Blogolj!

Che Guevara és Jézus vére, avagy római május elseje

Csúri Ákos

Azért ennek megvan a maga diszkrét bája. Az ember kiszáll a San Giovanni metrómegállónál, hogy sokadszor és újra és újra megtérve betérjen a keresztény világ legelső templomába, olvasván és elfogadván, hogy OMNIUM URBIS ET ORBIS ECCLESIARUM MATER ET CAPUT (A Város és a Földkerekség Templomainak Anyja és Feje). Akkor még nem tudja, hogy Vizi E. Szilveszterbe botlik A Legszentebb Megváltó, Szt. János evangélista és Keresztelő Szt. János bazilikájának egyik mellékhajóban, de nem is ez a lényeg, hanem az első célállomás, a Scala Sancta benne Szent Helena (Nagy Konstantin édesanyja) által a Szentföldről hozott lépcsővel, mely egykoron Pontius Pilatus palotájához vezetett és amelyen Jézust vitték bírálói elé..., és a legenda szerint vérét is őrzi.

Az elérhetetlenség

Nos, az ember lelkiekben erre készül s nem a sarlóra meg a kalapácsra, meg a bömbölő majálisos hangpróbára. De kap még egy kis kapitalizmusgyalázást és Che Guevara fejet, hogy a lélekrombolásban mérhetetlenül internacionalista vörösök bizonyítsák: Lenin és a vörös terror köztünk él. Apropó mindig van: most éppen „a munka” ünnepe. A munkát nem ünnepelni kell, hanem végezni...

Retteghetnek a kapitalisták

Jó lenne már, ha leszoknának erről a gyilkosról

Szörnyű kontraszt az egész.

San Giovanni templom előtt a vörösök, bent meg ez fogad

Vissza a belvárosba a temérdek szaracénnal megterhelt Termini megállóval alaposan megküzdve, és menekülés a spanyol lépcső virágjaihoz, hogy a kávét már a 250 éves El Greco fogyaszd, miközben a fogyasztói társadalom díszpintyei a hányingert keltően undorító Gucci-kirakatot bámulják, benne a férfi babára adott (férfiaknak szánt) extrabuzeráns „ruházatokkal”.

A kávé, tiramisu, sajttorta és séta tovább.

Sajttorta az öreg görögnél

Tiramisu a munkásosztálynak

Pár perc és megtaláljuk a belváros legszebb utcáját...

A legszebb római utca

Apró öröm.

Holnap játszik a Liverpool a Rómával. Már ma alkoholtilalom van a belvárosban. Rendőrök mindenhol. A pápa holnap audienciát tart. Ma este bömböl a vörös rock.

Félő, hogy balhé lesz. A meccs miatt. A rómaiak az Anfield Roadon kalapáccsal vertek meg egy 53 éves, azóta mesterséges kómában tartott liverpooli drukkert. Állítólag megpróbálják felébreszteni. Nem tudni még, hogy milyen sikerrel, csak azt, hogy a liverpooli szurkoló nem az a felejtős fajta...

Szóval félő, hogy balhé lesz.

Remélem nem a Vatikáni Múzeumban, mert reggel oda megyünk.

Che Guevara nélkül...

Pace meg a sarló

https://atlagpolgar.blogstar.hu/./pages/atlagpolgar/contents/blog/51970/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?