Blogolj!

Újjászületésnap

Csúri Ákos

Vannak vitathatatlan megállapítások.

Nem szabad csukott szemmel járni. Nem szabad balettcipőben ropni a táncházban. Nem szabad a lék fölé túl mélyen hajolni. Nem szabad száguldó vonat lehúzott ablakán kihajolni.
Csukott szemmel nem csak azért nem szabad járni, mert balesetveszélyes, hanem azért sem, mert a világ legszebb, legapróbb jelenéseit, pillanatait engedjük el magunk mellett, nem élvezve, kiélve azokat.

Balettcipőben táncházba azért nem szabad forogni, mert a néptáncnak évszázados súlya van, minden mozdulatban ott van a parasztemberek földszeretete, a dolgos hétköznapok táncban-dalban feloldott öröme, maguk a párkapcsolatok, és legfőképpen a szerelem kifejezésének ünnepe.

A lék fölé azon ne hajoljunk túl mélyen, mert beleesünk a jéghideg vízbe és könnyen meghalhatunk.

Száguldó vonat ablakán meg azért ne hajoljunk ki, mert a fejünk, karunk, törzsünk nem erősebb a stabilan álló oszlopoknál…

Viszont újjászületni mindig és mindenkinek lehet. Egy születésnap jó alkalom a számvetésre és az elhatározásra: mától hátrahagyom a görcseimet, gondjaimat, fájdalmaimat, új erővel és hittel tekintek a jövőbe.

Környezetemben – valahogy ez egy ilyen csillagos nap – sokan ünneplik ma a születésnapjukat. Ilyen-olyan esztendőket hagytak maguk mögött.

Don Botto és társai érdeklődő figyelme...

Nekik – is – küldöm Don Botto kedvenc Pilinszky-idézetét (Pilinszky János is ma lenne 95 éves…):

”Egy gyermek “csupa fül és csupa szem”. Feltétel nélkül meri elveszíteni önmagát, ami a valódi birtoklás egyedüli formája. Egy gyermek mellett minden felnőtt görcsös és fukar szegény. Gyermekkorunkban minden a miénk, amit megpillantunk, s a felnőttség talán nem is más, mint a világ lassú és fokozatos elvesztése”.

Ideje újjászületésnapot ülni!

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/32103/pics/14801907105003239_800x600.jpg
Vasárnapi üzenet
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?