A szegedi Ságvári-vitához

Ságváris voltam. Vagyok. Maradok.

Nincs 32 álnevem. Cukrászdába nem pisztollyal járok. Se előnyt, se hátrányt nem kovácsoltam soha származásomból.

Amikor Ságvári Ágnes a gimnáziumunkban járt, akkor Szabó Magdolna írt egy riportot a Délmagyarországba. A téma az volt: példakép-e nekünk Ságvári Endre. Ságvári Ágnes előtt mondtam tollba: nem.

De!

sagvari-d00020057133a5243a58d.jpg

Aki Szegeden csak tíz percet is eltölt, az pontosan tudja, hogy mi az a Radnóti-Ságvári viszony. Az pontosan tudja, hogy ságvárisnak lenni életérzés. Mert itt nem az „antifasiszta ellenálló földalatti kommunistáról” van szó (ezért felesleges erre kihegyezni a politikai indíttatású, származást belekeverő vagdalkozást: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/barok_istvan_a_sagvariert_a_sagvarizmusrol/2418659/), hanem egy gimnáziumról. Egy alma materről.

Mert a Ságvári számunkra A gimnázium Magyarország legszebb (egyetemi) városában.

Emlékszem, még a rendszerváltás első éveiben is felmerült a névváltoztatás, merthogy 56-ban pár napig tán Hunyadi nevét viselte a gimi. Akkor volt valami találkozó is a tanáriban, de már akkor ott, azt is leszavaztuk. (Halász Micu volt az egyik fő ellenző).

szeged-sagvari-gimnazium-utikalauz-hu-gyorffya.jpg

Ez a Ságvári nem egy egyszerű név, hanem egy patina kamaszkorunkon, tudásszomjunkon. Egy brand. Egy gyűjtőfogalom. És nincs 32 álneve.

Éppen ezért igaza van Szabó Gábor rektor úrnak, aki azt mondja: Ságvári Endre helyett legyen Ságvári.

Úgy sincs a földön olyan ságváris, aki azt mondaná a hova jártál gimnáziumba kérdésre, hogy „a József Attila Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumába”.

E helyett annyit mondunk: a Ságváriba.

Párdon: A Ságváriba.

Magyarul: maradjon Ságvári a Ságvári. Akár Endre nélkül.

 

21
https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/12422/pics/1431946576_800x600.jpg
Publicisztikák,Ságvári

Hozzászólások

A bejegyzésre 21 db hozzászólás érkezett!
Éhes ló 2015-05-01 16:32:25
hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=83854

Összevonják a kis és nagy Ságvárit, vagyis az általános és középiskolát, és szeptembertől SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium néven működik majd az intézmény.

Ajvék!
Bőrönd.
Alija.
Válaszolok
annamanna 2015-02-23 01:48:33
@tesz-vesz: @nelek: Ilyen zavarosan megírt, valóban buta levél után én nem lennék büszke a "ságváris" életérzésre.
Az én volt gimimet is átnevezték, sajnáltam, mert ugyanúgy, ahogy a JATE, a gimnáziumom is József Attiláról volt elnevezve, csak visszaadták a ciszterci rendnek, és most Szent Istvánnak hívják.
A JATE kicserélése SZTE-re még ennyire sem volt indokolt.
A Hunyadi sugárút Szentháromság utcára való átnevezésén én is kiakadtam, túlzásnak érzek ennyi katolicizmust. Az sem tetszik különösebben, hogy a kórházakat különböző szentekről nevezik el, bár végül is meg lehetett szokni.

Mégis érdekesnek tartom, hogy semmiért nem hisztiznek az emberek, csak a Moszkva tér és a senkiházi Ságvári miatt.

Pláne, hogy a tornatanár azzal érvel, hogy Ságvári zsidó volt. Na és? Ez itt nem Izrael, ha jól tudom. Nevezzenek el róla akár egyetemet is Tel Avivban, bánomisén. De mi Magyarországon élünk, úgyhogy itt ne érveljenek azzal, hogy egy intézménynevet azért kell megőrizni, mert a névadója zsidó.

Radnótiról sem azért lett elnevezve a gimnázium, mert zsidó. Sőt, az özvegye kifejezetten kikérte ezt magának!
judaizmus.blogspot.hu/2009/10/radnoti-dosszie-egy-par-beszegett-feher.html

Szóval visszatérve az izraeli iskolára - nagyon is jó lenne, ha Jeruzsálemben is nevet kapnának a műintézmények, mert enélkül szerencsétlen Dániel Péterünk se tudja, pontosan hol is dolgozik: alfahir.hu/daniel_peter_palesztin_egyetemen_dolgozik
Válaszolok
főpilóta 2015-02-23 00:54:30
Kedves Ákos! Ez egy nagyon ostoba bejegyzés. Főleg emiatt a mondat miatt:

"Mert itt nem az „antifasiszta ellenálló földalatti kommunistáról” van szó (ezért felesleges erre kihegyezni a politikai indíttatású, származást belekeverő vagdalkozást..."

Ugyanis egy gimnáziumot nem semmiért neveznek el valakiről. A Ságvári Gimnázium azért lett Ságvári Gimnázium, mert a kommunista Ságvárit az előző rendszer hősnek, példaképnek tartotta. A fiatalság agymosásának része volt.

Ezért neveztek át és el a komcsik annyi utcát, teret, oktatási és kulturális intézményt. Mert az elnevezés sugall a lélek számára valamit.

Ezért kell ma megváltoztatni a komcsi időkben átnevezett utcákat, tereket, oktatási és kulturális inztézményeket. Enélkül nincs befejezett, végleges rendszerváltás. Ha már egyszer leváltottuk a rendszert, mégpedig azért, mert rossz rendszer volt, akkor nehogy már azok legyenek a példaképek, akik azt a rendszert kialakították, fenntartották.

Aki nem magára az intézményre, a szellemére, a tartalmára, hanem a nevére büszke, az szerintem egyébként is felszínes, komolytalan ember.
Válaszolok
nelek 2015-02-22 23:02:46
@annamanna: Én is olvastam a levelet és minden sorát értettem. Lehet, hogy velem van a baj?
Válaszolok
ppppalika 2015-02-22 21:51:56
@István Kovács Junior: "aki a vele szemben az akkori törvények szerint kényszerintézkedést foganatositoo rendőrt hideg vérrel lelőtt...."

A hidegvérrel az érdekes, de legyen.

A fővárost kivéve a deportálásokat már végrehajtották, mire elérkezett a végzetes nap.

A deportlálás az akkori törvények és rendeletek szerint törvényes volt.

Már az, hogy zsidó, önmagában elég volt a halálos ítélethez.

Tehát erkölcsileg elvárható lett volna, hogy békésen tűrje elfogását és alávesse magát a törvényeknek?

Ebben a konkrét esetben mindkét fél racionálisan cselekedett. Ságvárit úgy látom, nem erkölcsileg elítélni azért, amit tett. Jogilag természetesen elítélték volna, ha életben marad. A csendőr, aki lelőtte Ságvárit, jogilag sem akkor, sem később sem volt elítélhető. Erkölcsileg azonban, ha részt vett a deportálások végrehajtásában, igen.

Az MTA nem azért sorolta a nem ajánlott nevek közé, amit tett, hanem azért a kultuszért, amit halála után alkottak.
(Zárójelben teszem fel a kérdést, hogy minek a három minősítés, ha a nem ajánlott - pl. Ságvári Endre - és a tiltott ugyanazt a következményt vonja maga után?)
Válaszolok
SomogyiL. 2015-02-22 21:40:44
Kedves Ákos, kedves Tanár úr, kedves olvasók!

Köszönöm, hogy velem, volt ságvárissal is megosztották gondolataikat az átnevezéssel kapcsolatban. Ezúton szeretném én is leírni a véleményemet. A politikai szálról csak annyit, hogy annak idején is természetesen politikai indíttatású volt az iskola elnevezése, ahogy most az átnevezési kísérlet is. Úgy gondolom, ez (sajnos) természetes, a politika sem ad mást, csak mi lényege. Felesleges ezért hibáztatni. Egyszerűen meglovagol egy hullámot, mert érzi, hogy a kérdéssel kapcsolatban köztünk sincs konszenzus (azt hiszem ez kijelenthető). Ha mindenki úgy egyetértene az elnevezéssel, mint például a Deák vagy a Radnóti esetében, a politikának talán esélye sem lenne…
Úgyhogy először döntsük el, hogy mi mit is szeretnénk valójában. Egy ilyen közintézmény elnevezése rendkívül fontos (az okokba most nem mennék bele, de nem véletlen, hogy a politika is ilyen kiemelten kezeli az elnevezési kérdéseket!). Ezt azok kedvéért szeretném az elején leszögezni, akik legyintenek, mondván: eddig is így hívtuk, nem mindegy? Az elnevezés fontos.
Miért is ragaszkodunk a Ságvári névhez? Az iskolát jellemző ságváristának elnevezett közösségtudat és életérzés miatt. Nem pedig Ságvári Endre miatt!! Ahogy Csúri Ákos a blogjában írja. Nem volt soha az iskolában Ságvári Endre emlékverseny vagy hasonló. Mintha maga az iskolavezetés is érezte volna, hogy ingoványos ez a talaj… Ságvári Endre öröksége, szellemisége? Őszintén, mikor volt ez téma az iskolában?
(Ellenpélda: a Fekete István Általános Iskolában komoly téma maga az író és az ő szellemisége. Környezetbarát szemlélet, gyermekek „érzékenyítése” a természet és Földünk témakörében stb.)
Ismétlem, miért is ragaszkodunk akkor a névhez? Mi köze a ságvárista életérzésnek és közösségtudatnak Ságvári Endréhez, amikor a személyisége sosem jelent meg? Ki merem jelenteni, hogy semmi… Azért vagyunk ságváristák, mert eddig is azok voltunk… Óriási. Ettől komolyabb indok nincs?
Nagy szerencsénk, hogy annak idején olyan személyről nevezték el az iskolát, akit ma nem ítélnek el (egyértelműen). Ha Szamuelyről kapja az intézmény a nevét, akkor is kiállunk a nevünk mellett mi, szamuelysták?
Kedves Tanár úr, egyáltalán nem hiszem, hogy egy esetleges átnevezéssel veszélybe kerülne a ságvárista identitás. (Sőt!) Voltam hattyasi, hattyastelepi, jelenleg Klebelsberg-telepi. Az itteniek identitása a betelepülésig nyúlik vissza, az esetleges átnevezés senkinek nem okozott gondot, sőt az alapvetően meglévő Klebelsberg-kultusz az átnevezés után csak tovább erősítette a helyiek identitását (hattyú-kultusz sosem volt)! Magyarország is volt Magyar Királyság, Népköztársaság, Köztársaság és legutóbb Magyarország, alkotmányok is jöttek és mentek, mi mégsem csak 2013 vagy 1990 óta tartjuk számon a történelmünket! Az örökség folyamatos!
Vizsgáljuk meg Ságvári Endre szellemi örökségét. Ha úgy ítéljük meg, hogy az méltó szeretett iskolánkhoz, maradjon Ságvári. Ha nem, nevezzük át az iskolát. Az identitás érintetlen marad, sőt ha az átnevezés követi a közakaratot, erősödni fog. De csak a ságváristának nevezett közösségtudat miatt ne maradjon a suli neve Ságvári! A kettőnek nincs köze egymáshoz. Aki pedig akarja, nevezze magát ságváristának egy esetleges átnevezés után is. Így fogok tenni én is.

Ui: most hallottam a hírekben, hogy az MTA ajánlás miatt nincs mérlegelési lehetőség. Akkor nem vizsgálunk meg semmit… Valamint Tanár úr nyilatkozott, hogy elveszik 37 évét, az iskolának meg 60 évét. Kedves Tanár úr, történjen bármi, nem lesz így!
Válaszolok
Ali Csorbaddzsi 2015-02-22 20:58:56
@Veridicus76:

A magát baloldalinak gondoló, de a bolsi terroristával már értékközösséget nem vállaló 39 éves Veridicus meg végtelen szimpatikus módon idejön gúnyolódni a magát jobboldalinak gondoló emberen, akinek érzelmi kötődése van az írás tárgyát képező iskolához, és annak nevéhez.

Egyszerű vagy mint egy bot, de nem baj, valakinek majd úgyis fényesre kell csiszolni a Tóbiás csúszós kobakját.
Válaszolok
Veridicus76 2015-02-22 20:29:47
Agyrém, erkölcsi mélypont, hogy még magukat jobboldalinak gondoló emberek is a bolsi terrorista mellett kardoskodnak. Ez morális pöcegödör.
Válaszolok
Pesti Lokista 2015-02-22 18:49:52
@tesz-vesz:
igen, ez szintén hülye lehet.
Válaszolok
Pesti Lokista 2015-02-22 18:48:20
@tesz-vesz:
szerintem igazad van.én is meglepődtem, amikor elolvastam a levelet.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?