Publicisztikák

Tovább

Könyvek

Tovább

Nyúz

Tovább

Vasárnapi üzenet

Tovább

Fotók

Tovább

Videók

Tovább

Fletó öcsi pajkossága - Vasárnapi üzenet, 2016. május 29.

Csúri Ákos
2016.05.29.

Gyereknap van. Ilyenkor egy szülő alárendeli magát egy felhalmozott kívánságsornak, és igyekszik megfelelni csemetéi elvárásainak. Vidámpark, Állatkert, cirkusz, céllövölde, étterem, horgászás, aszfaltrajzverseny, cukorka, fagyi és társai.

Jó lett volna, ha a gázszámlával megénekelt Katus mama, Gyurcsány Ferenc édesanyja is inkább nyalókaszopogató versenyekre vitte volna Ferikét – még felnőtt korában is. Sajnos, erre a gyerekre senki nem vigyázott, így aztán, mint egy elszabadult hajóágyú fordult saját népe ellen és lőtt közéjük. Verbálisan mindenképpen. Ezt az idiotizmusok idiotizmusával „szenvedélyes igazságbeszédnek” nevezett trágár ámokfutást 10 esztendeje követte el ez a félkegyelmű és borította lángba az országot, de a fővárost mindenképpen. Hazudott, amit egy kisgyereknél csíntevésnek, pajkosságnak, huncutságnak, lódításnak, nagyot mondásnak tekintünk, de egy miniszterelnöknél választási csalásnak, hazaárulásnak és egyéb főbenjáró bűnnek.

Gondolja az ember, hogy ilyenkor kussol az elkövető az évfordulón, bízik a három hónapos és felettébb szelektív emlékezetben, számolgatja milliárdjait, csókolgatja brüsszeli barátait, rutinszerűen feljelenti a konzervatív-polgári kormányt, és úgy elvan, mint Kötsén a befőttje.

De nem.

Ez a Budai Bernadett-elkapó, Mészáros Antónia és Palya Bea kedvenc előjön egy videóval (könyörgöm, nem volt senki a környezetében, aki leállította volna?) és vádol mindenkit. A legszebb az, hogy olvassa. A nagy szenvedélyes... Szürkében.
Nyalókát kellene adni neki, Mert addig a hazugságai csak Fletóka pajkosságai lennének. De ő nem édességet kér, hanem hatalmat. Mások meg éveket kérnének rá. De nem lehet. Mert Fletóka gazdasági pajkossága (például Fittelina-ügy, amelyről jogerős ítélet mondja, hogy Gy.F. hazudott, vagy a fantom Nomentana) elévült.

Már ez is durva. De van ilyen.

Az viszont biztos, hogy az őszödi beszéd soha sem fog elévülni. És Fletóka nem egy pajkos kisgyerek lesz, hanem egy hazug hazardírozó. Gyereknap ide, vagy oda.

Schwartz Gyuri bácsi - Vasárnapi üzenet, 2016. május 22.

Csúri Ákos
2016.05.22.

Keveri, kavarja. Schwartz (Soros) György keveri, kavarja. Pedig lehetne író, újságíró, eszperantista, mint apja, Schwartz (Soros) Tivadar. De nem lett. Spekuláns lett. Aki finanszírozta 2003-ban a grúz rózsás forradalmat. Rá egy évre komoly összegekkel támogatta a Demokrata Pártot George W. Bush megbuktatása érdekében. Nem sajnálta dollárjait az ukrán narancsos forradalom idején sem, de Fehéroroszország nem kért „jótékony” (sokak szerint inkább kártékony) tevékenységéből és persona non grata-nak nyilvánították.

De törődött ő mindig szülőföldjével, Magyarországgal is. Olyannyira, hogy 2008. október 9-én a Soros Fund Management állt az OTP Bank megtámadása mögött, amelynek következtében aznap 22(!) százalékot estek az OTP részvényei.

Sorosi hazaszeretet.

S George Schwartz most sem nyugszik. Offshore cégeiben felhalmozott dollármillióit tolja Clinton asszony kampányába (meg a magyarországi médiába – 444.hu, Magyar Narancs -, „civil” szervezetekbe), hogy aztán Monica Lewinsky kedvenc pasijának, említett Clinton asszony egykori elnök férjének kiszaladjon a száján: a magyarok és lengyelek putyini diktatúrára vágynak.

86 évesen is hazudik és kavarja Soros.

Pedig a világ se nyitottabb (open society), se jobb nem lesz elvadult ideái (évi egymillió muszlim kell Európának, hangoztatja) által. Csak szarabb. Azt meg valóban lehet keverni, kavarni.

De inkább választott hazájában, ha lehet.

Köszönjük!

 

Háború van? - Vasárnapi üzenet, 2016. május 15.

Csúri Ákos
2016.05.15.

Az. Hatalmas, végeláthatatlan, íróasztalnál és terepen egyaránt vívott. Kultúrák harca, hitek vetélkedése, férfiú kivagyiság és megalázás, nők meggyalázása, médiahasználás. Ezek a fegyvernemek.

Háború van. A tét egy kontinens léte vagy halála. És egyre inkább azt látom, hogy ebben a kérdésben nem állunk jól. Furán értelmezik a Júdás-pénz fogalmát Brüsszelben. Most azoktól kérik, akik nem árulók. Akik kiállnak a végletekig értékeink védelmében.

De háború van kis hazánkban a kommunikációs és média térben is. A héten a tv2 tulajdonosa volt a ballib lapok címlapjainak célkeresztjében. Vajna Andrást gazdasági-politikai értelemben gatyára vetkőztették, szőrőstől-bőröstől átvizsgálták. Igaz, semmi újat nem találtak, de azért jól mutatott a címlapokon a hatalmas tv2 logó. Mert, ugye, nem zörög a haraszt, ha…

Hát, ne zörögjön! Álljanak elő a VALÓS tulajdonosok a nagy befolyással bíró, önmagát előszeretettel „negyedik hatalmi ágként” aposztrofáló médiavállalkozásoknál. Offshore-ral és a nélkül. Tegyük a kezeket az asztalra és terítsük ki lapjainkat.

Mert úgy lesz fair a háború.

S nem úgy, hogy a Facebook cenzúrázza a konzervatív tartalmakat. Vagy úgy, hogy a 444.hu és a Magyar Narancs tulajdonosa egy Soros György által szponzorált, amúgy offshore szállal is rendelkező amerikai alap. Mert a más szemében a szálkát…

Legyen becsületes a harc Európáért és a tisztességes tájékoztatásért.

Mert majd akkor tud tiszta fejjel dönteni a nép. 

Mennyit érek

Csúri Ákos
2016.05.08.

Hát, most már megtudtam. Egymillió forintot érek Junckernek. Ahmed meg 78 milliót. Én 45 éve Európában élek, a templomokba, mecsetekbe, zsinagógákba, imaházakba tisztelettel, hittel és alázattal lépek, kisebb-nagyobb dolgaim az ennek rendelt mellékhelyiségben végzem, utánam nem kell fertőtleníteni a MÁV-kocsikat, étterembe vacsorázni járok, nem hazudom százezrednyi társammal, hogy január elsején születtem, és az európai nyelvek széles tárházából nem azt az egyetlen szót ismerem, hogy Germany…

Ellenben Ahmed…

Ellenben Ahmed most érkezett Európába, a szent helyek közül csak a mecseteket ismeri el, mellékhelyiségnek megteszi neki a Keleti pályaudvar és Józsefváros bármelyik utcaköve, bokra, a MÁV-kocsik fertőtlenítéséhez tevékenyen (nem a tisztításban) hozzájárult, étterembe adott esetben lövöldözni, robbantani jár, január elsején született és annyit tud: Germany.

(Nyilvánvaló, hogy az általánosítás ebben az esetben csak írói eszköz, de…).

Ahmed 78-szor ér többet nálam egy európai fővezér szerint.

Az európai fővezér fővezírré válik, és most kiárusítja Európát.

Köszönöm, én ebből nem kérek.

Mert a fennen hangoztatott MINDEN EMBER EGYENLŐ pc maszlagot ezzel a beárazással garantáltan sutba vágták azok, akik ezt a neszesemmifogdmegjólvilágbékét erőltették eddig.

Most, hogy számszerűsítette a különbséget köztem és Ahmed, a keresztény-zsidó kultúrkör és az iszlám között egy olyan figura, akit SENKI nem választott meg, egy folyamatos delíriumban álmodozó luxemburgi adóoptimalizáló, rájöttem mennyit érek is valójában.

Ehhez képest sokat.

Dísztribünről integető drogos

Csúri Ákos
2016.05.01.

Egész héten izzott a sajtó a sajtó körül. Kezdődött a vs.hu „függetlendemokratikusszabadértelmiségszabadság” és még ki tudja mi felmondássorozattal. Egy apróságra azért jó lenne választ kapni: ha már annyira oknyomoznak (és nem találnak semmit!) a Századvég szerződései körül Hajnalkáék, akkor a nagy oknyomozóknak miért nem jutott eszébe megnézni azt, hogy miből is oknyomoznak ők olyan lelkesen. Amióta elindult a vs.hu, azóta van napirenden Szemerey Tamás és Matolcsy György vélt-valós kapcsolata. (A rokoni valós. Az üzleti ebből fakadóan az oknyomozóknak oknyomozás nélkül is evidencia… Pedig, mint kiderült, csak vélt.)

Ez a más szemében a szálkát tipikus esete.
Aztán gyorsan felállnak, mert mártírok ám ők – meg vakok.
A másik ügy még érdekesebb. Kövér házelnök hozott egy szabályt. Azt a szabályt nem tartották be. Kövér házelnök ezt a be nem tartást szankcionálta.

Sírt is a sajtó, keményen, hogy „függetlendemokratikusszabadértelmiségszabadság”, meg egyebek.

(Halkan jegyzem meg: magam nem túlzottan rajongok a dresszkódokért, de azért, ha valaki az ország házában dolgozik tudósítóként, akkor illenék méltóképpen felöltöznie. Mondjuk, ez ügyben is lehetne szankcionálni…)

De nehéz. Mert a május elsejei dísztribünről integető hős sajtómunkások egyike kitárulkozott a héten. Drogokon élve tartotta ébren magát és úgy írta politikusokat, közéleti szereplőket – egyáltalán az embereket – humorosnak gondolt jelzős szerkezetekkel karaktergyilkoló dolgozatait.

A mellvéden ő a vezérintegető. A megmondó. A falkavezér. A minősítő. Az alfa meg az ómega.

Május elseje van. De egy korty langyos sört sem adnék nekik…

Vendégség - Vasárnapi üzenet, 2016. április 24.

Csúri Ákos
2016.04.24.

A vendégség lényege, hogy – vendég és házigazda egyaránt – jól érezze magát. A vendég erre készül, amikor elfogadja az invitálást, a házigazda meg attól a perctől kezdve, amikor eldönti, hogy kit hív meg. És innentől kezdve alapvetően rajtuk múlik, hogy mikor telik majd az alkalom.

Ha közszereplők vacsorája kerül nyilvánosságra, akkor – lehetett bármilyen omlós is a felszolgált hús – a média azon csámcsog, hogy mi van a háttérben. Kombinálnak, fantáziálnak, összeesküvés és egyéb elméleteket gyártanak… Mert azt hiszik, hogy ez a fontos.

Pedig nem.

Volt olyan közszereplő, aki nyilvánosságra hozta vacsoráját az orosz elnökkel. (Akit azóta – mert perpillanat ezt diktálja politikai érdeke – szapul. Gyurcsány ebbéli rövid memóriáját most hagyjuk is, komolyabb dolgokról van szó.) És vannak olyan közszereplők, akik nem ügyet csinálnak egy vacsorából – nem etetik azzal a sajtót és közvéleményt, hogy mit ettek –, hanem úgy kezelik, ami valójában volt. A miniszterelnök és egy miniszter együtt vacsorázott. Beszélgettek, falatoztak, talán egy pohár bort is megittak.

Ebből aztán a sajtó mindenféle következtetéseket vont le. Úgy, hogy ott sem volt.

Milyen szerencse, hogy pénteken a barátaink voltak nálunk vendégségben. Akik közül az egyik híres, ismert közszereplő. Kár, hogy a sajtó nem szagolta ki. Mert most hetekig olvashatnám élvezettel a találgatásokat. Miért ők, miért pont most, miről volt szó. Élvezetes olvasmány lenne.

De a vendégség sokkal élvezetesebb volt. És nekünk ez a fontos.

A jövő - Vasárnapi üzenet, 2016. április 17.

Csúri Ákos
2016.04.17.

Napjaink oktatáspolitikai állóháborúja – természetéből fakadóan – generációs kérdéseket is felvet. Hogy mikor tanultunk hasznosabban? Mi vagy a gyermekeink? Nos, a kérdés nehéz – és csak a jövőben kapunk rá választ.

A jelenben azonban biztosan történik olyan, amelyről mi még csak nem is álmodozhattunk. Hogy például 15 és 18 év közötti dán, spanyol, francia, német, tajvani, szerb, szlovén, dubaji, egyiptomi, izraeli, olasz középiskolás fiatalok lepjék el székesfővárosunkat abból a célból, hogy a BIMUN – Budapest International Model United Nations – keretében leképezzék az ENSZ működését. Ezekben a „vitákban” mindenki másik országot képviselt, nem a sajátját.

Nagykép a BIMUN üléséről

Lányom is büszke szervező és résztvevő volt ebben. Lelkesen és okosan mesélte, hogy az ENSZ-ben ténylegesen megtárgyalt kérdésekről vitatkoztak a diákok, iskolája, az Eötvös József Gimnázium szervezésében és lebonyolításában.

Tizenévesek érveltek a menekültügyről, a Biztonsági Tanácsban képviselték álláspontjaikat, szót értettek emberi jogi, szociális és humanitárius kérdésekben.

Szerintem borzasztóan helyes, hogy van ilyen.

Mert ez nem csak a bulizásról, különböző kultúrájú fiatalok szellemi fesztiváljáról szól.
Olyat tanulnak egymástól, amit az iskolapadban soha nem sajátíthatnak el. Érvekkel legyőzni és meggyőzni a másikat – miközben türelemmel meghallgatják egymást.

Nem mindenkiből lesz közülük diplomata. De akiből az lesz, az nyugodtan képviselhet engem.
Ez a jövő. És itt már elkezdődött.

Olimpia - Vasárnapi üzenet, 2016. április 10.

Csúri Ákos
2016.04.10.

Szörnyű dolog az, amiben 55 évvel ezelőtt Kiss László úszó részt vett.

Fantasztikus teljesítmény az, amit – időnként laikusnak elviselhetetlennek tetsző módszerekkel – Kiss László edzőként az elmúlt 55 évben elért.

Annulálhatja-e ez egykori tettét?

Nem.

Tudtak-e előéletéről azok, akik kitüntették, uszodát neveztettek el róla, társadalmi alpolgármesternek kérték fel, körbeajnározták, szövetségi elnökként „futtatták”?

Részben igen, részben nem.

Ennek a történetnek a semmiből történő előbukkanása pár hónappal az amúgy is nehézkesnek ígérkező olimpia előtt használ-e a magyar olimpikonoknak?

Nem.

Ennek a történetnek a semmiből történő előbukkanása pár hónappal az olimpiai pályázatunk elbírálása és a döntés előtt használ-e Budapest olimpiarendezési esélyeinek?

Nem.

Nem tudom, hogy ki miként van vele, de én valahogy innen kezdeném kiásni a kutyát…

(Ami nem jelenti azt, hogy bármely erőszak tévőt valaha is felmentenék.)

Ritmus és anyanyelv - Vasárnapi üzenet, 2016. április 3.

Csúri Ákos
2016.04.03.

Megboldogult Vásárhelyi László mondta egykoron egy rádiós beszélgetésünkben: a magyar néptánc olyan, mint az anyanyelvünk.

Mélyen igaza volt. Merészkedem – végignézve a 35 Országos Táncháztalálkozó sokaságát – annyival kiegészíteni: anyatejjel szívhatnánk magunkba.

A ritmust, a mozdulatsort, az ütemérzéket, a csodálatos népdalokat – születésről, szerelemről, elmúlásról, elválásról, honvédelemről, szabadságról. Mert bár belépőt 4 éves kortól kell váltani, volt ott tegnap 0 éves is. Meg 1, meg 2, meg 3 esztendős, szépen felöltözött, „pörgős szoknyát”, vasalt inget hordó csöppség. Dórci, Anna, Boti, Matyi és a többiek.

Élvezték a forgatagot.

És az egészben az a jó, hogy bármerre is mentek (vitték őket) a Sportarénában, mindenhol népzenébe, népdalba, a népi kultúra megannyi megjelenésébe botlottak.

Csak a két lábukban nem botlottak meg. Egyszerűen nem tudtak. Pörögtek, forogtak, csapásoltak – és mosolyogtak.

Az övék volt. Minden.

Mint az anyjuk és az anyanyelvük.

Készülj a keresztre! - Vasárnapi üzenet, 2016. március 27.

Csúri Ákos
2016.03.27.

Készülj a keresztre,

ha nem nézel magadba,

ha mindig mástól várod gondjaid megoldását,

ha nem olvasol a jelekből,

ha nem tanulsz a hibáidból,

ha nem tudod azt mondani: bocsánat,

ha soha nem értetted meg, hogy mit jelent: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa,

ha nem állsz ki magadért,

ha nem véded meg értékeidet,

ha nem törődsz a közösségeddel,

ha hatalmi szóval gázolsz át emberi érzékenységeken,

ha más vallását hitetlennek nevezed,

ha csak a gyauroknak hiszel,

ha nem veszed észre: biztonságod ma már csak látszat,

ha elhiszed, hogy rád veszély nem leselkedik,

nos, akkor készülj a keresztre, mert nincs már, kit megfeszítsenek helyetted!

Ezeket a cikkeket olvastad már?