Eső

     Rákezdett. Nem kérdezett, nem tartott közvélemény-kutatást, nem volt itt semmiféle reprezentációs minta. Rákezdett, ellentmondást nem tűrően. A kutya már behúzódott a tornácra, de annyira hideg még nincs, hogy a nem oly’ rég kapott házát is birtokba vegye.

       Ember és állat megpróbál dacolni a természeti jelenségekkel.

     Nem lehet. A Slötyi, a helyi tó már hetek óta párolog hajnalonta – jelezve a bőrünkön érzett és a valós temperatúra közötti különbséget. A Slötyi tudta azt, amit mi valami belső kényelmi késztetéstől vezérelve, minden racionalitást félrerúgva próbáltunk letagadni.

      Beköszöntött az ősz. A szép, nemes, emelkedett ősz. Amikor a természet saját kedvére és hangulata szerint formálja napjaink, amikor a természet nem vesz arról tudomást, hogy az iskolás gyerekek szemében az Álom Manó még órákig időzne, amikor sokkal nehezebb kibújni a paplan alól, mint a napsütötte vakáció bármely pillanatában. – Most én diktálok – gondolta az eső, és úgy is tett. Mi meg alkalmazkodunk, esőkabátot, gumicsizmát húzunk, nem bámészkodunk órákat a kertben, hanem behúzódunk a meleg házba. A termosztát felcsavarva és a kémény lassan, komótosan füstöt ereget.

    Sárga-bíbor leveleivel az ősz békéje elért bennünket. Több idő marad a könyvek olvasására, közös családi játékokra, házi szellemi vetélkedőkre – egymásra.

     Nincs gyerektábor és nincs már hőmérsékletfüggő munkavégzés sem. Ősz van, otthon van.

       Én ezt szeretem. Köszönöm, Ősz! Köszönöm, Eső!

1
https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/21590/pics/14445513393305247_800x600.jpg
Vasárnapi üzenet

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Tibor 2015-10-11 11:46:31
Szépen megfogalmaztad - grt !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?