Blogolj!

Az erő Orbánnal van - Vasárnapi üzenet, 2017.július 23.

Amikor két éve – talán elsőként – megírtam az Orbán-Hunyadi hasonlatot, akkor kaptam hideget-meleget, kritikát, cikizést, miegymást.

A véleményem ma sem változott.

A tegnapi tusványosi beszéd után nem is változhatott. Orbán Viktor erőt demonstrált. Nem mutatott – demonstrált. Megmutatta, hogy a magyar politikai porondnak ő az egyetlen szereplője, akinek letisztult víziója van az elkövetkezendő 50 évre. Sőt, tovább megyek: nem csak a trianoni határokon belül, hanem szemmel láthatóan egész Európában. Nagy becsben kell tartani az ilyesmit.

Erős és erősödő Magyarországról beszélt. Tényekkel, számokkal. Hogy amit a multiktól elvesz, azt a magyar családoknak adja. A multi persze berzenkedik és szankciókért lobbizik a brüsszeli döntéshozóknál. A magyar család meg köszöni és elteszi az évtizedek óta nem várt (sőt, még csak nem is remélt) „ajándékot”. Nem demonstrál az utcán, nem ír könnyekkel átitatott köszönő leveleket – maximum kitölti a nemzeti konzultáció vonatkozó kérdéseit, visszaküldi, és jövőre lemegy választani. A voksa – mint mindig – a saját pénztárcájáról szól majd. Az ígéretspirál hatalmas lesz – a demagógia bajnokságban Botka erősen kezdett a tartalom nélküli, de jól hangzó rákosista mondattal, Fizessenek a gazdagok! –, de teljesítés kevés. Orbán 8 évet tud felmutatni a teljesítés tekintetében.

Most új terepen nyit frontot. A multi gyárakban legyen annyi a bér, ami a multik anyaországaiban azonos munkáért. Pillanatok alatt radikálisan csökkenni fog a külhonban munkát kereső és szerencsét próbáló hazánkfiai száma. Ez is nagy harc lesz. De igazságos. Éppen ezért nehéz ügye lesz Macronnak szeptemberben, amikor Budapesten majd arról győzködi a V4-ek vezetőit, hogy kidobja országából a közép és kelet-európai munkavállalókat.

Kampányában ezt ígérte – vabankra játszva. Ott bejött. Most már meg is kellene valósítania. Ez nehezebb lesz.

Orbán a kampányában 10 év alatt 1 millió munkahelyet ígért. Időarányosan nem áll rosszul. Ő már kiszámítható erő: tudni lehet, hogy ígéreteiből mennyi valósul meg.

Most úgy tetszik, hogy sok.

Ezért van vele az ERŐ. Itthon, Európában. Lehet, hogy vannak megkérdőjelezhető káderdöntései (vannak), lehet, hogy vannak irritáló személyek a környezetében (vannak), lehet, hogy vannak vissza- és teljesítmény nélkülinek tetsző meggazdagodások a holdudvarban (vannak), de az összkép így is brutális erőt mutat: Orbán – az egykori szadesz-szlogent ide citálva – tudja, meri és teszi.

Ellenfelei meg csodálják (bár nyilván tagadják), hebegnek-habognak-hablatyolnak és hangzatos paneleket harsognak.

Ez kevés, ez nagyon kevés egy valós erővel szemben.

Ennek a „zöld inges beszédnek” tegnap ez volt a lényege.

1
https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/40534/pics/15007410588953871_800x600.jpg
Európa,Hunyadi János,migránsok,Orbán Viktor,Tusványos,választások,Vasárnapi üzenet
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
nagyiellenszélben
nagyiellenszélben 2017-07-23 13:58:35
Ilyen nagy formátumú egyénisége még nem volt Magyarországnak. Jobb lesz, ha az ellenzék is kezdi megbecsülni azt az embert, aki maga kaparja ki a gesztenyét, nem vár senkire, hogy ezt megtegye. Jobb lenne, ha Európa is sokkal jobban megbecsülné, amíg még lehet, mert nekik már nincs idejük azon gondolkodni, hogy hogyan tovább. Hát lássatok csudát! a kicsiny Magyarország miniszterelnöke megmondja, megmutatja, segít megtenni a többieknek, akik legalább nyitottak arra, hogy a saját jól felfogott érdekükben cselekedjenek. Keveset beszél, de annak súlya van. Nem üres szavakat, frázisokat pufogtat, hanem cselekszik. Bennem már régen meg is fogalmazódott, hogy már funkciót kellene betöltenie, mert ő legalább tudja, hogy miről beszél, tudja a megoldást Európa problémájára. Azt meg csak csodálni tudom, hogy nem tudják kizökkenteni a béketűréséből, pedig kap hideget, meleget itthon és az unióban is. Meg kell becsülnünk, hogy ilyen miniszterelnökünk van, még az ellenzéknek is, hiszen rajta kívül alternatívát Magyarország számára nem tud senki.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?