Zsülike és a disznó

Csúri Ákos

Az, hogy a Vasúttörténeti Parkban a disznótorosé a főszerep, az már önmagában izgalmas. Az, hogy a kisvasúton a szemerkélő, csepergő, zuhogó eső ellenére teltház van (papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet) teljesen természetes. Az, hogy svéd árakon kínálják a sült kolbászt meg a töpörtyűt, sajnos, az is.

De az, hogy Fásy Ádám és LL Junior vigye a prímet a népi játszótér háta mögött felhúzott sátorban – megspékelve a méltán ismeretlen Zsülikével – már elgondolkodtató. Az meg még inkább, hogy nem csak az agymosott fiatalok, hanem középkorú urak és hölgyek is sorban álltak egy-egy közös fotóért LL Juniorral. Mert ez volt a fő attrakció. Fotó Ádival és Zsülivel. A magyar kultúra egén ragyogó két csodálatos csillagot több biztonsági őr vigyázta, mint Barack és Michel Obamát együtt. (És akkor még itt sem volt Laci betyár, Sláger Tibo és Bunyós Pityu!). E csodálatos „művészek” védelmére több fegyveres kellett volna, mint az illegális bevándorló migrák ellen a déli határszakaszra… Katasztrófa, hogy itt tartunk.

Pedig. Pedig ott volt az Orient express (Poirot-rajongók, figyelem!) étkezőkocsija, volt egy nagyjából jól, de mindenképpen hangulatosan Beatlest játszó zenekar. Kézműves sör és pálinkák (aranyárban), kenyérlángos és krumpli lángos, old timer kocsik és dögcédula készítő, meg temérdek traktor!!!!!!

És itt akadtam meg. Nem értettem a „vonalat”. Mert egy kolbász és disznótoros fesztiválhoz nekem a traktorparádé adekvát körítés, na de egy old timer Porsche?

Mindegy is. Városba nem így kell a vidékszeretet hozni, mert abból csak Zsülikék lesznek. Nem egyszerre kell mindent, hanem darabonként. A kolbásznak hagyjuk meg a maga megdicsőülésének lehetőségét. A traktornak meg a magáét. Aztán szépen, lassan, amikor már jóllakott a pesti polgár (aranyáron), akkor meg lehet neki mutatni, hogy mit is evett, mely állatból készült (mi a mangalica és a házi sertés közti különbség) a csípős fél száraz, száraz, nem csípős kolbi.

Zsülike meg danoljon apucival a strandokon. Bár ott nyaranta le kellene vetkezni bikinire, úszónacira. Azt meg nem biztos, hogy kellene…

Ahogy a traktorhoz sem LL Junior… 

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/21744/pics/14451551387660938_800x600.jpg
Vasárnapi üzenet

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?