Blogolj!

Publicisztikák

Tovább

Könyvek

Tovább

Nyúz

Tovább

Vasárnapi üzenet

Tovább

Fotók

Tovább

Videók

Tovább

Botka és a szmog

Hihetetlen, hogy 3 percig sem képes miniszterelnök-jelöltként viselkedni a szegedi polgármester. Pedig felkészülhetett volna rá, hiszen önjelöltséggel nyerte ezt a verbális titulust. Nagy dérrel-dúrral és kommunikációs arzenállal (még a Kossuth Krónikájába is beverekedve magát) hirdette meg Botka a saját szmog-ellenes harcát, felszólítva a szegedieket, hogy hagyják csak a lakótelepen, meg az újszegedi garázsokba a kocsijaikat és közlekedjenek a csodás szegedi tömegjárműveken, ő maga is villamossal fog munkába (meg onnan haza) járni, amikor…

Botka beszáll előmelegített villamosába

Amikor megtartotta idei első önfényező nyilvános szereplését a Városházán (kérdés: egy közéleti kávéház mit keres a város dísztermében, hiszen eddig a Virág cukrászda vagy éppenséggel a Royal Szálló szalonja volt ennek indokolt helyszíne…), a Szeged Tv és a helyi sajtó kamerái, fényképezőgépei előtt, majd elhagyva „második otthonát”, Gémes Sándor, a szegedma.hu kiváló fotóriporterének felvételein láthatóan bekászálódik szolgálati kocsijába és szmog ide, szmog oda, elsofíroztatja magát.

Na, nagyjából ennyit ér ez a figura (férfit azért csak nem írnék, több okból, de leginkább azért, mert az esetek jelentősebb részében egy férfi állja a szavát…). S mielőtt olvasóm azt hinné, hogy csak bennem merül fel a rosszallás, álljon itt pár komment (a kb. százból) a szegedma.hu idézet cikkéhez – miheztartás végett, botkailag.

Kezdjük ezzel:

Polgármester Úr! Ha ez az Ön tömegközlekedései járműve, nem adná néha oda a tömegnek is? Ha már a mi pénzünkből hajtja.

Vagy:

Szerintem már a lépcsőn lefelé dúdolgatta magában:

“Az első villamos már elindult felénk

csilingel, amerre jár

Az első villamosra vár

a napsugár”.

Netán:

…majd az MSZP önkéntes miniszterelnök jelöltje, beült a szegedi önkormányzat által vásárolt luxus járgányba, tenyerét a sofőr combjára tette, és kért egy villamosjegyet.

És végül:

Botka most még csak szánalmas kezdó. Szocialista miniszterelnökként többet és hihetőbbet kell majd hazudnia. A volt főnöke képezhetné még, hogyan üljön fel a gázsütőre, ha tovább akar melegedni. Lehet éjjel nappal hazudni, de nem olyan járművön. amit belülról nem ismer. Az alpolgi is csak kivülről kocogtatta meg a villamost (ez utalás a szoci alpolgármester korábbi, villamossal történt és hazugságspirállal végződő karamboljára – a Szerző.). A javítási számla megjött már? 

És ez a Botka a nagy baloldali reménység, a „miniszterelnök-jelölt”. És ez még csak a szmog. A város sportéletének lenullázása, Szeged eladósítása még nem is került napirendre…

Trump felkötteti a gatyánkat - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2017.01.22.

Miközben gimnazisták tragédiája és családtagjaik felfoghatatlan gyásza tölti el szomorúsággal a hazai közvéleményt, addig a pénteken beiktatott 45. amerikai elnök diadalittasan felmutatott hüvelykujjáról és a mögötte minden másodpercben felbukkanó amerikai katonáról is érdemes pár szót ejteni.

Donald J. Trump beiktatási beszédén fanyalognak sokan, holott az ő helyzetében ennél egyértelműbb beszédet nem is mondhatott volna. A Heti Válasz szerzője az elnök „nagyjából 100 szavas” szókincséről élcelődik, holott a beszéd lényegéhez el lehet hagyni 97-et:

Amerika az amerikaiaké.

Trump ebben foglalta össze az eddigi washingtoni elit bukásának és az ő győzelmének fő okait, az államokra és a világra váró jövőt. Valóban nincs túlbonyolítva, mégis ezerszer érthetőbb az összes diplomatikus pc-baromságnál. Értik a mexikói határ mellett élők éppen úgy, mint a Wall Street spekulánsai.

Trump kormánya erős, harcedzett, de nem lejáratódott emberekből áll, akik nem a Capitolium labirintusában – lásd még a House of Cards sorozatot a Duna tévén –, hanem a való világban, a mindennapi üzleti és egyéb életben mérettettek meg és nem találtattak könnyűnek.

Bohócnak, idiótának, hülyének titulálni az elnököt pusztán publicisztikai fogás és bátorság, de a valóság inkább az, hogy a Fehér Ház új első embere átveszi az atomarzenál feletti irányítást. Bizony, innentől Trumpot fogja követni mindenhova – bizonyos távolságon belül – a hadsereg egy tagja egy fekete bőrönddel, melyben az Egyesült Államok atomfegyvereinek bevetéséhez szükséges eszközök találhatóak. Az atomarzenál a parancsot követően 30 percen belül eltüntetheti a célpontot a föld színéről.

Úgyhogy lehet viccelődni, karikatúrákat gyártani, lehülyézni a demokrácia hazájának demokratikus úton megválasztott első emberét, csak felesleges. Ugyanis a bőrönd felett ő rendelkezik.

És azt is bebizonyíthatja, hogy „100 szavas” szókinccsel is vissza lehet adni egy nemzet önbecsülését, tartását, gerincét.

S akkor – talán – a „művelt, fennhéjázó európaiak” is öntudatukra ébrednek.

Új korszak kezdődött. Három szavas.

Átverve a palánkon

Csúri Ákos
2017.01.15.

A héten találtam egy nagyon fontos cikket a blogstaron, amely az Otthon Centrum és a Duna House kartellezéséről és bennünket, fogyasztókat (igénybe vevőket, kiszolgáltatott otthonkeresőket) átverő ügyeskedésről szól. A GVH – hála istennek – alaposan megbüntette a két ingatlanirodát.

Mielőtt tovább mennénk, EZT a rövid cikket érdemes elolvasni.

Az illetékes versenyhivatal határozata alapján Duna House és Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózatok több jogsértést követtek el ügyfeleikkel és üzleti, valamint franchise partnereikkel szemben. Bár a GVH által elmarasztalt, üzleti partnerekkel szemben gyakorolt magatartás – mely a jutalékok hálózaton belüli egységesítése, és területi működési határok megszabása – megosztja az ingatlanszakmát, mert az ilyen szabályok alkalmazása általában a franchise rendszerek sajátossága, és a piaci üzleti szereplői ezt általánosan elfogadják, de az, hogy a két piaci óriás az ügyfelek kárára összejátszik annak érdekében, hogy a közvetítői jutalékszintet mesterségesen magasan tudja tartani, nos, az vitathatatlan károkozás a fogyasztónak.

És most figyeljünk! A két cég 2013-ban, vagyis a gazdasági válság mélypontján kezdett kartellezésbe a jutalékok és közös ingatlanértékesítés terén. Erre az évre – mértékadó elemzések szerint – a válság előtti szint közel felére esett vissza a forgalom, és ez már akkor az ötödik ilyen év volt, ami jelentős bevételkiesést jelentett minden ingatlanpiaci szereplőnek. Így aztán egyre nagyobb nyomás volt az ingatlanközvetítőkön a jutalékok csökkentésére, de ennek a DH és az OC így állt ellen (azt a látszatot keltve, hogy ez az általánosan elfogadott és alkalmazott jutalék). Pedig nem az volt. Így aztán mindenki, aki ebben az időszakban e két cég közvetítésével szerzett, bérelt ingatlant, több jutalékot fizetett, mint ami a helyzetből indokolt lett volna, azaz át lett verve a palánkon.

De több haszna is van a GVH mostani döntésének. Egyfelől lerántotta a leplet a két érintett cég módszereiről, előidézve a szoros együttműködésük gyengülését, de ami még fontosabb: az átlagos ingatlanközvetítői jutalékmérték mérséklődése várható.

És ez jó.

És fontos üzenet is egyben: ne próbálkozzanak a fogyasztók, igénybe vevők, kiszolgáltatott otthonkeresők ellenében.

És ez még jobb.

Keresztvíz - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2017.01.08.

Szenteltvíz alá tartani a kisgyermek fejét – szülői akarat.

Kamaszként keresztséget kérni – „ódivatú” bátorság.

Felnőttként elfogadni azt és annak létezését, amit addig tagadtunk – erény.

Egyházként kinyilatkoztatni, hogy mit gondoljak – butaság.

Jó papként (lelkészként) érveimmel, gondolataimmal vezetni hallgatómat a megoldás irányába – helyén való okosság.

Erőszakosan Isten hívévé átalakítani valakit – lázadást kiváltó vakhitűség.

Csöndben meditálni a fizikailag megfoghatatlan történéseken – idő.

Istent követő társaságba befurakodni ateistaként – veszélyes.

Mindezek ismeretében a keresztvíz oltalmában bízni – hit.

Hit nélkül pedig lehet, csak éppen nem érdemes élni.

Hírálmok 2017-re - Vasárnapi Üzenet

Csúri Ákos
2017.01.01.

Talán 2017-ben másról szólnak majd a hírek.

Kiváltságos egyének helyett a nemzet gyarapodásáról.

Pályázati mismásolok helyett teremtő nyertesekről.

Ilyen-olyan – Isten háta mögötti – Disneyland-tervek helyett a polgári Magyarország megteremtéséről.

Média helyett a hírekről.

Külkapcsolatokban megerősödésünkről, stabilitásunkról.

Terror helyett békéről.

Szabályok elfogadásáról.

Acsarkodás helyett értelmes vitákról.

A vidék becsületéről.

A fővárosiak eszméléséről, hogy mennyi minden épült az elmúlt 6 évben Budapesten.

Biztonságos közlekedésről.

Racionálisan olcsóbb életről.

A gyermekjóllakottságról.

Kéz kezet mos románcok helyett jogkövető és IGAZSÁGOT SZOLGÁLTATÓ bírákról.

Egyenlő mércékről.

A pozsonyi csata diadalmas üzenetéről.

Facebookgörlök helyett valódi teljesítményekről.

Fánk helyett lángosról.

A könyvek becsületéről.

Ezt álmodtam. Ezt kívánom 2017-re. Is.

NYÚZ 23.

Obama kicsinyes bosszúja

Harmincöt orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból, valamint bezártak két, egy New York-i és egy marylandi orosz létesítményt – írja a Reuters, egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva. Úgy tudják, a diplomatáknak 72 órájuk van arra, hogy elhagyják az USA területét.

Az intézkedéseket az amerikai választásokkal kapcsolatos orosz hackertámadások miatt hozták. Az erről szóló rendeletet Barack Obama amerikai elnök csütörtökön írta alá – írja az MTI. A tisztségéből januárban távozó amerikai elnök szerint az Oroszország elleni szankciók „szükséges és megfelelő” választ jelentenek Moszkvának arra a törekvésére, hogy a nemzetközileg elfogadott viselkedési normák semmibe vételével aláássa az amerikai érdekeket.

Ja. A vereséget meg nemzetközileg elfogadott normák alapján kellene elviselnie Obamának, H. Clintonnak meg Sorosnak. De ez nekik nem megy. Ezért zavarta el őket Amerika. Is.

Fejmosás - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.25.

A Jóisten nem aprózta el advent utolsó hetét, és komoly csapást mért a felelőtlen Európára. Vérben forgott a hétfő este, immáron a karácsonyi-adventi vásárainkat is elvették. S megráncigálták az orosz medve bajszát is, ami sok jóval nem kecsegtet…

Lassan beletörődhetünk: mostantól soha nem lesz olyan a karácsonyunk, mint ahogy megszoktuk. Eddig kimerülten, de nem félve érkeztünk a faállításhoz. Immáron ez már múlt idő. Az ember háromszor is meggondolja, hogy hol vásárolja meg a díszeket – központi, nagy vásárban, vagy mellékutcák rejtett kisboltjaiban (utóbbi, amúgy, szimpatikusabb is). És lassan eljutunk oda, hogy nem is vásárolunk új díszeket, mert a biztonságos az, ami már házon belül van. És jó lesz így jövőre az idei, utána a tavalyelőtti et cetera.

A Jóisten adventi fejmosása egy dologra mindenképpen rávilágított: fel sem fogjuk igazán, hogy milyen biztonságban élünk itthon.

Becsüljük meg.

Gyűrű - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.18.

Összeköt és behálóz egyszerre. Körbefonja ujjunk, jelent és jelez, megnyugvást ad és biztonságot.

Tartozni valakihez, valamihez – jelképpé vált önként vállalt rabság.

Édes rabság.

Időnként sértheti a bőrt, viszkethet alatta, úszás közben talán le is csúszhat.

De, ha így van rendelve, akkor nem veszik el, nem csúszik le, nem esik „véletlenül” a csatornába. És nem rozsdásodik.

Jaj, egyszer úgy felhúznám Isten ujjára is már végre!

Ezért először gyújtsuk meg az idei utolsó adventi gyertyát! Magunkért és Istenért.

Istenkeresőben - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.11.

Advent idején amúgy is, de mostanság valamilyen megmagyarázhatatlannak hitt és mégis nagyon is megmagyarázható okokból erősödik fel bennem, bennünk az Isten keresése.

Mert nincs jó válaszunk a jelenségekre.

Mert jelenségek vannak.

Emberáradat a vízért.

Emberáradat a bombák elől.

Emberáradat a felelőtlenül felkínált euró ezrekért.

Jönnek, kérdés nélkül jönnek. Nem kopogtatnak, mert nekik ezt soha senki nem mondta: ha idegen házhoz érsz – kopogtass. Nem, mert nekik meghívót küldtek. Gyertek, az ajtónk tárva-nyitva előttetek.

Csak éppenséggel az ajtó (ingatlan) tulajdonosát nem kérdezte meg senki, hogy valóban nyitva van-e az ő ajtaja.

Kiderült, hogy nincs.

Így aztán az ajtónyitogatók gyorsan váltottak és már azt is letagadták, hogy valaha ajtónyitást említettek volna – és most már ők szólítanak fel a leghangosabban a kopogásra.

Szóval rendet kellene már tenni, mert úgy tűnik, hogy mi ezt itt, a Földön, képtelenek leszünk elérni.

Ezért keressük hát újult erővel az Istent.

Első lépésben gyújtsuk meg a gyertyát! Magunkért és Istenért.

Vasárnapi üzenet - Olasz (Ferenc) nap

Csúri Ákos
2016.12.04.

Szavaznak Olaszországban (a tegnapi Népszava kolumnás anyagának címe szerint: Itáliában dönthetnek Európa sorsáról), amelynek valóban súlya lehet (bedől-e a bankrendszer, hosszan tartó kormányválság alakul-e ki, Renzi betartja-e ígéretét és valóban lemond-e bukás esetén), de esetünkben ez most másodlagos.

Olasz Ferenc - Krisztus feje

Választanak az osztrákok is (a tegnapi Népszava kolumnás anyagának címe szerint: Alpesi Mordorrá válhat Ausztria), feltéve, ha képesek ragasztható borítékot gyártani…, és kiderül, hogy a mostani európai mainstream-be simuló, akaratnélküli, gyenge PC Ausztria lesz Ferenc József halála után 100 évvel, vagy egy öntudatos nemzetállam, amely levetné Párizs és Berlin, de legfőképpen Brüsszel és a liberális Benelux államok diktátumait, útmutatásait, és a közép-európai államokhoz hasonlóan kifejezi, hogy „köszönjük szépen a tanácsokat, de mi talán jobban tudjuk, hogy mire van szükségünk, és a szerint is fogunk élni”.

A közönségdíjas

De nekem ez a második adventi vasárnap Olasz Ferencről szól. A végtelenül csendes, szerény, pazar meglátásokkal rendelkező fotóművészről, operatőrről, filmrendezőről. Aki – VÉGRE! – életművéhez méltó kitüntetésben, elismerésben részesült.

Az Ecce homo, a Mindörökkön örökké, a Székelykapuk című korszakos könyvek szerzője lett 2016-ban a Prima Primissima közönség díjasa.
Ha valaki, akkor ő igazán megérdemli.
Jó tudni, hogy olyan valakit díjaztak, aki érti adventi cikkzáróm:

Gyújtsd meg a gyertyát! Magadért és Istenért.

P.s.: A Népszavát azért hangsúlyoztam, mert mást se hallani, minthogy mekkora elnyomás alatt vannak, mintha nem is létezhetnének, pedig, de. Na, ezért jeleztem, hogy olvasom őket. Is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?