Miért, ki miatt intettek be a britek?

Sokan találgatják, hogy mi vezetett a Brexit-hez. Sok ok, ez nyilvánvaló. Orbán Viktor szerint alapvetően az, ahogy Brüsszel a népvándorláshoz, migránsáradathoz állt. De szerintem ez nem csak Brüsszel, úgy általában. Vannak személyek is, akik megtestesítették a kiválás tényleges okait. Így aztán többféle olvasata lehet annak, hogy miért is intettek be tegnap a britek. Talán miatta. Jean-Claude Juncker az illető. 

Az uniós ügyekben igen csak mértékadó politico.eu –  40 brüsszeli bürokratával és diplomatával készített interjúk alapján – döbbenetesen lesújtó képet fest az Európai Bizottság elnökéről. Rögvest a felkészültségben látják a hibát, hiszen egy 2016-os sajtótájékoztatón például nem tudott választ adni arra, hogy mi az álláspontja Olaszország úszó hotspotokra vonatkozó javaslatáról. Ez még nem lenne első blikkre akkora baj, csak éppen láthatóan nem tudta, hogy miről van szó és az asszisztensének kellett kisegítenie…

Egyre többen aggódnak amiatt, hogy Juncker elvesztette – az Eurobarometer felmérései is igazolják – azt a közbizalmat is, ami még megvolt az Európai Unióban hivatalba lépése idején. A Juncker vezette Európai Bizottság nem tudod utat mutatni, és eredményes válaszokat adni sem a határvédelem, sem a gazdasági nehézségek, sem a Brexit kérdésében. (Utóbbi eredményét tapasztalhattuk tegnap. A határvédelemnél érdemes felidézni, hogy miként minősítette a magyar lépéseket, hogy aztán most már a Schengen 2.0 legyen irányadó). A kérdezettek nem beszéltek mellé: szerintük az Európai Bizottságnak nincs valódi stratégiája. Munkatársai szerint a Bizottság elnöke politikailag megbénult, és az állandó krízisek miatt az egészsége is megromlott.

De nem csak a krízisek miatt. Juncker ugyanis láncdohányos. A Bizottság épületében állítólag miatta kellett kicserélni a szellőztetőrendszert és mindezek mellé az alkoholt sem veti meg. Piál becsülettel, de jó politikusi szokáshoz híven, nyilván zugivó. Ezt alátámasztják megrökönyödést keltő nyilvános szereplései is. 2015 májusában az uniós csúcson például több szokatlan megmozdulása volt – többek között a magyar miniszterelnököt és másokat is pofozgatott, míg Alexisz Ciprasznak saját nyakkendőjét mutogatta, jelezve, hogy a görög miniszterelnökön ez nincs. S valami egészen megmagyarázhatatlan indíttatásból többeknek rendszeresen a fejét próbálja megcsókolni.

De még ezek a dolgok is örömteliek, ugyanis azt jelzik, hogy a Bizottság elnöke részt vesz a Bizottság rendezvényein. És ez nem játék a szavakkal, mert az Európai Bizottság vezetője sokszor van szabadságon, gyakran hosszú hétvégékre tűnik el. Hivatalba lépése – 2014 – óta Juncker 25 négynapos hétvégét utalt ki magának, tavaly augusztusban pedig, a menekültválság tetőpontján 27 napos szabadságra vonult. (Speciális hozzáállását a migraügyhöz blogomban már megénekeltem tavaly, amikor a lemerülő telefonok és a zenehallgatás kapcsolatrendszerét elemezte ez a félkegyelmű.)

„Az az igazság, hogy nem is látjuk. Az emberek nem panaszkodnak amiatt, hogy elengedhetetlenül szükséges lenne a jelenléte az EU működéséhez” – mondta a politico.eu-nak az egyik nagy uniós tagállam diplomatája. Egyes diplomaták úgy látják, egyre inkább a helyettese, Frans Timmermans veszi át a helyét, miközben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is háttérbe szorítja. Az európai fővárosokban már nem arról folyik a vita, hogy mit kellene Junckerrel kezdeni, hanem az, hogy számít-e egyáltalán mit csinál.

Prioritásai az utazásai alapján elég egyértelműek. Kelet-Európában csak a soros elnökséget betöltő Lettországban járt, de az európai szempontból biztosan baromi fontos volt, hogy elmenjen Ausztráliába. Az elitista Juncker legszívesebben „komfort zónájában”, a hat alapító tagállamban időzött – összesen 51 alkalommal fordult meg bennük.

Nem ragoznám tovább. Csak élek a gyanúperrel, hogy a Brexit egyik kiváltó okát Brüsszelben, egy láncdohányos, vakációmániás alkoholistánál kell keresni. Kíváncsi lennék, hogy ma a Juncker név milyen reakciókat vált ki a brightoni melósokban…

Címkék: Publicisztikák
2
https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/28177/pics/14667807566037872_800x600.jpg
Publicisztikák

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-11-06 18:19:58
Könnyű az angoloknak, erős, saját gazdaságuk van, USA-val a háttérben. Bár mi is megtehetnénk. A "magyar" gazdaság kiszolgáltatott, nemzeti vagyont eltüntették /zsebekbe/ a privatizálás során. Termelőeszközeink szétverve, piacunk nincs, önellátásról szó sem lehet. Száz békés év, nyugalom, összefogás, egyetértés kellene újból felépíteni a Hazát. Most a kiszolgáltatottságunk 98%-os. A kommunista diktatúra idején 100%-os volt.
Válaszolok
László 2016-06-25 00:35:08
Pontos megfogalmazás!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?