Publicisztikák

Tovább

Könyvek

Tovább

Nyúz

Tovább

Vasárnapi üzenet

Tovább

Fotók

Tovább

Videók

Tovább

Migránsra vagy a gyerekeimre költsek? - Vasárnapi üzenet, 2016. szeptember 18.

Csúri Ákos
2016.09.18.

Nem túl bonyolult ez a népszavazási kérdés, mondjon bárki bármit.

Tudom, már rikoltanak is az ellenérdekelt oldalon, hogy mekkora demagógia ez a cím, és ezzel nem is nagyon vitatkoznék. Az egyszerű – és igaz – kérdések demagógnak tűnhetnek. Ettől még kérdések, amelyeket meg kell válaszolni.

Az én válaszom így hangzik: a gyerekeimre. A gyerekeim oktatására például. Mert ha ide kényszertelepítenek több ezer migránst, akkor azoknak valamiből meg is kell élniük. És hiába mondják, hogy az Unió fizeti, ez sem igaz. Mert azt én, magyar adófizető fizetem. Az én adóm kerül a költségvetésbe és onnan az Unióba. Márpedig én – többek között – azért adózom, hogy abból a pénzből minőségi pedagógusok minőségi oktatásban részesítsék gyermekeimet. Migránsok nem fognak magyarul megtanulni.

És egyáltalán: hol fognak lakni? Fatornyos falucskám Fő utcájának 44-es számában? Minap hallottam egy németországi történetet: egy – hihetetlen szerencsével a bombázásokat ép, középkori belvárossal megúszó – városka befogadott migránsokat. Mert a willkommenskultur az willkommenskultur. De nem ám a város szélén található – amúgy munkásszállásnak épült – épületegyüttesben szállásolták el őket, hanem az ódon belvárosban. Hogy miért? Mert a munkásszállást építő építési vállalkozó egyszerűen nem engedte, hogy oda migrákat helyezzenek. Azt mondta: inkább lebontja az egészet, minthogy migránsok lakjanak ott. Nem azért építette a saját költségén.

Hogy erről hallgat a német meg a magyar média? Ki lepődik meg ezen? Gyanítom, ez az építési vállalkozó is inkább a gyerekei tanulmányaira fordítja pénzét, mint a migránsokra. Akik, láttuk, mit csináltak egy éve Röszkénél és a Keleti pályaudvarnál.

Erről szól a címbéli kérdés. És október 2-a.

Juhász Péter belezavarodott Portikba - Vasárnapi üzenet, 2016. szeptember 11.

Csúri Ákos
2016.09.11.

Na, nem úgy. Vagy lehet, hogy úgy is, de ez esetünkben lényegtelen. Ez a kendermagos aktivista, kerületi képviselő, aki adományokból él és életvitele szöges ellentétben áll hivatalos bevételeivel, nos, ez a kormánybuktató Don Quijote, a cervantesi hős kínos hetet tudhat maga mögött.

Szerintem ő maga sem tud kiigazodni nyilatkozatai, közösségi oldalára feltöltött videóinak mondatai között. Mindenesetre a szombati Magyar Időkben helyre kis összeállítás segít eligazodni. De óvatosan ám a szavakkal, mert ebben az origo.hu-s anyagban jó Péterünk perrel fenyeget meg jószerivel mindenkit, aki a nevét tollára veszi.

Pedig egy „politikusnak” nem csak pofon adásából, hanem annak állásából is áll az élete. Úgy tűnik, hogy Kendermagos úr lebukott. Előttem nem is igazán azzal, hogy P. Tamással állt valamilyen kapcsolatban – ez majdhogynem az első perctől kezdve (amikor kikerült egy fotó Portik Tamásról, amelynek hátterében, nem azonos nézési irányban Rogán Antal látható) evidens volt –, hanem a saját összevissza beszédével. És azzal, hogy saját mondataival hozza magát lehetetlen helyzetbe.

Nem érdekel, hogy készített-e sajtófigyelést Portiknak. (Javasolnám, hogy az elmúlt hétről készíttessen magának… – és akkor megérti, hogy miről írok.)

Juhász Péter – Portik Tamásnak köszönhetően – véglegesen hiteltelen közszereplővé vált.

Pont. Ennyi. Nem ér többet.

De ki az az F. Erika?

Budaházy és Gyurcsány - Vasárnapi üzenet, 2016. szeptember 4.

Kezdjük két augusztusi üzenettel. Egyfelől megtörtént Bayer lovag tetemre hívása az ECHO TV Szorító című műsorában, ami itt meg is nézhető, másrészről Lőrinc Viktor bronzmeccsének bírája bevallotta, hogy ő bizony elcsalta azt a meccset. Erről itt írtam, s bár nem helyettesíthet semmilyen medáliát és olimpiai éremátadó ceremóniát, azért legalább boldog névnapot kívánnék a ceglédi fiatalembernek.

És akkor a hét. Budaházy György első fokon 13 évet kapott olyan dolgokért, amelyekben senkinek nem lőtték ki a szemét, azonosító szám nélkül nem verték véresre a fejét, nem vezényeltek lovasrohamot egy nemzeti ünnep 50. évfordulóját megünnepelni kívánó polgári közönségre. Budaházy úgy kapott 13 évet, hogy ha az jogerőre emelkedik, akkor esélye sincs – bármilyen is a magaviselete – akár egy perccel korábban kijönni a fegyházból.

Schiffer András, az LMP-t júniusban otthagyó ügyvéd-politikus ezt posztolta ki közösségi oldalán: Budaházy tizenhárom év. Mennyi jár a szemkilövetésekért?

Tiszta mondat.

Üzentek is neki az index főoldalán az egyik blogban: „Az ügyvédként praktizáló Schiffer azonban ennyire mélyre még sose fúrta magát a ganajba. Ezt a bűzt már nem magyarázkodja le magáról”.

Én meg azt üzenem nekik, hogy ne üzenjenek. Se Schiffernek, se Bayernek, se Budaházynak.
Üzenjenek Gyurcsánynak és Gergényinek.

NYÚZ 20

Csúri Ákos
2016.08.30.

Nyilvánosan kivégeztek két magas rangú tisztségviselőt augusztusban Észak-Koreában: egy korábbi mezőgazdasági minisztert, valamint az oktatási tárca egyik munkatársát, aki elaludt egy Kim Dzsongun észak-koreai vezető elnökletével megtartott értekezleten – írja a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap alapján az MTI. A kivégzéseket légvédelmi fegyverrel hajtották végre az észak-koreai főváros, Phenjan egyik katonai akadémiáján Kim Dzsongun parancsára.

A dél-koreai újság információi szerint a minisztert azért ítélték halálra, mert „olyan közpolitikai javaslatokat támogatott, amelyek közvetlen fenyegetést jelentettek az észak-koreai vezetésre”. Míg  a másik férfi az oktatási minisztériumban dolgozott miniszteri szintű tisztségviselőként, és „azzal hívta ki Kim haragját, hogy elbóbiskolt egy értekezleten, amelyet az észak-koreai vezető elnökletével tartottak. A helyszínen elfogták, majd az állambiztonsági minisztérium alaposan kifaggatta. A vizsgálat során más vádpontokban, például korrupció miatt is bűnösnek találták. Ezt követően végezték ki”.

Namost!

Ellenzéki, antilovagkeresztes publicisták éveken át Orbán Viktort az észak-koreai diktátorhoz hasonlították.

Az OPNI bezárt, ezért ennek komolyságával nem foglalkoznék.

Ám hol az a kivégzés? Az az egyetlen lövés?

Ja! Lövés, az volt. 2006. október 23-án… Ki is volt akkor a kormányfő?

 

Címkék: NYÚZ

Bayer, a lovag - Vasárnapi üzenet 2016. augusztus 28.

A lovagok - többek között - attól lovagok, hogy szemtől szembe harcolnak. akkor is, ha kicsi az esélyük a diadalra és akkor is, ha a legyőzhetetlenség a mítoszuk, legendájuk.
Manapság egy fura lovagi torna részesei vagyunk.
Egyfelől: nem hirdették meg.
Másfelől: csak egyik résztvevőről állítható bizton, hogy lovag.

Ellenei romkocsmák asztalai fölé görnyedő  névtelenek, akik eldobták e nemes tornák szabálykönyveit, csapatba verődve vesznek puskákat, pisztolyokat az egy szem lándzsa ellen. Majd demokráciát kiáltva kötelékben rohamozzák az egyszem lovagot.
És mégsem győznek. Pont ezért. Mert egyenként kevesek e megmérettetésre.
Nem mernek szemtől szembe kiállni. Vagy a nagy hangoskodásukban elfelejtik, hogy fel sem bírják emelni a lándzsát.
Indult egy műsor az ECHO tévében. Szorító. Ott szemtől szemben zajlik a csörte három kérdező és egy kérdezett között. Ez a lefektetett szabály. Mindenki betartja. Speciális lovagi torna.
Szeptember első napján este fél tíztől Bayer Zsolt lesz az egyszem lovag. 
Áll minden kérdés elé.
Mert a valódi lovagok így szokták.

Ez csalás, nem ámítás! - Vasárnapi üzenet, 2016. augusztus 21.

Csúri Ákos
2016.08.21.

Most, hogy vége az olimpiának, elérkezett a számvetés ideje. Magyar szempontból – személyes várakozásaimat felülmúlóan – sikeres játékokat tudhatunk magunk mögött. Sok hőssel, szimpatikus bajnokkal, esetleg kevésbé szimpatikus vesztessel. Rió legsokatmondóbb arca számomra Lőrinc Viktoré.

Ettől a ceglédi fiatalembertől olyan mérhetetlen csalással vették el a megérdemelt, kiküzdött, megharcolt bronzérmet, mint Sao Paulotól Lacháza. Mindezt egy olyan német (?) kedvéért, akinek szurkolótábora törökfélholdas germán nemzeti lobogó alatt sörözött. Nem ezzel némettel(?) van a baj, hanem a bírókkal.

Azt már lassan megszokjuk, hogy Amerika és az amerikai televíziós társaságok mindennél nagyobb urak. Ezért úsznak éjjeli tizenegykor döntőket, et cetera. A pénz beszél, és az olimpia manapság már a pénzről szól.
Meg – állítólag – a sportszerűségről, a sport nemes eszméjéről, a tiszta vetélkedésről.

A nagy lóf.szt!
Ha ez így lenne, akkor Lőrinc Viktor ceglédi fiatalember most olimpiai harmadik helyezettnek mondhatná magát, teljesítette volna élete álmát és éremmel a nyakában tért volna haza.
Nem tehette, mert a birkózás bírái pikkeltek a magyar csapatra.
Az ökölvívás csaló pontozóit az össznépi felzúdulás hatására hazazavarták Rióból.
A birkózóknál ez nem történt meg.
Van hova fejlődni.
(Titkon remélem, hogy az illetékesek az elismeréseknél bronzérmesként tekintenek Viktorra. Ha valaki, akkor ő tényleg megérdemli.)
Mert ez csalás volt, nem ámítás.

Igazság és tisztesség - Vasárnapi üzenet, 2016. augusztus 14.

Azon kevesek közé tartozott, akiknél az igazságszeretet és tisztesség kéz a kézben járt. Halk szóval és jó kedéllyel beszélgetett, tárgyalt, vezetett egy fokról fokra gyarapodó kiadót és nyomdát – miközben elveit egy percre sem hagyta hátra, holott – lehet – anyagi előrejutásában ezek még gátolták is. Családi hangulatot varázsolt egy családi vállalkozásba. A megrendelőit nem játszotta ki egymás ellen, közéleti érdeklődéséből és szimpátiájából nem kovácsolt elvtelen előnyt, irodai kávéját a hozzá fűzött gondolatok ízesítették.

Dávid Ferenc

Dávid Ferenc a mindennapokba csempészte az örmény romantikát. És csodálatos könyveket adott ki. Például a két részes Örök Házsongárd szívbe markoló kötetet, amely talán oskolai tananyag is lehetne elemiben éppen úgy, mint gimnáziumokban. Jó volt vele dolgozni. A megoldást és nem a kifogást kereste. Örökösei ebben a szellemben álltak év elején a kormányrúdhoz, amikor már tudni lehetett, hogy a nagy betegség nagy küzdést kíván, és nem tudható, hogy lesz-e valaha mindennapos folytatás.

Tisztességét a mai világban üzletember– és politikusképzéseknél első éves tananyagként kellene oktatni. Megfontoltsága ugyanakkor karakánsággal párosult. Tudta, hogy az adott kurzusokban hol a helye, igyekezett elkerülni a fájó tyúkszemeket, de meg nem alkudott.

Dávid Ferenc életében az igazságszeretet és tisztesség kéz a kézben járt.

A barát munkatársak körében középen Dávid Ferenc

Feleségével családi büdzséből galériát nyitottak. Nem a „képeladásos” jutalékért, hanem, hogy tehetségek megmutatkozhassanak. Megnyitóik mindig élményszámba mentek. Szóval…

Döbbenetes leírni, hogy csak 58 esztendőt élt meg e világon. Nem is hiszem el. Nem is kell, mert szellemisége örökkön örökké fog élni az általa kiadott, felkarolt és szépségesen kinyomott művekben.

Szólt valaki a migránsoknak? - Vasárnapi üzenet, 2016. augusztus 7.

Csúri Ákos
2016.08.07.

Soros György szervezetei semmit nem bíznak a véletlenre. (Többnyelvű) kisokossal látják el a fáradt migrákat arról, hogy miként lehet kijátszani a magyar törvényeket, hatóságokat, rendfenntartókat és politikát. Cuki, mi?

Gyuri bácsi agg korára eljutott odáig, hogy most aztán már végképp máséval veri azt a csalánt.

Mert a migrasimogató „civil” szervezetek beszűkült aktivistái riadt pofával sírtak-zokogtak, hogy szegény migráknak mit kell elviselni a „fasiszta-neonáci” Orbán-kormány rendszerében, hogy milyen kegyetlenségekkel kell szembesülniük Magyarországon, et cetera.

Aztán itt van ez a hír:

Magyarországon szabályosan regisztrálták és a fóti gyermekotthonban helyezték el azt a magát afgánnak mondó fiatalt, aki júliusban merényletet követett el a németországi Würzburg közelében, a német hatóságok viszont nem ellenőrizték ujjlenyomatát az Eurodac uniós menekültügyi és idegenrendészeti adatbázisban, és nem is hallgatták meg rendőrségi vagy menekültügyi eljárásban – írta pénteken a Bild című német lap.

A Bild megszerezte a támadó magyarországi menedékkérő-regisztrációs adatlapját, amely szerint Khajerkhel Riaz Khan néven vették nyilvántartásba, kísérő nélküli kiskorúként érkezett az országba, az általa megadott adatok alapján születési ideje 1999. január 1., az afganisztáni Paktiából származik, és afgán állampolgárságú. (Naná, hogy január 1! Ahogy Gyuri bácsi kisokosából is tudhatjuk! – szerző.)
A magyar hatóságok 2015. június 26-án vitték fel ujjlenyomatát az Eurodac adatbázisba. Menedékjogi kérelmét Budapesten nyújtotta be, regisztrációja szabályszerű volt. A fóti gyermekotthonban helyezték el, ahonnan eltűnt és Németországban, az osztrák határnál fekvő Passauban bukkant fel ismét 2015. június 30-án.
A lap cikke szerint furcsa, hogy a német hatóságok csak az idén júliusban elkövetett merénylet után vettek tudomást az Iszlám Állam terrorszervezettel nyilvánvalóan kapcsolatban álló merénylő „valódi identitásáról”, a rendőrség és a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal soha nem hallgatta meg, és ujjlenyomatát a támadás előtt nem ellenőrizték. A lap szerint a magyar hatóságok 2015. júliusának végén zárták le az aktát „a kérelmező távolléte miatt”.

Aztán előkerült és idén július 18-án egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva megsebesített öt embert, rárontott az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték. Az IÁ a támadás után közölte, hogy a merénylő a katonájuk volt, és nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amelyen maga a támadó is az IÁ harcosának vallja magát. Német sajtóértesülések szerint közvetlenül a támadás előtt mobiltelefonon kapcsolatban volt egy ismeretlennel, aki a Közel-Keleten tartózkodott, és utasításokat adott neki.
Itt tartunk most.

Olimpia alatt hallgatnak a fegyverek. Régi mondás és igazság ez. De vajon erről szólt valaki a migránsoknak? Netán éppen legfőbb szellemi, jogi és anyagi szponzoruk, Soros Gyuri bácsi? Nem hinném…

Normandia helyett Auschwitzba ment a pápa - Vasárnapi üzenet, 2016. július 31.

Mi ez, ha nem üzenet?

Normandia helyett Auschwitzba ment a pápa.

Értem én, mindent értek, de…

De elfogadni nem tudom. A Vatikán pápai szinten többször fejet hajtott a koncentrációs táborban, legutóbb XVI. Benedek pápa. Íratlan szabály? Lehet. Természetes emberiesség? Az.

Mint ahogy az lett volna, ha római katolikus egyház első számú vezetője szerdán a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray felé veszi az irányt, és valóban legendás, immáron szent elődjétől, II. János Pál pápától kölcsönözve annyit mondott volna személyesen az ottani – az általa annyira szeretett és használt médián keresztül a világ milliárdnyi – híveknek: Ne féljetek!

De nem!

Ferenc pápa szerdán a migránsok befogadására buzdított. És nem vallásháborúként értelmezi azt, amit rajta kívül szinte mindenki a világon: iszlamista, allahakbarozó mészáros katolikus templomban, mise közben vágja át Jacques Hamel atya torkát – mindezt videóra véve.

Ferenc pápa magára hagyta a normandiai római katolikusokat, keresztyéneket.

Ferenc pápa magára hagyta a világ római katolikusait, keresztényeit.

Auschwitz és a magányos címlapsztori neki ennél fontosabb volt.
Jacques Hamel atya a világ római katolikusaiért és keresztyéneiért halt vértanú halált.
Ferenc pápa Auschwitzba egyedül ment.
Majd a miséjén elcsúszott, elbotlott.
Mi ez, ha nem vasárnapi üzenet?

München után pont leszarom Európát - Vasárnapi üzenet, 2016. július 24.

Csúri Ákos
2016.07.24.

Értem én, hogy Orbán Viktor miről beszélt Tusnádfürdőn. És igaza is van az Európai Bizottság totális csődjével, antidemokratikus működésével, az elitválsággal kapcsolatban.

Csakhogy pénteken egy magyar állampolgársággal rendelkező fiatalt is lelőtt a perzsa-német. És ebben a felfokozott őrületben totálisan érdektelen, hogy a gyilkos összeköthető-e az Iszlám Állammal meg a bevándorlással. A polkorrekt lózungok majd kihozzak, hogy: nem. És ez formailag még igaz is lehet.

Valójában azonban nagyon is összeköthető. Ha nem lett volna a Charlie Hebdo, a párizsi véres péntek, Brüsszel szétrobbantott keddje, a nizzai horror, akkor csekélyebb esély lett volna arra, hogy az ámokfutó iráni-német meg merje tenni Münchenben, amit megtett. Mert a hírműsorok, az internet valamennyi fóruma másról sem számol be, minthogy sikeres merénylet itt, sikeres merénylet ott, Európa fél. Ez a félelem adta a bátorítást, az utolsó löketet.

Szeretném újra megnézni, elolvasni Orbán nagyon fontos és találó tusnádfürdői beszédét. A lényegről beszélt. S nem először elsőként az öreg kontinensen. Ha hallgatnak rá – itthon és külhonban –, akkor politikusként, államférfiként még elérhet valamit.

De az elhunyt magyar fiatalt ő sem adhatja vissza a szüleinek, szeretteinek.

És ez az a pont, amikor pont leszarom, hogy Európa megújul, vagy mit csinál.

Meghalt egy 15 éves magyar fiú ebben az eszement borzadályban. Közelebb van hozzánk a terror, mint bármikor. Most már nem csak magyarok által sűrűn lakott városokban robbantgatnak, hanem az áldozat is magyar.

Jó lenne – dehogy jó! – bátran azt leírni, hogy ennek az egész terror-őrületnek az egyetlen és nem az első magyar áldozata hunyt el Münchenben. De ebben egyáltalán nem lehetek biztos…

Európának vége. A valóságban is, és bennem is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?