A felelősségteli döntés képessége – avagy az Orbán-kormányok öt esztendeje

Az utóbbi hetek külföldi gyomrozásai (a strasbourgi „vitanap” és annak interpretálása) és a sültmarha Juncker rigai magánszáma után a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén Orbán Viktor számot adott 2010 óta tartó kormányzásáról.

Össztűz után, alatt és előtt.

Mert ugyan a Jóbarát már máshol csenget (hogy kedvezzünk egy kicsit a „másságnak”), meg elültek a „Nagy Kormánybuktató Tüntetések” is (a forradalom megint felfalta gyermekeit néhol egészen viccesen lemondató ultimátum után pillanatokkal). Ezek komolytalan dolgok, vannak komolyabbak is – csak éppen elhallgatják.

Valami ilyesmiről beszélt Orbán, s ideje annak, hogy szavaival foglalkozzunk.

Mert az azért egészen vicces, hogy az ország szempontjából teljesen lényegtelen dolgokról pörög a net és a közbeszéd, miközben olyan „apróságok” sikkadnak el, mint a jövő évi adócsökkentések, a gyed extra kibővítése.

Talán nem véletlenül.

Orbán előtt Matolcsy György arról beszélt, hogy mennyire bátor döntés volt a forintosítás időpontválasztása, mert ha a B-verzió (azaz 2015 tavasza) győzedelmeskedett volna a kabineten belül, akkor a keresztszámítások miatt most 70 (!) százalékkal nagyobbak lennének a devizahitelesek törlesztő részletei.  Miközben most arról folyik a szó, hogy mennyit kapnak VISSZA. Gondoljuk csak el, mi lenne (lenne-e 3. Orbán kormány?), ha a miniszterelnök nem hozza meg felelősségteljes döntését. Meghozta. És mégsem erről szól a közbeszéd.

S arról sem, amit Balog Zoltán mondott: az elmúlt esztendőkben 150 ezer 25 év alatti fiatal pályakezdését segítette a munkahelyvédelmi program.

Mindennek alapja – Schmidt Máriától kölcsönvéve a kifejezést – az innovatív kormányzás. Matolcsy megállapítása szerint az új merkantilizmus sikerének forrása az új adórendszer. Amit meg kell védeni, mert ha ezen változtatnak, akkor már nem lesznek javak a családoknál, kvázi vége mindennek.

S hogy mindezek miért tűnnek nóvumnak? Talán azért, mert Orbán – kétszeri kétharmad ide-oda – kommunikációs ellenszélben kormányoz. Ezért aztán az elmúlt öt esztendejét időnként kommunikációs zavarok is jellemezték. Ez kétségtelen. Mint ahogy az is, hogy talán az intézkedéseket nem feltétlenül CSAK a kommunikáció alapján kell megítélni. És az sem hátrány, hogy ha az is kellő hangot kap, ha valaki – jelen esetben a kormány – belátja hibáit és megváltoztatja döntéseit (például a távközlési adó kiterjesztése). És persze az sem kap kellő figyelmet, ami ennek a kabinetnek a krédója is lehetne: az állam nem elveszi a családoktól a pénzt és újraosztja, mint elődei, hanem a családoknál hagyja. Nagyon nem mindegy. Mint ahogy az sem, hogy erő mutatását (amely nélkül valóban a multik gyarmatává vált volna hazánk) immáron a koncentrált figyelem váltja fel.

Figyelem minden magyar polgár irányába. Figyelem, hogy az elvégzett munkának értéke, megbecsülése és gyümölcse legyen.

Ezt kell elősegíteni az elkövetkezendő években és persze megvédeni. És a megvédés legalapvetőbb feltevése az, hogy „Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya”. A magyar nemzetnek ki kell állnia önmagáért.

És a megvédés része az adócsökkentés is. Kevesebb adó, több munkahely. Ma még talán illuzórikusnak hat Orbán álma a teljes foglalkoztatottságról, de nem teljesen elképzelhetetlen, ha a rendszerváltás bekövetkeztét abban látja, hogy a Jászságban cigányok nem segélyért, hanem MUNKÁÉRT tüntettek.

És igen, fontos a jó kommunikáció, de a felelősségteljes döntés képessége még fontosabb. Mert azt már lehet kommunikálni. A kommunikáció időnkénti botladozása azért tűnik fel, mert a jó és mindenki számára hasznos döntéseket nem sikerül elmagyarázni. De a lényeg, hogy ilyen döntések vannak. A kommunikációt meg gyorsan lehet javítani.

Időszakos ellenszélben is.

 

12
https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/13191/pics/14329029247671883_800x600.jpg
Évértékelő,Publicisztikák

Hozzászólások

A bejegyzésre 12 db hozzászólás érkezett!
Péter 2015-09-11 18:15:15
A sok megérthető vélemény helyett a probléma megoldására kellene koncentrálni.
Ennek fő bázisának a nemzeti összefogást tartom.
Törekedni kell arra, hogy a MAGYAR NEMZET minden sarkában az összefogás érvényesüljön.
Jó úton járunk, de ezt következetesen tudatni kell a honpolgárokkal,
"nem engedhető meg, hogy a NEMZET előrehaladását bármi megakadályozza".
Válaszolok
Zsuzsanna 2015-06-04 07:42:38
Osztom a véleményét Ferenc, hasonló helyzetben voltam én is. Biztosan vannak okosabb emberek nálunk, de néha lehet ötlete a kisembernek is. Èn a börtönökkel kapcsolatban vetettem fel egy kérdést, nem tudom, elolvasasra kerult-e, mindenesetre, ezt a blogot a Fidesznek köszönhetem. Probáljon meg a Facebook-on keresztul kapcsolatba kerulni veluk, vagy a Miniszterelnök Ùr Facebook oldalára irni. Bár nem tudom olvassa -e , az a sok mocsok amit ott olvas az ember, gyomorforgató! Sok sikert kivánok!
Válaszolok
Ferenc 2015-06-03 18:44:00
Én is örülök mindannak a jónak, amit az Orbán kormány tett!
Vannak azonban még megoldatlan, súlyos gondok. Az egyikhez, az egészségügyhöz, lenne komoly, konstruktív javaslatom. Azonban sehogy se sikerült eljuttatni az illetékesekhez oly módon, hogy egyáltalán foglalkozzanak vele. Annyit sikerült elérnem, hogy kaptam egy udvarias elutasító levelet, amit röviden így lehetne összefoglalni: nincs szükség a javaslataimra, elég okosak nélkülem is.
Létezik-e egyáltalán olyan csatorna, amin el lehet juttatni a kormányhoz bármi jót is? Vagy inkább hagyjak fel a próbálkozásokkal, úgyis felesleges?
Válaszolok
Zsuzsanna 2015-06-01 20:41:53
A romák dolgozni szeretnének,erröl az jutott eszembe,hogy kivándoroltak pár ève Svédországba. Gyorsan haza is kuldték Öket, ma pedig Svédország tele van Román romákkal akikkel nem tudnak mit kezdeni. Hàt változik a világ!
Válaszolok
Zsuzsanna 2015-06-01 20:33:14
Èn hiszem, hogy pár év mùlva a fiatalok is megtalálják a helyuket itthon, nem olyan könnyu a kulföldi munka, mint azt sokan gondolják!
Válaszolok
Szedmák
Szedmák 2015-06-01 19:43:51
A fiamék most költöznek vissza Magyarországról Szlovákiába, peddig még csak nem is gazdag környéken lakunk Igaz, nem sokáig marad itthon, megy tovább nyugatra...
Válaszolok
István 2015-06-01 15:00:17
Az adócsökkentéshez kapcsolódva nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kialakított adórendszer "jövedelem-semleges", azaz nem motívál adóelkerülésre (mindegy milyen "ágon" fizet ki jövedelmet valaki pl. minimálbér + zsebbe fizet, kb ugyanannyi közterhet visel a jövedelem csak más adónemekkel, és szigorú a hatósági ellenőrzés), ami óriási előrelépés ahhoz hogy "balkáni" országból normális európai országgá váljon Magyarország európai jövedelmekkel. Ezért amikor pl. Széll Bernadett (LMP) olyan "csacsiságot" mond hogy legyen ismét sávos az SZJA és a minimálbér ne adózzon pont ezt a normalizációs folyamatot akarja visszafordítani. Nem utolsó sorban ez az adósemlegesség teszi lehetővé, hogy az általános adómértékek csökkenjenek, amellett hogy az adóbevételek is megmaradnak és a gazdaság is növekszik.
Válaszolok
István válasza: Bolgár Éva bejegyzésére 2015-06-01 14:28:53
Az elszámoltatás valóban folyamatban van, de ehhez szükség van az ügyfelekre is, mert a törvény nem tud minden egyes szerződésre konkrét személyre szabott megoldást adni. A bankok beleépítettek olyan feltételeket a szerződésekbe, amelyeket kihasználva formailag ugyan megfelelnek az elszámoltatásnak de mégis megkárosítják az ügyfelet (pl. a bázisárfolyam "ügyes" megállapításával) és csak a konkrét szerződés és a többi ugyanilyen szerződés MNB vizsgálatával és összehasonlításával lehet kiszűrni, mert az adatok a bankok nyilvántartásaiban vannak meg, az ügyfél nem férhet hozzá. Ezért mindenkit arra biztatok, hogy ha konkrét gyanúja van arra, hogy valamely kondíció esetén nem korrekt a bankjuk, forduljon a Pénzügyi Békéltető Testülethez.
Válaszolok
Bolgár Éva 2015-05-31 15:50:24
Maximálisan egyetértek devizahitelesként azokkal, akik látják, hogy mi mindent megtett ez a kormány azokért, akik hitelcsapdába kerültek, minimálisan a duplájára növekedett visszafizetendő hitelteherhůl és kilábalni semmiképpen sem tudtak a maguk erejéből ebből a nem jószántukból vállalt kilátástalan helyzetből. A bankok elszámoltatása igenis megtörtént, legalábbis félúton van, még lehet egyet nem érteni. Én azon kevesek egyike vagyok, aki a 2008-as időszakban és azt követően volt "szerencsém" három pénzintézettel is ílymódon kapcsolatba kerülnöm, akik közül kettő mondhatni tisztességesen elszámolt és több, mint 1/3 -ával csökkentették az adósságom, amit önszántukból nyilvánvalóan nem tettek volna meg, csakis kényszer hatására, a törvény erejénél fogva. Ez így mostmár legalább fizethető!
Válaszolok
Károly 2015-05-31 10:43:33
Üdvözletem, egy rövid hozzászólás a cikkhez. Mindenhez sok idő lenne, de talán a devizahitelesek ügyéhez.
Szeretném bedobni a közvélemény témái közé, elsősorban a polgári oldal közössége számára, a következő állításomat.

HA EZEN ITTENI LEÁNYBANKOK ANYABANKJAI MEGTETTÉK VOLNA OTT KINT NYUGATON, PL NÉMETO., FRANCIAO., OLASZO., ANGLIA, STB. AZT, AMIT A LEÁNYBANKJAIK ITT 2008-2009-BEN MEGTETTEK, AKKOR AZ OTTANI HATÓSÁGOK

A Z N A P

TEHÁT MÉG AZON AZ ELSŐ NAPON, MIKOR A BANK MEGHOZZA A TÖRLESZTŐRÉSZLET 2-3 -SZOROSÁRA TÖRTÉNŐ EMELÉSÉRŐL SZÓLÓ DÖNTÉSÉT, TEHÁT MÉG AZNAP FELFÜGGESZTI MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYÉT ÉS ZÁROLJA VAGYONÁT.

Nyilván itt akkor, 2008-ban, és ezt tudták e bankok jól, olyan kormány volt, olyan emberek voltak sajnos hatalmon akik nem szerették saját népüket, mindig is gyűlölték. Ezért tudták hogy itt ezt meg lehet tenni.

Személyes dolgaimat is előhozom, óriási könnyebbség volt, mikor 2011-ben a végtörlesztési jogszabály megjelenésével megszabadultunk a bank-szélhámosoktól. Tudom persze nem mindenkinek adatott meg a lehetőség.

De azért befejezésül még szeretnék hangot adni azon elképedésemnek, azok akarnak ma kioktatni demokráciából akik soha nem szerették a népet, akik elődjei 40 évig sanyargatták a népet, és belül vélhetőleg ma is ugyanúgy gondolkodnak.
Válaszolok
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?