Blogolj!

Hunyadi és Orbán

Július 22-e a magyar történelemben a nándorfehérvári (ma Belgrád) diadal napjaként vonult be. A Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg 1456-ban ezen a napon világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvár, az „ország kapuja” alatt. A diadalnak óriási szerepe volt abban, hogy a török hetven évig nem vezetett nagyobb hadjáratot Magyarország – s ez által Európa, a keresztény világ – ellen.

A vár védelmében egy idős katona – a legenda szerint Dugovics Titusz –, hogy megakadályozza a török lófarkas jelvény kitűzését, magával rántotta a mélybe a vár fokára kapaszkodó török katonát. (Az eset szépséghibája, hogy a nándorfehérvári vitéz személye egy státusát féltő kisnemes igyekezetéből és egy jó szándékú kutató szorgalma révén született meg, ugyanakkor a török katonát mélybe ragadó vitéz alakja valamennyi keresztény védő hősiességét szimbolizálja. „Emlékeznek egy zászlóval odalopakodó törökre, aki gyorsan kúszott fölfelé a legmagasabb toronyra, hogy királyának jelvényét annak a csúcsára kitűzze, és ezzel bátorságot öntsön a többiekbe […] Nyomban utánaered egy magyar, és mielőtt amaz a nemzeti zászlót ledobná, a torony tetején verekedni kezdenek. És mert a magyar másképp nem tudja megakadályozni, megragadja a törököt, és a legmagasabb csúcsról azzal együtt a mélybe veti magát – írja Antonio Bonfini A magyar történelem tizedei című művében, ahol szintén nem nevesít). Dugovics Titusz személyesen biztosan nem halt meg a nándorfehérvári ostromnál, de mégis jelképpé nemesedett a korabeli „sajtónak” hála. S maradva még a históriánál: Hunyadi János – néhány héttel a győzelem után – a táborban kitört pestisjárvány áldozata lett. Még ugyanebben az évben elhunyt Kapisztrán János, az itáliai ferences barát is. Az akkori pápa, III. Calixtus még a csata előtt rendelte el, hogy déli harangszó szólítsa imára a híveket Magyarországért szerte a keresztény világban. A pápai bulla kihirdetésének idejére azonban már a győzelem híre is megérkezett az európai városokba.

És elérkeztünk a lényeghez. Politikusok és azok beszédírói a józan ész határait sokszor messze meghaladva, izzadva kínlódnak össze ünnepi beszédeikben „üzenet a mának” típusú gondolatsorokat, amelyek annyira erőltetettek, hogy még előadója is szégyelli a mondatokat. Jelen esetben – sajnos – nem kell erőltetni semmit.

Amint egykoron Hunyadi János, most Orbán Viktor az az európai vezető politikus, aki megálljt parancsol(hat) az iszlám térhódításnak a keresztyén Európa védelmében. Január óta (fél év!) ezer helyen szapulták, idegenellenességgel, antiliberalizmussal, szociális érzéketlenséggel vádolták a magyar kormányfőt, mert kimondta az európai pc-ben elképzelhetetlent: a király meztelen. S aztán az európai vezetők rájöttek: tényleg az. S a politikai gerinctelenséghez méltón, most már ők üvöltik a leghangosabban: a király meztelen. (De legalább kimondják igazunk, mint a német belügyminiszter a FAZ-ban. Persze, mert tudják, hogy megtehetik, hiszen a magyarok megvédik határaikat, így innen őket olyan nagy baj nem érheti.

Orbán azt csinálja most, mint 559 évvel ezelőtt Hunyadi János. Védi a népét, a hazáját és ezzel együtt Európát.

Nem tudom, hogy a pápa meg fogja-e köszönni. Nem tudom, hogy az európai politikusok leállítják-e magyar (sajtóbéli és civil) csahosaikat, hogy ne csesztessék már annyit Orbánt, mert addig jó nekünk Európában, amíg egy hazafi van Magyarország élén. Nem tudom. Nem hiszem.

De legalább mi, itthon, a hazánkban élők örüljünk annak, hogy valaki kimondta: a király meztelen és Európa az iszlám térhódításának küszöbén áll. S a lófarkas zászlót helyettesítő eszközökkel szemben felhúzza a kerítést.

Mert ha nem így tesz, akkor unokáink, már csak hírből fogják ismerni a szót s a mögötte lévő tartalmat: Magyarország.

Ma a mindennapi nándorfehérvári ütközetek ideje van. Legalább ne támadjuk hátba védelmezőinket.

 

 

4
https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/19476/pics/lead_800x600.jpg
Orbán Viktor,Publicisztikák
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Bela válasza: Quo Vadis bejegyzésére 2020-04-02 21:56:36
Teddy Orban helyere Gyurcsany Ferit es akkor minden rendben lesz.
Válaszolok
Quo Vadis 2015-11-08 07:41:12
Lehet, hogy Orbánnak a menekültpolitikában van igazsága, de őt HUNYADI JÁNOS-hoz hasonlítani nem enyhe túlzás. Míg Hunyadi János nevére több száz év után is emlékezünk, addig remélhetőleg az ön miniszterelnökét mielőbb sikerül a magyarnak elfelednie.
Válaszolok
Ante 2015-07-24 22:04:30
szánalmas
Válaszolok
Zsuzsa 2015-07-23 23:32:17
Mit is védd Orbán?
Nem a magyar népet, nem az országot, sokkal inkább a koncot! (Szvsz PuZsu!)
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?