MM 80

M, mint Mester.

M, mint MM Mester.

M, mint Melocco János. 56. Páneurópai piknik-szobor.

M, mint Santa Maria Maggiore-bazilika. Róma. Nyolc évtized.

M, mint Makovecz.

M, mint Melocco-Makovecz. Makovecz-Melocco.

M, mint Memória.

M, mint Memoriter. Ady. Kosztolányi. József Attila. És a költészet Minden sarka, oszlopa.

M, mint Mikulás. Puttonyában ezerarcú kőajándékkal.

M, mint Mesterművek.

M, mint Megannyi elhunyt barát. Gyurkovics. Az ajtófélfára írt Kossuth-rádiós magyartalanságok.

M, mint Magyar. Nem magyarkodó. Magyar.

M, mint Magasztosság. Átvitt értelemben „erkölcsileg, vagy szellemileg fenséges a maga nemében, mi az erkölcsi vagy szellemi működés szokott, rendes állapota fölé emelkedik”.

M, mint Magasztos ész, gondolkodás, eszme.

mm.jpg

 

M, mint Magasztos lelki erő.

M, mint Man. Férfi. A legjavából. Pipával és éles látással. Erőtől duzzadó kézzel – akarattal.

M, mint Megváltoztathatatlan.

M, mint Megrettenthetetlen.

M, mint Megzsarolhatatlan.

M, mint Megkörnyékezhetetlen.

M, mint Megfejthetetlen.

M, mint Megszólított. S közben némán ülve az asztal mögötti széken hallgatni a bölcseletet. Mert itt hallgatni arany. Hallgatva Tőled Aranyt. Ahogy ülsz és mesélsz – örök tanulásra késztet.

M, mint Megfeszítés. Hányszor és hány Hozzád nem mérhető mameluk firkász kötözködött mondataiddal. Hiába.

M, mint Mondat.

M, mint Monda. Lehel vezér. Jászberény. Esztendeje. Május.

M, mint Májusfa.

M, mint Művészet. Kőbe vitt Lélek.

M, mint Magistratus. S megint Róma. Választott tisztségviselő. Nem felkent.

M, mint Megjelölt. Tehetség Tisztaság. Alkotás.

M, mint Melocco Miklós.

Aki nyolcvan esztendeje az M betű értelme. Ember és betű összenőtt.

Isten éltessen, MM Mester!

melocco_miklos.jpg

A szegedi Ságvári-vitához

Ságváris voltam. Vagyok. Maradok.

Nincs 32 álnevem. Cukrászdába nem pisztollyal járok. Se előnyt, se hátrányt nem kovácsoltam soha származásomból.

Amikor Ságvári Ágnes a gimnáziumunkban járt, akkor Szabó Magdolna írt egy riportot a Délmagyarországba. A téma az volt: példakép-e nekünk Ságvári Endre. Ságvári Ágnes előtt mondtam tollba: nem.

De!

Holokauszt emlékév, leltár


Ülök és nézem a ma 70 esztendeje Dunába lőtt Richter Gedeon
életéről szóló Nem tűntem el című filmet az m1-en, és azon merengek, hogy mit is hozott nekünk 2014, a kormány által Magyar Holokauszt Emlékévnek meghirdetett esztendő. Főhajtást? Mementók sorát? Tiszteletet? Kampánytémát? Civakodást? Kódolt vagy nyílt antiszemitizmust? Kódolt vagy nyílt fasisztázást? Egységet, vagy megosztottságot?

Szóval, van és maradt itt kérdés bőven.

Ápolt nyelv

Csúri Ákos
2013.11.14.

Ritka pillanat, amikor egy nagy – legyünk bátrak –, nagyon nagy dolog születésénél bábáskodhat picit az ember. Bár az öndicséret büdös – és ez így is van –, mégsem tehetünk úgy, mintha nem lenne közünk egy november 13-hoz köthető ötlethez.

Meg ahhoz az örömhírhez, hogy tapasztalhattuk: vannak ötletek, ügyek, amelyeket a politika önzetlenül felkarol és támogat. Még a kultúrában is. Kicsit másképp. Alulról. Természetesen.

A Hernádi-ügy kezeléséről

Van egy gondolkodó és van egy legalja megközelítés Hernádi Zsolt vs horvát állam ügyében. A gondolkodó megpróbálja a nyilvánosság előtt eddig elrejtett, de nagyon is létező háttér-motivációkat, afféle oknyomozó újságíróként felderíteni és közkinccsé tenni. Mint tette azt  a CSVM  blogjában, amit először az uby.hu fedezett fel, majd kitette az index is blogketrecébe. Teszem gyorsan hozzá, helyesen.

100, az száz

Csúri Ákos
2013.07.28.

Valamikor Kolozsvárott virult és működött a ma Babes-Bolyai néven ismert egyetem. Aztán eljött (mit jött, viharzott) Trianon és békediktátuma, és a professzoroknak, docenseknek, és persze családjaiknak költözniük kellett. Volt, aki Budapestre, volt, aki Szegedre. Dr. Szőkefalvi-Nagy Gyula utóbbit választotta.

Udvarlás a víznek

Csúri Ákos
2013.07.22.

Halmos Bélát – a magyarországi táncházmozgalom egyik ősatyját - még akkor ismertem meg, amikor „csak” a Népművészet Ifjú Mestere volt.

Sok-sok év alatt – lassú víz partot mos, mint oly’ sok minden másban… – kiérdemelte a Népművészet Mestere címet is tavaly, holott az addigi szokásjog ismeretében formailag nem is járt volna neki.

Azóta csak Adatközlő Úrnak szólítottam.

Gordon országra tör

Rövid idézet a mai Magyar Nemzetből: „Nem megfelelő nevet választottak pártjuknak Bajnai Gordonék, a Fővárosi Törvényszék ezért nem vette nyilvántartásba az Együtt 2014 Választói Szövetség Pártot, illetve ezért is hívta fel őket hiánypótlásra.” (A teljes cikk itt).

Azért lássuk be, ez szép.  Itt van ez a Hajdú-Bét botrányába egyre jobban belegabalyodó baloldali reménysugár, aki mozgalma, majd pártja nevével sem bír megküzdeni, de közben szakértelemről, válságmenedzselésről, meg „Együtt megoldjuk” blődségekről papol. Megjelenik egy cikk pénteken reggel és délutánra már jön az újabb hír: Nevet vált Bajnai Gordon.

Szegény Balog miniszter!

Fizess, és ne telefonálj!

Itt a nyár, és beindul(t) a belvárosi szórakozó és szórakoztató világ. Kinek az Opera, kinek az Operett, kinek a romkocsma, vagy egy-egy nívósabb étterem adja a lazítás esélyét. Meg a hibázásét is, ha rosszul parkol. És akkor bizony megbüntetik, és ez a csekk keserédessé teheti a kikapcsolódást.

De! Nagy a csönd mostanság a kerékbilincsek és közteres büntetések körül, ami már csak azért is jó, mert

1. vélelmezhetően jogosan büntetnek az erre szakosodottak,

2. a politikai hatalom elvetette elődje „csókos kurzusát”, és nem telefonálgat, e-mailezik összekacsintásért esedezve – médiának gumicsontot adva.

Ezeket a cikkeket olvastad már?