Blogolj!

Tassy M. Áron kőkemény beszólásai

Csúri Ákos

Bevallom férfiasan, hogy kéziraton ilyen gyorsan még nem rágtam át magam. Habzsoltam. Tassy M. Áron: Érvek a kormányváltás mellett – Átfogó útmutató című 212 oldalas dolgozata lenyűgözött.

A könyv címében felvetett és a lapról lapra megjelenő kormányváltó érvekkel maradéktalanul egyet kell értenünk. Mindannyiunknak. Ami nem lehet most kérdés, hiszen az a rend, ami most feszélyez mindenkit, valóban zavarba ejtő. Már a nyitó témakör elevenébe harap minden kormányhívőnek. (In medias res. Ahogy csak a legnagyobbak merik.) Hol vannak a migránsok? A plakátokon? Hát ezért kellett ez a szörnyű kerítés? Sehol egy migráns? És hol erőszakolják meg asszonyainkat, gyerekeinket? Külföldön? Akkor mire e nagy riogatás?

Csak úgy záporoznak a kérdések, amire csak a csendes Keleti pályaudvar és Baross tér a rémülten cincogó kormányzati válasz.

Komoly gyomros.

De a nyolcadik témakör viszi be az igazi mélyütést. A nyugdíjasok és kiskeresetűek több mint jogos felháborodása: miért lett alacsonyabb a tej, a kenyér, a hal, a csirkehús áfája? Miért kellett ebbe is belenyúlnia az Orbánéknak? Nekünk jó volt a korábbi, a drágább. Megszoktuk. (Ez a fejezet, különben, az egyik személyes kedvencem. Számadatok versus hőzöngés. Nagyszerű szerkesztés.)

És még sorolhatnánk. De lapozzon mindenki ahhoz az érvhez, amellyel a leginkább azonosulni tud.

Régen lapozhattunk ennyire precízen szerkesztett, a mű elején felvetett társadalmi és szakmapolitikai kérdéseket egytől egyig megválaszoló, kellemes stílusban, olvasmányosan és mégis tényszerűen megírt korrajzot. A szerkesztők úgy fogják kézen az Olvasót, hogy az észre sem veszi/veheti, mert a gördülékeny, humoros, szatirikus (Istenem, mennyire kiveszett ez már a honi könyvpiacról) szöveg, mint egy mesebeli barlangban viszi egyre beljebb, mélyebbre a könyvforgatót. Miközben – szinte észrevétlenül – egyre csak gyarapítja tudását, ismereteit.

Hiánypótló klasszikussal van dolgunk.

Mind e mellett 2017 őszén kíméletlenül felsorolja az esszenciális érveket a kormányváltás mellett. Nehéz vele vitába szállni.

Elképesztően bő a választék. És mind igaz, pontos. Külön dicséret a kiadónak, hogy volt bátorsága ebben a diktatúrában kiadni ezt a meggyőzően tiszta művet.

 

Tassy M. Áron: Érvek a kormányváltás mellett – Átfogó útmutató

Luteus Kiadó, 212 oldal, 1.999 Ft

Könyvek,Könyvek, publicisztikák
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?