérnem...
akik menekült státuszt kapnak, miért utazgathatnak szabadon, mint egy teljes jogú EU-s állampolgár? Miért nem tartják őket abban az országban, ahol befogadták őket? Így már érthető, miért állítja vissza sok ország a schengeni övezeten belül is az ellenőrzéseket.

nekem, ha nem lennék EU-s állampolgár, ahhoz, hogy ugyanazokat a jogokat megkapjam, mint ez a színlelt menekült asszony, 10+minimum 2 évet kellene élnem bármely EU-s országban, dolgoznom kellene, bizonyíthatóan adót kellene fizetnem, vagy valakinek hivatalosan el kellene tartania, azaz, egy napig nem lehetnék az állam terhére, és majdnem mindenhol vizsgát kellene tennem az ország nyelvéből, valamint az alkotmányból. Mert ugye nem EU-s állampolgárként így válhat valaki EU-s állampolgárrá, hogy aztán szabadon utazgasson a schengeni határokon belül... Ez nem diszkrimináció pl. egy fehérorosszal szemben? (Ha valaki ez idő alatt országot vált, mert, mondjuk, úgy hozza az élet, akkor az idő újra kezdődik tudomásom szerint..., de lehet, hogy ebben tévedek.)
ha egy EU-s, vagy bármilyen állam állampolgára Németországban több mint 6 hónapig nem kap munkát, nem kapja tovább a szociális ellátást, a segélyt, akkor sem, ha mondjuk előtte évekig dolgozott, adót fizetett. Ha közben nem lett német állampolgár, mehet haza, a hazájába. Ez nem egy csúnya kettős mérce, illetve diszkrimináció?

ha nem vagy menekült, de nincs munkád, miért veszítheted el a lakásod, a vagyonod, akár német (olasz) állampolgárként is, ha egy teljesen idegent segít az államod?

miért nem ellenőrzik, hogy valaki hol lakott, valóban a háborús szíriai övezetből jön-e, mielőtt megkapja a menekült státuszt? Miért elég, ha valaki egyszerűen Szíriában született?

ha valakinek van 10.000 dollárja, hogy lakást béreljen 3 hónapra a családjával Isztambulban, és ezt hangoztatja is, miért kell őt segélyen éltetnie Európának?

ha valakinek, akinek joga van megkapni a menekült státuszt, és van 2000 eurója, hogy embercsempészekkel vitesse magát Münchenbe, akkor miért nem kéri a menekült státuszt az isztambuli német nagykövetségen és utazik repülővel, legálisan?

Ezek a mondatok és a két link megválaszol mindent népszavazásról, alaptörvény módosításról, és arról, hogy miért olyan a magyar belpolitika, amilyen.

Trampli-e Trump? - Vasárnapi üzenet, 2016. november 13.

Nem hinném… Viszont zseniális egy pasas, annyi szent. Így, ekkora – párton belüli és össznépi média – ellenszélben választást nyerni kivételes képesség és tudás birtokában lehet csak. Lehet, hogy nem maga Donald Trump a zseniális, hanem a kampánycsapata. De azokat az embereket is Trump választotta ki, illetőleg hagyta jóvá. És volt bátorsága a hajrák hajrájában – a nyilvánosságra hozott mérések alapján jelentős hátrányban – váltani, az addigi kampányfőnököt kirúgni és fordítani és meggyőző különbséggel nyerni.

Olvasom a fanyalgókat – van egy pár a világon és hazánkban –, hogy Emailné több voksot kapott, mint a megválasztott elnök. Így van. Csakhogy a speciális amerikai szabályoknak köszönhetően mindez mit sem ér. Az elektorok választanak. És abból Trumpnak jócskán több jutott, mint Emailnének. Az ingadozó államok döntöttek. És az ingadozók nem a ragadozót választották, hanem egyértelműen a self-made man-t, a közülük valót, a nép egyszerű fiát, az amerikai álom valódi megtestesítőjét.

Emailné csapata is tudta, hogy hol kell nyerni. Tudták, mert az első perctől erre készítették őket. Ezért támogatta – baromira nem demokrata módon – Emailnét a demokrata párt vezérkara az akkor még versenyben lévő Sanders-szel szemben. Soha sem fogjuk megtudni, hogy a brooklyni aspiráns jelöltté válása esetén mire ment volna Trumppal.

Ezt a demokraták kúrták el. Nem kicsit. Nagyon!

Így aztán jobb lenne kussolni. És elgondolkodni a nagy médiaminták viselkedésén. Hogy a CNN stúdiójában elsírják magukat, mert nem a véresre nyalt Emailné nyert. Hogy a Newsweek emailnés címlappal jelenik meg. Hogy a Zuckerberg facebookja blokkolta (tapasztaltam) a választás napján a trumpos megosztásokat.

Szóval nem Trump a trampli. A suttyókat Emailné környezetében kell keresni. Vagy az átlagamerikaiak nagy örömére (és reményére) már valahol Kanadában

Nem tudom, hogy Trump jó elnöke lesz-e Amerikának, vagy sem. Csak az a biztos, hogy megválasztása esélyt adott a világnak.

Üzenete (végre!) egyértelmű: picsába a pc-vel, arról beszéljünk (nevén nevezve a dolgokat), ami a valóságban van.

Ebbe a sorba végre már a hazai és külhoni „demokraták” is beállhatnának. Tisztább lenne minden verseny és maga a világ is.

 

Ezeket a cikkeket olvastad már?