Blogolj!

KGZ - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos

Poénból KGB-nek hívtuk. Ő magát – Mélykúti Attilának köszönve a kreálmányt – vak fotósnak. De nem is a fotói voltak az érdekesek. Hanem a Rozgonyi utcai lakása, ahol ugyan fűtés nem nagyon volt és herendi étkészletet sem találhattunk, ám könyvtárnyi könyv és mintegy 10.000(!) lakklemez, bakelit – a XX. század hangos történelme. Amikor először szerkesztettem a Vasárnapi Újságot, akkor volt a Mindszenty-per évfordulója. Szóltam KGZ-nek, hogy bányásszon már elő részletet a perből. 13 percet bányászott. Rendhagyó Vasárnapi kalendárium lett a 7 órai hírek után. Mert nem lehetett megvágni. Mert minden szava „ott volt”, aranyat ért.

KGZ anyagai ilyenek voltak.

Vasárnapi Újság 150. adás_29_Kiss Gábor Zoltán, Győri Béla,  Rapcsányi László és B. Király Györgyi (1990.09.16.) fotó Vincze Péter

A Vasárnapi Újság addig volt Vasárnapi Újság, amíg KGZ kalendáriumával kezdődött. Aztán ezt is kiherélték.  Azóta szól valami vasárnap reggel a Kossuthon, de az már nem „a” Vasárnapi Újság.

KGZ élete determinált volt. Nagyapja Gulyás Pál költő, édesapja Kiss Károly író, újságíró, a kommunizmus éveiben (1959) államellenes szervezkedésért elítélt, az egykori Magyar Nemzet főmunkatársa. Kádár börtönéből nevelte KGZ-t. Tavaly Karácsonykor elektronikus levelet írt nekem egy ITT meghallgatható csatolmánnyal: Apám karácsonyi börtönverse a Fő utcai börtönből (1959)”.

KGZ 1959-ben

 

KGZ is vívta a maga szabadságharcát – de a túlerő győzött. Üzeneteit legendás kalendáriumában küldte a hatalomnak, mint például EBBEN 1997. szeptember 21-én. De a levegő elfogyott. Alig egy hónapja, január 2-án még az Orczy-kert átalakulásán bosszankodott levelében, majd 5-én szívrohamot kapott. A Sors kegyetlen fintora, hogy hosszú nélkülözés után a Terror Háza Múzeum egyik intézményében kapott munkát és kutatási lehetőséget.

Mindig is a kommunizmus falai ellen küzdött és most, alig másfél órája Budafokon őt is befalaztuk. Édesanyja mellé, akit fél éve, hogy eltemetett.

A Hír tévében a felpuffadt és felfuvalkodott pojáca Gyurcsány évértékel. Szerencsére ezt már nem élte meg. Bár egy kalendáriumban biztos talált volna valamilyen áthallásos történelmi előzményt.

A vak fotós, a hat órai „étlap” után felcsendülő Kalendárium-szignálhoz köthető Kiss Gábor Zoltán, azaz KGZ most már végleg magával vitte a Vasárnapi Újságot. Csurka István jegyzetei mellett-után az ő összeállításai voltak a mindenkori szerkesztők irányjelzői.

Most már se Csurka, se KGZ, se Vasárnapi Újság.

És még mindig beszél Gyurcsány.

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/33661/pics/14862314306005026_800x600.jpg
Vasárnapi üzenet
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?