NYÚZ 11.

Csúri Ákos
2015.11.06.

Ezt a levelet kaptam. De nem csak én, hanem mindenki - lévén nyílt.
És tanulságos. Vajon lesz rá válasz?

Társaság a Szabadságjogokért Közhasznú Egyesület, Kapronczay Stefánia
Transparency International Magyarország Alapítvány, Martin József Péter

Magyar Helsinki Bizottság Közhasznú Egyesület, Kőszeg Ferenc
részére

elektronikus úton

Tisztel Ügyvezető Igazgató Asszony és Úr! Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország 2015-ben olyan kérdéssel került szembe a migrációs nyomás erősödésével, amely sokakat késztetett arra, hogy állást foglaljanak a témában. Mindamellett, hogy tiszteletben tartom a különböző álláspontokat, sajnos előfordult olyan vélemény is, amely nemes egyszerűséggel a hatályos jogszabályok semmibevételét kommunikálták, rosszabb esetben akár a tudatos megszegésére buzdítottak.

Október 30-án a Bloomberg Business című lap közzé tette Soros György kritikáját Orbán Viktor, rádióinterjújára reagálva. Elképzelhető, hogy nem ismeri a kritika teljes szövegét, ezért engedje meg, hogy a teljesség igénye nélkül idézzek az írásból:
„Orbán terve, hogy a nemzeti határok védelmét feladatként, a menekülteket pedig akadályként kezelje. A mi tervünk, hogy a menekültek védelmét kezeljük feladatként, a határokat pedig akadályként.”

Soros György fenti mondata súlyos állítást fogalmaz meg. Azt tartja feladatának, hogy szuverén országok határait – mint akadályokat – lebontsa, a menekültek könnyebb Európába jutása érdekében. A beszédet olvasva merült fel bennünk a kérdés, vajon Soros György milyen közösség nevében fogalmazta meg gondolatait a helyzet rendezésében. Közismert tény, hogy az Önök által irányított szervezeteknek a legutóbbi évben összesen több száz millió forintnyi (Társaság a Szabadságjogokért – 170 millió; Transparency International Magyarország – 43 millió; Magyar Helsinki Bizottság – 55 millió) támogatást ítéltek meg a Soros alapítvány kurátorai. Mindezek alapján egyesek joggal gondolhatják, hogy a fenti sorok írója a magyar migrációs problémában alkotott véleményének a nevével fémjelzett alapítvány által támogatott szervezeteken keresztül kíván érvényt szerezni.

Mindez azért különösen veszélyes, mert a 2007. évi LXXXIX. törvény az államhatárról a 11. §-ban a következőképpen fogalmaz: „Az államhatárt nemzetközi szerződésben és törvényben meghatározott feltételekkel – ha nemzetközi szerződés vagy az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusa kivételt nem tesz – a forgalom számára megnyitott, a forgalom jellegének megfelelő közúti, vasúti, vízi vagy légi határátkelőhelyen vagy a határátlépési ponton, ellenőrzés mellett szabad átlépni.”. De ha ez nem lenne kellő visszatartó erő, akkor érdemes figyelembe venni az Európai Parlament és a Tanács 562/2006/EK rendeletében foglaltakat, amely a személyek határátlépésére irányadó szabályok közösségi kódexének (Schengenihatár-ellenőrzési kódex) létrehozásáról szól. A dokumentum 1. cikkelyében a következő áll: „A külső határokat csak a határátkelőhelyeknél és azok hivatalos nyitvatartási ideje alatt lehet átlépni. A nyitvatartási időt egy-értelműen fel kell tüntetni azokon a határátkelőhelyeken, amelyek nem napi 24 órában tartanak nyitva.” A fenti sorokban foglaltak megszegése bűncselekmény, így az erre való buzdítás is bűncselekményre való felbujtás.

Mindezek alapján kérem, legyenek kedvesek tisztázni, vajon jogosan gondolják-e egyesek, hogy a Társaság a Szabadságjogokért Közhasznú Egyesület, a Transparency International Magyarország Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság Közhasznú Egyesület támogatja a Soros György úr által megfogalmazottakat. Szíveskedjenek továbbá világossá tenni, Önök is egyet értenek-e a civil szervezetüket támogató Soros György úr fenti szavaival és ez által Önök is vállalják-e, hogy ez által a magyar és a nemzetközi jogban megfogalmazott alapvető értékek semmibevételére biztatnak tömegeket.
Jelen levelet az Önök részére történő megküldését követően a sajtóhoz is eljuttatom.
Megtisztelő válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Üdvözlettel,


Hollik István
országgyűlési képviselő
Kereszténydemokrata Néppárt

Budapest, 2015. november 6.

Címkék: NYÚZ

NYÚZ 10.

„Katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot” – mondta Angela Merkel hétfő este a CDU darmstadti fórumán az MTI beszámolója szerint.

Na, csókolom, akkor most mi a tosz is van? Mutti Merkel elküldi a meghívót – amelynek következtében mindenki, a román oláh cigánytól a nigériai hótfekáig „szír” lesz –, hogy mindenkit befogadnak, liberalizmus éjaéjaó, aztán meg megy a nagy kifarolás a buliból, kerítéssel meg a koalíciós perpatvarral. (Apropó kerítés! Nem kellene egy ötletpályázattal segíteni szegény sógoroknak, hogy miként hívják nem kerítésnek a kerítést? Mert ez a szárnyas lik, elég szánalmas…).

És most Mutti bemondja a tuttit: háború lesz a Balkánon, ha lezárják a határt. Azaz felelősséget visszatolni, mosom kezeim, én jót akartam, de hát ez a sok hülye európai tagállam…

Nem Mutti. Háború nem a kerítés miatt (reméljük nem) lesz. Hanem ez európai vezetők tökölése miatt. Ha hallgattak volna egy kis közép európai ország vezetőjére, akkor ez a kérdés most nem lenne kérdés.

A zsarolás meg gusztustalan.

A szarra először azt mondani, hogy sütemény, majd ha felszolgáltak, akkor finnyásan visszadobni, hogy ez szar és egyék meg, akik sütötték? Hát, ki sütötte, Muttikám? A szerbek? A horvátok? A szlovénok? A magyarok?

Nem, Mutti, Te sütötted. És az első perctől kezdve tudtad, hogy miből mit.

Hát, ne finnyáskodj, hanem fogyassz! És ne fenyegetőzz háborúval.

NYÚZ 10.

Csúri Ákos
2015.10.27.

Szia Anyu! Sok sikert Brüsszelben és hozzál lécci egy autogramot Orbán Viktortól!

Címkék: NYÚZ

NYÚZ 9.

Csúri Ákos
2015.10.27.

„Berki Krisztián egy rontás miatt csupán a 11. helyen végzett a glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőjében, így eldőlt, hogy nem jutott be a szombati döntőbe. Az olimpiára márpedig csak a vb-érmesek jutnak ki lólengésben”.

Eddig a hír és a tény.

Remélem tényleg ennyi.

Mert Berki Krisztián – ez a kiváló ember és sportember – nem érdemelné meg percemberkék rugdosását.

Mert Berki Krisztián – pontosabban BERKI KRISZTIÁN – példakép.

Aki tud összefüggően, szabatosan, őszintén és pontosan nyilatkozni.

Aki őszintén mosolyog és őszintén szomorú.

Aki egy tiszta ember.

Aki olimpiai bajnok. Aki már eddig is százszor többet tett le az asztalra, tett Magyarország hírnevének öregbítéséért, mint sokmilliós sokaságunk.

Nem tudom, hogy befejezi-e a pályafutását. Döntsön bárhogy: Berki Krisztián a szememben mindig EMBER, BAJNOK és PÉLDAKÉP marad.

NYÚZ 8.

Csúri Ákos
2015.10.14.

Pontosan egy hónapon belül első alkalommal hivatalosan ünnepelik Romániában a Magyar Nyelv Napját. A képviselőház kedden szavazott a magyar nyelv ünnepnapjáról, amelyet ezen túl minden november 13-án megünnepelnek Romániában. A javaslatot 264 képviselő támogatta, 10 ellenezte, míg 19 tartózkodott. A tervezetet júniusban a szenátus ellenszavazat nélkül megszavazta, így hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség. Az RMDSZ képviselői és szenátorai által idén tavasszal kezdeményezett törvény lehetővé teszi, hogy Romániában hivatalos úton is minden magyarlakta településen méltón megünnepelhessék a Magyar Nyelv Napját és kulturális eseményeket, program-sorozatokat szervezhessenek. A törvény előírja, hogy az önkormányzatok pénzösszegeket különíthetnek el költségvetésükből a kulturális események lebonyolításának céljából és a közszolgálati tévé és rádió beemelheti műsorrácsába az eseményekről szóló tudósításokat. Ugyanakkor a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a Magyar Nyelv Napjáról” – adja hírül az MTI.

Sok dolgunk nincs vele, csak jelezzük: Hanczár János négy éves munkája kezd beérni. És reméljük, hogy idén méltó helyen rendezik a magyar óvodások központi ünnepségét, amelyet a Blogstar is felkarolt, és amelyről itt olvashatnak.

Mert nyelvében él a nemzet.

NYÚZ 7.

Csúri Ákos
2015.10.14.

„Az Index információja szerint az Együttből kivált Szolidaritás tovább bomlik. A „szolisok” (így nevezi őket a balos szleng) tiszteletbeli elnöke, a parlamenti képviselő Kónya Péter kiválik a mozgalomból, és új pártot alapít.

A Szolidaritás elnöksége múlt héten döntött arról, hogy tudomásul veszi az új párt létrehozását, amely a mozgalomtól szervezetileg teljesen független lesz. „Az Elnökség tudomásul veszi, hogy Kónya Péter – részben a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesület egyes tagjainak részvételével – az egyesülettől szervezetileg teljesen független pártot kíván alapítani"– áll az elnökség egyik határozatában. Az elnökség arról tárgyalt, hogy kezelhetetlen már a belső ellentét két tábor között: a szolisok egy része pártot akart, míg a másik csapat civil mozgalmat. Kónya pártalapítása pedig feloldhatja ezt a belső feszültséget. Kónya jelezte, hogy amint bejegyezték az új pártot, lemond az elnöki tisztségről, kilép a mozgalomból, pontosabban csupán pártoló tag lesz. A Szolidaritás elnöksége pedig nem zárta ki, hogy egyszer majd együttműködik Kónyával, de ez most „nem időszerű”.

A Szolidaritás elnökségi ülésének jegyzőkönyvében szerepel, hogy a mozgalom „a létrejövő új párt megalakításával kapcsolatban nem ad ki sajtóközleményt, és tartózkodik a közvélemény más módon történő befolyásolásától is”.

Kár.

Címkék: kónyapéter, NYÚZ

NYÚZ 6.

Csúri Ákos
2015.10.11.

„Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert választotta az idén az év pénzügyminiszterének a kelet-közép európai régióban a Euromoney című szaklap Emerging Markets kiadványa, írja az MTI. Az újság évről évre közgazdászok, elemzők, bankárok véleményét összesítve dönt a világ legjobb pénzügyminisztereiről és jegybankelnökeiről.

Az indokok közt megemlítik a magyar kormány tökéletes időzítését a jelzálogalapú devizahitelek piaci árfolyamon való forintosításakor, különösen a svájci jegybank januári döntésével összefüggésben, amikor hirtelen jelentősen megemelkedett a frank árfolyama.

Varga Mihály érdemének is tartják azt, hogy Magyarországnak sikerült 2013-ban a határidő előtt visszafizetni adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). A lap kiemeli az online pénztárgépek jelentős, valamint az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) áfa-bevétel növelő hatását. Hozzáteszik, hogy az adóelkerülés és a feketegazdaság továbbra is probléma Magyarországon, azonban a fenti lépések eredményesnek bizonyultak”.  

Érdekes: egyetlen árva, kritikus szó sem esik unortodoxiáról és egyéb korábbi szitokszavakról. Már megint valamiben a világ előtt jártunk? Ez a díj lenne – azon túl, persze, hogy Varga érdemei elvitathatatlanok – egy kénytelen-kelletlen mea culpa? Ha így van – legyen.

 

Címkék: NYÚZ

NYÚZ 5

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Polgári gondoláján Balog Zoltán elnök egy érdekes történetet mesélt el.

Nem oly’ régen (szeptember 20-án) a csehországi Znojmoban játszott EBEL liga meccset Székesfehérvár jégkorongcsapata. A mérkőzést a hazaiak nyerték a papírformának megfelelően.
De nem ez az érdekes.

Hanem az, hogy a derbi végén, a cseh-szlovák határon fekvő település csarnokában a hangosbemondó megkérte a fehérváriakat, hogy adják át a csehek és szlovákok köszönetét a magyar kormánynak és a magyar népnek a bevándorlás ellenes harcban tanúsított példaértékű hozzáállásért.
Majd percekig zúgott az arénában a Viktor! Viktor! – vastaps kíséretében.
Mondom: Znojmoban, a szlovák határ menti cseh kisvárosban.

Címkék: NYÚZ

NYÚZ 4

Csúri Ákos
2015.09.27.

Hatalmas a szégyen, szinte senkit nem érdekelt, hogy éheznek a magyar gyerekek – rikít a nol.hu címe. „Alig pár száz érdeklődő ment el folytatódik a dolgozat – a hazai popszakma legjavát felvonultató koncertsorozatra, amelyet a gyermekéhezés felszámolásáért rendeztek meg. A Nemzeti Minimum elnevezésű egész napos rendezvényen közel száz előadó vállalta, hogy egy fellépés erejével hozzájárul a gyermekéhezés elleni küzdelemhez. A szervezők a közönség soraiba olyan gyerekeket és fiatalokat is toboroztak, akik egyébként sosem jutnának el egy koncertre. A fizetős közönség  viszont az ezer forintos, alacsonynak számító jegyár ellenére távol maradt”.

A maradvány

Címkék: NYÚZ

NYÚZ 3.

Csúri Ákos
2015.09.27.

Salzburg polgármestere szerint holnap lezárják a pályaudvarukat – írja az ORF –, ami azt is jelenti, hogy a jelenlegi útvonalon nem tudnak Németországba jutni a menekülteket szállító különvonatok. A német belügyminisztérium nem kívánta kommentálni az értesülést.

Címkék: NYÚZ

Ezeket a cikkeket olvastad már?