Blogolj!

Politikai úriemberek, akiket észre kell(ene) venni - Vasárnapi üzenet, 2017.december 3.

Csúri Ákos

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is fejet hajtott Almási István előtt (Fotó: MTI)

Lázár János nevezte politikai úriembernek Almási Istvánt, a múlt héten elhunyt hódmezővásárhelyi polgármestert, annak koporsója felett tartott gyászmisén. Megadatott, hogy a nyolcvanas évek végétől ismerhettem a zenész-könyvtáros-népművelő politikust, így személyes tapasztalatokkal igazolhatom a miniszter szavait.

Lázár Almásitól a szövetségi hűség fontosságát tanulta meg.

„Ilyet csak a legkülönbektől, a politikai úriemberektől lehet elsajátítani”. Mert ezek jellemzője, hogy azt keresik, ami összeköt és sohasem azt, ami elválaszt. Ez határozza meg közéleti munkájukat,  szerepfelfogásukat is.

Almási István Hódmezővásárhelyen intézménnyé, a helyi élet szerves részévé vált, akinek nem voltak ellenségei, haragosai, akit mindenki szeretett. Lázár megjegyezte, nem is ismer más embert, akire ez igaz lenne. „Ha van az országnak leghűségesebb városa, kell, hogy legyen leghűségesebb polgára is. Ez Almási István volt”. Pontos szavak.

És az üzenetek – Almási személyes életéből vett példákkal – folytatódtak. Lázár felidézte, hogy mentora (Almási) 2002 februárja és októbere között, Rapcsák András halála után megbízott polgármesterként tevékenykedett. Már akkor lehetett volna ő az utód, de azt mondta, jöjjenek a fiatalok. „Így lettem akkor a polgármester én, a mester ő”.

LÁZÁR JÁNOS BESZÉDE ITT HALLGATHATÓ MEG

Lázár János szerint Almási István az „utolsó mohikánok egyike” volt, akinek a szava és a kézfogása többet ért ügyvédek hada által írt százoldalas szerződéseknél. Igyekezni kell úgy élni, hogy az elhunyt vezető „becsületes, férfias kézfogására mindig méltók legyenek”. 

Személyes sorsom úgy alakult, hogy az elmúlt hónapokban egy másik politikai úriemberrel, professzor Horváth Jánossal (képviselő 1998-2014) szaporodtak beszélgetéseim.

Legnagyobb ellenlábasairól, politikai ellenfeleiről is a megértés szándékával és hangján beszél. (Mint ahogy azok is róla). A 97. évébe lépett őskisgazda, valódi polgári politikus kristálytisztán és tűélesen fogalmaz akkor, amikor napjaink politikai helyzetét elemezzük. Elsőre értelmezhetetlennek és meghökkentőnek tűnt tételmondata: „olyan legyen a Parlament, hogy a nép szeresse”.

2017-ben?

Nonszensz.

De kulcsot ad a lakathoz. „Ne a központból jelöljék ki a képviselőket, hanem a nép nevezze meg jelöltjeit, az elvégzett munka, ismertség és emberi kvalitások alapján. Mert akkor elhiszik, hogy valóban őket képviselik. Ma az a kiválasztás alapja, hogy ki tud elintézni ezt-azt.”

Almási István és Horváth János hitt (hisz) a saját értékrendjében, ragaszkodik elveihez, és megkérdőjelezhetetlen a hűségük hazájuk és szövetségeseik iránt.

Ideje lenne felismerni ezt.

Egy politikusnak már sikerült.

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/45506/pics/lead_800x600.jpg
Vasárnapi üzenet
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?