Mivé leszünk?

Csúri Ákos

Valami egészen különleges tavacska ez a Slötyi. Kerülhetem jobbról, kerülhetem balról, nézhetem a tornácról, vagy a Csali teraszáról – van egy pont, amely ösztönösen, könyörtelenül és folyamatosan vonzza a tekintetem. A közepe. Nincs ott semmi különös, illetőleg csak az van. Sima víz, amely hajnalonta gőzölög, nyáron hűsít. Víz. Víz, amely mintha mesélne.

Mesélne rejtett titkokról, történelemről, szerelmekről, gyermekekről, öregedésről. Születésről, halálról. Csendesen, a befoghatatlan idő mindent tudó tapasztalatával. A tóközép maga a történelem. Hallgathatott partján sétáló arisztokratát, titkos összeesküvésről sutyorgó kommunistát, nyilast és ávóst, zsidót és a Hitlerjugend fiatalját. Párttitkárral nótázó tanácsi vb elnököt, makkos cipős, lila zakós vállalkozót és hazánkba visszaszakadt privatizátort. Anyát gyermekóvón, kutyasétáltatót rikkantgatón.

A Slötyi minden szót visszhangzott egy kicsit, majd elnyelt. Elnyelte előlünk a tudást.

Barátommal ebédeltünk partján a minap, és azon meditáltam: vajon mit tud ez a tó, amelyet, ha megosztana velünk, könnyebbé tehetné életünk? Azaz: ismétli-e magát a történelem? Tud-e olyat mai kérdéseinkre felelet gyanánt, amellyel előbbre görgethetnénk napjaink történéseit. Beszélt-e itt okos ember kultúrák integrálódásáról, fanatikus hiten alapuló új honfoglalásról? Be-, át- és népvándorlásról? Megmagyarázta-e okos (és nem okoskodó) pap a hívének, hogy van-e határa a keresztyéni szeretetnek, hogy mindig és mindenkoron érvényesülnie kell-e a „megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel” tézisnek? Szólt-e okos (és nem okoskodó) rabbi a hívének, hogy mi is az az iszlám, ki volt az a Mohamed és mi is történik a Közel-Keleten?

Mert a Slötyi pontosan tudja, hogy róla van szó. A vízről. Amely életet, reményt, jövőt, megélhetést ad. Közel-Keleten éppen úgy, mint a Pilisben. És a Slötyi pontosan tudja a választ is kérdéseinkre. Csak nem mondja.

És az ebéd végére rájövök erre. A tóból sok mindent ki lehet húzni (halat, túrabakancsot, cigis dobozt és kólás üveget), de erre választ nem. És aztán eltűnődöm saját pontszerűségemen. Hiszen a Slötyi szemmel-lábbal-kézzel érzékelhető nagyságú. És szinte egy mólónál eltűnne a Velencei tóban. Az meg a Balatonban. A Balaton meg a Földközi tengerben, az meg az óceánokban…

Nem várhatunk feleletet kérdéseinkre. Magunknak kell választ találnunk.

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/21887/pics/14457089196460316_800x600.jpg
Vasárnapi üzenet

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?