Blogolj!

Gönczről, tisztán

Most, hogy eltemették, ideje lenne egy kicsit alaposabban, precízebben megvizsgálni, hogy – ha egyáltalán, akkor – milyen szerepet játszott Göncz Árpád a rendszerváltozás utáni magyar politikatörténetben. És bármily furcsa, a feltételes mód jogosnak tetszik.

Göncz egy sokszor elátkozott – utólag bizony komolyan megkérdőjelezhető, akkor azonban elkerülhetetlennek tetsző – politikai (MDF-SZDSZ ) paktum eredményeképpen lett először az Országgyűlés, majd a Magyar Köztársaság elnöke. Ez a kiindulási pont.

És ebből a pontból megvizsgálva talán megállapítható, hogy a köztársasági elnöki funkció tökéletes kiürítésének kezdete is egyben. Göncz (és a mögötte álló, döntéseit mindenben befolyásoló, helyette meghozó SZDSZ-es agytröszt – Haraszti, Pető és bandája) árpibácsizmussá silányította ezt a pozíciót, nagyban megszabva utódai mozgásterét. (Pedig a határainknál tetőfokára hágó délszláv háború idején volt a hadsereg főparancsnoka, de erről a szerepéről semmi nem maradt fent. A taxisblokád amnesztiáját viszont naponta megénekelték…).

HÁBORÚS IDŐK

Az utolsó kommunista miniszterelnökkel

Göncz mindenkit letegezett, mert ez olyan jópofa PR-fogás. S hogy mennyire az volt, arra egy személyes példa: Szegeden, 1991-ben a Hungarológiai kongresszus megnyitója után, a Belvárosi (egykori Szabadság mozi) oldalsó kijárójánál várták az újságírók. Göncz kilépett, „Sziasztok! Kérdezzetek!” mondatkezdéssel, majd visszaszóltam, hogy „Szia! Azt kérdezném, hogy…”. Látni kellett volna azt a döbbent arcot, azt a szerepből történő totális kiesést, hogy valaki a csendőr pertut nem nyelte le. (Lehet, most Olvasóim közül sokan bunkósággal vádolnak, de higgyék el, a szituációban semmiféle taplóság nem volt a részemről. Komolyan vettem az árpibácsizmusos PR-t…).

De nem ez volt a legnagyobb baj. Hanem, hogy szerepéből kilépve, egy jól körülhatárolható kultúrkör csicskásaként masszívan előkészítette a kommunista-liberális restaurációt (Horn 1994), és járult hozzá – az árpibácsizmushoz semmiben sem mérhető – Antall József idő előtti halálához (1993). Nézzük az elemeket.

Surányi jegybankelnök nyíltan szembemegy a kormánnyal – Göncz élteti.

Nem a Parlamentben mondja el (bármikor megtehette volna) gondjait a kormányzattal, vagy annak demokrácia felfogásával kapcsolatban, hanem egy olasz lapban fordul segélykiáltással Európához…

Maximálisan gátolja a közmédiában (Magyar Rádió és Magyar Televízió) megvalósítandó rendszerváltást (azaz ne Losonczi Pál, Németh Károly, Grósz Károly, Kádár János és Aczél György sameszei legyenek a kormányellenes véleményvezérek a kormány által az adófizetők pénzéből fenntartott elektronikus közszolgálatban) Hankiss Elemér és Gombár Csaba elnökök melletti kiállásával (hiába a miniszterelnöki kérés, nem mentette fel őket), ezzel nagy szerepet vállalva az első médiaháború kirobbanásában, Nahlik Gábor és Csúcs László alelnökök lehetetlen helyzetbe kényszerítésével.

Azért egy apró zárójelet megnyitnék itt hőn szeretett médiamunkás kollegáim felé: hogy is van az, hogy az egykoron Göncz-Haraszti-Pető kottából játszó zsurnálführerek, akik 1993-ig a „parókás bohóctól” kezdve szerkesztőségekben vihogva a legaljasabb és tisztességtelenebb jelzőket aggatták a nagybeteg Antallra, most éppenséggel Antallt istenítik, a demokrácia periklészi bajnokának minősítve Orbánnal szemben? Ezzel árulva el azt, hogy kezükben minden csak eszköz – Göncz is az volt.

Kultúrkör

Súgólyukban - Soros Györggyel

Az a Göncz, aki PR-szerepléssé silányított egy fontos közjogi funkciót, aki egy anarchista banda bábja volt, és aki ezzel gúzsba kötötte utódai mozgásterét. Mert bizony Mádl Ferenc, Sólyom László, Schmitt Pál és Áder János hiába más-más karakter és formátum, egyikük sem viszonyulhatott tisztán a stallumához, hanem az árpibácsizmust is szem előtt kellett (kell) tartania. Mintha az valami zsinórmérték lenne. Hát – mondjuk már ki, végre! – NEM AZ.

S ha valakinek a fentebb felsoroltak még nem lennének elegendők a tisztánlátáshoz, akkor nézze végig a temetés körüli színjátékot. Vagy, valójában, most tárult elénk a szomorú valóság. Mert ugye, mi is volt?

„Mindenki Árpi bácsija” (az interpretátorok szerinti) végrendeletében kikötötte, hogy nem akar állami temetést, és hivatalosan ne képviseltesse magát se a kormány, se semmilyen közjogi funkciót betöltő szereplő. (Erős a kérdés, hogy ez a végrendelet mikor született. 2010 előtt vagy után? Mert azért az nem mindegy…). Ezek után a csahos sajtó felnagyítja a sztorit, hogy „Göncz nem kér Orbánból a temetésén” és a többi.

Miközben az egész PR-mázt a mindenki egyforma, mindenki elnöke vagyok, nem szabad politizálni, szeressük egymást, gyerekek vonalára építették 10 éven keresztül. És ezt a temetés kapcsán (kimutatott foga fehérje) egyetlen perc alatt (Vásárhelyi Mária:” politikai okai vannak az állami temetés elutasításának. Nemcsak az élete, hanem a végakarata és ennek beteljesülése is példaként szolgál az egyén méltóságának megőrzésére, arra hogy nem kell elveinket feladva a hatalmi önkény előtt meghajolni”) dugába dől. A soha nem politizáló Göncz akkor mégis politizál. Segítség! Összezavarodtam. Akkor most melyik az igazi? Van egyáltalán olyan???

Miközben a nekrológ szétcsöpögnek az árpibácsizmustól meg a szeretet erejétől meg hogy mindenki elnöke, meghogy közvetlenség meghogy demokrata meghogy… Hagyom is.

ANTALL JÓZSEFFEL

KÉPELEMZÉS

Ha igaz az, amit a „demokrácia védőszentjének” nekrológjaiban a nyakunkba öntöttek, akkor semmiképpen sem lehet igaz, amit a végrendeletről interpretáltak. Lehullott a PR-máz. A „nagy barát” Mécs meg aktuálpolitikai búcsúbeszédét akarta elmondani a nagy barát sírhelyénél állva. Majd megsértődött, amikor a család nem kért ebből.

Ennyit erről a Göncz-mázról. Most, hogy megkapta a végtisztességet ne bolygassuk életének egyéb kérdőjeleit (börtönévek, kapcsolatok et cetera), talán egyszer – mindannyiunk érdeke – arra is fény derül majd.

MÚLT

Maradjunk annyiban: tegnap eltemették Göncz Árpád jogászt, írót, a rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökét. Ennyi történt és – bármennyire is az ellenkezőjét akarják bemutatni – nem több.

Képek a Göncz Árpád Alapítvány honlapjáról.

68
https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/22215/pics/14468904504121015_800x600.jpg
Göncz Árpád,Publicisztikák
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 68 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-01-02 17:07:26
Ágaskodhatnak, és átkozódhatnak a liberálbolsevik egysejtűek ahogy akarnak, az idő teltével szinte teljes mértékben beigazolódtak azok a tények, amiket a Csúri Ákos 2015-ben leírt.
Ideje volna már a göncz árpi bátyó (csak így, csupa kisbetűvel) börtönbéli ténykedéseit is egy mélyenszántó, tényfeltáró írásban górcső alá venni.
Ahogy mondani szokás: volna rá igény, mert azért - lássuk be - lehetnek ott olyan "apró", eddig feltáratlan részletek, amivel annak idején meg lehetett úszni a kivégzést.
Ezzel párhuzamosan talán érdemes lenne a mécs imre hasonló ténykedéseit is megvakargatni !!!!
Válaszolok
Balazs 2015-11-10 06:58:06
Most érkezett el a pillanat, hogy valóban sajnálom, hogy a drága és hősies mélymagyar vezetése az országnak (miután a mocskos balliberális Fiatal DEMOKRATÁK Szövetségéből 180°-os politikai fordulatot véve megérkezett a mostani konzervatív gőgparádéhoz) még nem érte el azt, hogy minden tekintetben visszaérkezzünk a legsötétebb középkorba.

Ezért a méltatlan post-mortem gyalázkodásért a főtéren himbálóznál egy korhadt bitófán, kedves Ákos. A hóhér elégedetten mosolyogna a csuklya alatt; a sok fogatlan paraszt pedig éljenezve, ujjongva tapsolna, ahogy teszik sokan most is sajnos ezt a moslékot olvasva amit van gyomrod "tisztánlátásnak" aposztrofálni.

Szégyelld magad.

Tedd szépen zsebre elégedetten azt a százezret amit kaptál ezért a posztért. Még az is lehet, hogy odavet egy csontot az asztal alá neked a Főnök a következő vacsoránál a maradékból...
Válaszolok
Janko válasza: József bejegyzésére 2015-11-09 19:56:21
Léci linkeld ide ezt az igéretet. Az utána jött két kormány meg hűen betartotta az igéretet?
Válaszolok
Janko válasza: sohatöbbéliberális+baloldalt bejegyzésére 2015-11-09 19:47:53
Kiegésziteném azzal, hogy 56-osként belépett abba az szdsz-be ahol az őt bebörtönző volt avh-s tisztek gyermekei vezettek!
Válaszolok
Balázs válasza: Erdőkerülő bejegyzésére 2015-11-09 15:32:13
Szerintem golyóval kéne kezelni.. az ilyenekkel kezdeném mint te vagy te idióta :)
Válaszolok
Balázs 2015-11-09 15:27:54
Ez egy beteg cikk egy beteg ember tollából.
Azt nem érti hogy irigységgel nem lehet gerincet növeszteni.. valószínűleg soha nem is lesz neki, nem tudja hogy mi az. Esetleg valaki normális írótól olvasott arról, hogy van az a gerinc dolog ami a tartást adja, de ténylegesen sohasem fogja tudni milyen dolog tartással élni. Lehet ezért gyűlölni.. de igazándiból sajnálni kell érte.
Válaszolok
Gábor 2015-11-09 11:11:17
Kösz, hogy ezt így összeszedted, számomra tisztán mutatja ez a csokor melyek azok a visszataszító dolgok, melyeket az orbánmaffia tökélyre fejlesztett. Nem csoda, hogy ma nem is tudsz mást hozzáfűzni az eseményekhez, hiszen az orbánizmus ebbe a kommunikációs-bélsárba rángatta a magyar közbeszédet. Sajnálom, hogy így lett, és megértem, hogy ebből milliónyi fiatal magyar nem kér és hátat fordít annak a 25 évnek amelyet elődeink végigjátszottak (velünk) és amit orbán egy jól irányzott foslökettel - olyannal, mint ez az írás is - megkoronáz.
Válaszolok
Sándor 2015-11-08 23:20:35
Jól jegyezzétek meg ezt a csúri nevet ! Ennél aljasabb, szemét bértollnokot nem hordott a föld. Meggyalázza a harmadik Köztársaság első elnökét.
Válaszolok
Zoltan válasza: abdool bejegyzésére 2015-11-08 21:22:36
Annyira nem lehet lúzer ha megrendelésre ilyesmiket képes összetákolni darab áron 70-120.000 nettóért. Más kérdés, hogy HA igaza lenne mennyire maradna lábon az egész cikk Schmitt ügynök és Áder aláírógép urak után. Vastag pofabőr az van, másuk már nem maradt.
Válaszolok
Umann válasza: Kvlt bejegyzésére 2015-11-08 20:32:10
Felháborító, amit írsz. A patkány a legértelmesebb kisemlős, sértő számukra, ha egy Csúri szerű idiótát hozzájuk hasonlítasz
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?