Gesztenyefoci

Csúri Ákos

A kutya szökkenve szalad, ha az ember nem tudná, hogy egy gyönyörű air-dale terrier, még – nagyon messziről – a gazellával is összetéveszthetné. De nem. Mint ahogy a foxival sem illendő – morcos is érte gazdája, ha sétáltatás közben „lefoxizzák” az ő kutyáját –, és egyáltalán: kezeljünk mindent a maga helyén.

Most én is azt teszem. Istenem, hányszor, de hányszor megfogadtam már, hogy alaposan, pontosan, szépen megírom egy kutya és a gazdája kapcsolatát, de soha nem tettem. Nem lehet. Ezer és még egy pillanatnyi érzés, észrevétel silánnyá lesz a papíron. Visszaadhatatlan az a belsőséges viszony, ami általában a kutyásokat jellemzi. Nem lehet megírni. Meg lehet írni a kutyát és meg lehet írni a gazdit. Lehet tekinteni a világot a kutya, és lehet tekinteni a világot a gazdi szemével. De kettejük kapcsolatát, az ezredmásodpercek érzelmi dáridóját lehetetlenség visszaadni. Csak egy pillanatról írhatok most is.

Délután a Városligetben voltunk négyen. Kutya és gazdája. kutyám és jómagam. Ment a hancúrozás, a sárban fetrengés annak rendje és módja szerint. Amikor visszaindultunk kutyám valahol elől csatangolt, míg a másik a földet kémlelte. Gazdája megállt, akcióra készen roggyasztott, kutyája megfeszült, teljesen kizárta a külvilágot. A gazdi rúgózott egyet, kutyája domborodó izomzatú testtel követte a térdmozgást, de szemét le nem vette a cipőorr előtt mit sem sejtve fekvő gesztenyéről. Még egy rúgó, még egy követés. Majd egy leheletfinom bokamozdulat, a gesztenye útnak indul, kutya utána. Megvan! Boldog farok csóválással hozza vissza zsákmányát. Gazda és kutya közös pillanata.

Kutyám visszajött, rá sem hederített a gesztenyefocira. Pedig a világ csak az olyan koncentrált közös figyelem és akarat által megyen előre, mint ennek a gazdának és kutyájának gesztenyefocija.

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/21381/pics/lead_800x600.png
Vasárnapi üzenet

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?