A jövő - Vasárnapi üzenet, 2016. április 17.

Csúri Ákos

Napjaink oktatáspolitikai állóháborúja – természetéből fakadóan – generációs kérdéseket is felvet. Hogy mikor tanultunk hasznosabban? Mi vagy a gyermekeink? Nos, a kérdés nehéz – és csak a jövőben kapunk rá választ.

A jelenben azonban biztosan történik olyan, amelyről mi még csak nem is álmodozhattunk. Hogy például 15 és 18 év közötti dán, spanyol, francia, német, tajvani, szerb, szlovén, dubaji, egyiptomi, izraeli, olasz középiskolás fiatalok lepjék el székesfővárosunkat abból a célból, hogy a BIMUN – Budapest International Model United Nations – keretében leképezzék az ENSZ működését. Ezekben a „vitákban” mindenki másik országot képviselt, nem a sajátját.

Nagykép a BIMUN üléséről

Lányom is büszke szervező és résztvevő volt ebben. Lelkesen és okosan mesélte, hogy az ENSZ-ben ténylegesen megtárgyalt kérdésekről vitatkoztak a diákok, iskolája, az Eötvös József Gimnázium szervezésében és lebonyolításában.

Tizenévesek érveltek a menekültügyről, a Biztonsági Tanácsban képviselték álláspontjaikat, szót értettek emberi jogi, szociális és humanitárius kérdésekben.

Szerintem borzasztóan helyes, hogy van ilyen.

Mert ez nem csak a bulizásról, különböző kultúrájú fiatalok szellemi fesztiváljáról szól.
Olyat tanulnak egymástól, amit az iskolapadban soha nem sajátíthatnak el. Érvekkel legyőzni és meggyőzni a másikat – miközben türelemmel meghallgatják egymást.

Nem mindenkiből lesz közülük diplomata. De akiből az lesz, az nyugodtan képviselhet engem.
Ez a jövő. És itt már elkezdődött.

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/26605/pics/14608344521802031_800x600.jpg
Vasárnapi üzenet

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?