Átverve a palánkon

Csúri Ákos

A héten találtam egy nagyon fontos cikket a blogstaron, amely az Otthon Centrum és a Duna House kartellezéséről és bennünket, fogyasztókat (igénybe vevőket, kiszolgáltatott otthonkeresőket) átverő ügyeskedésről szól. A GVH – hála istennek – alaposan megbüntette a két ingatlanirodát.

Mielőtt tovább mennénk, EZT a rövid cikket érdemes elolvasni.

Az illetékes versenyhivatal határozata alapján Duna House és Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózatok több jogsértést követtek el ügyfeleikkel és üzleti, valamint franchise partnereikkel szemben. Bár a GVH által elmarasztalt, üzleti partnerekkel szemben gyakorolt magatartás – mely a jutalékok hálózaton belüli egységesítése, és területi működési határok megszabása – megosztja az ingatlanszakmát, mert az ilyen szabályok alkalmazása általában a franchise rendszerek sajátossága, és a piaci üzleti szereplői ezt általánosan elfogadják, de az, hogy a két piaci óriás az ügyfelek kárára összejátszik annak érdekében, hogy a közvetítői jutalékszintet mesterségesen magasan tudja tartani, nos, az vitathatatlan károkozás a fogyasztónak.

És most figyeljünk! A két cég 2013-ban, vagyis a gazdasági válság mélypontján kezdett kartellezésbe a jutalékok és közös ingatlanértékesítés terén. Erre az évre – mértékadó elemzések szerint – a válság előtti szint közel felére esett vissza a forgalom, és ez már akkor az ötödik ilyen év volt, ami jelentős bevételkiesést jelentett minden ingatlanpiaci szereplőnek. Így aztán egyre nagyobb nyomás volt az ingatlanközvetítőkön a jutalékok csökkentésére, de ennek a DH és az OC így állt ellen (azt a látszatot keltve, hogy ez az általánosan elfogadott és alkalmazott jutalék). Pedig nem az volt. Így aztán mindenki, aki ebben az időszakban e két cég közvetítésével szerzett, bérelt ingatlant, több jutalékot fizetett, mint ami a helyzetből indokolt lett volna, azaz át lett verve a palánkon.

De több haszna is van a GVH mostani döntésének. Egyfelől lerántotta a leplet a két érintett cég módszereiről, előidézve a szoros együttműködésük gyengülését, de ami még fontosabb: az átlagos ingatlanközvetítői jutalékmérték mérséklődése várható.

És ez jó.

És fontos üzenet is egyben: ne próbálkozzanak a fogyasztók, igénybe vevők, kiszolgáltatott otthonkeresők ellenében.

És ez még jobb.

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/33138/pics/14844132256679918_800x600.jpg

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?