Blogolj!

Publicisztikák

Tovább

Könyvek

Tovább

Nyúz

Tovább

Vasárnapi üzenet

Tovább

Fotók

Tovább

Videók

Tovább

Átverve a palánkon

Csúri Ákos
2017.01.15.

A héten találtam egy nagyon fontos cikket a blogstaron, amely az Otthon Centrum és a Duna House kartellezéséről és bennünket, fogyasztókat (igénybe vevőket, kiszolgáltatott otthonkeresőket) átverő ügyeskedésről szól. A GVH – hála istennek – alaposan megbüntette a két ingatlanirodát.

Mielőtt tovább mennénk, EZT a rövid cikket érdemes elolvasni.

Az illetékes versenyhivatal határozata alapján Duna House és Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózatok több jogsértést követtek el ügyfeleikkel és üzleti, valamint franchise partnereikkel szemben. Bár a GVH által elmarasztalt, üzleti partnerekkel szemben gyakorolt magatartás – mely a jutalékok hálózaton belüli egységesítése, és területi működési határok megszabása – megosztja az ingatlanszakmát, mert az ilyen szabályok alkalmazása általában a franchise rendszerek sajátossága, és a piaci üzleti szereplői ezt általánosan elfogadják, de az, hogy a két piaci óriás az ügyfelek kárára összejátszik annak érdekében, hogy a közvetítői jutalékszintet mesterségesen magasan tudja tartani, nos, az vitathatatlan károkozás a fogyasztónak.

És most figyeljünk! A két cég 2013-ban, vagyis a gazdasági válság mélypontján kezdett kartellezésbe a jutalékok és közös ingatlanértékesítés terén. Erre az évre – mértékadó elemzések szerint – a válság előtti szint közel felére esett vissza a forgalom, és ez már akkor az ötödik ilyen év volt, ami jelentős bevételkiesést jelentett minden ingatlanpiaci szereplőnek. Így aztán egyre nagyobb nyomás volt az ingatlanközvetítőkön a jutalékok csökkentésére, de ennek a DH és az OC így állt ellen (azt a látszatot keltve, hogy ez az általánosan elfogadott és alkalmazott jutalék). Pedig nem az volt. Így aztán mindenki, aki ebben az időszakban e két cég közvetítésével szerzett, bérelt ingatlant, több jutalékot fizetett, mint ami a helyzetből indokolt lett volna, azaz át lett verve a palánkon.

De több haszna is van a GVH mostani döntésének. Egyfelől lerántotta a leplet a két érintett cég módszereiről, előidézve a szoros együttműködésük gyengülését, de ami még fontosabb: az átlagos ingatlanközvetítői jutalékmérték mérséklődése várható.

És ez jó.

És fontos üzenet is egyben: ne próbálkozzanak a fogyasztók, igénybe vevők, kiszolgáltatott otthonkeresők ellenében.

És ez még jobb.

Keresztvíz - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2017.01.08.

Szenteltvíz alá tartani a kisgyermek fejét – szülői akarat.

Kamaszként keresztséget kérni – „ódivatú” bátorság.

Felnőttként elfogadni azt és annak létezését, amit addig tagadtunk – erény.

Egyházként kinyilatkoztatni, hogy mit gondoljak – butaság.

Jó papként (lelkészként) érveimmel, gondolataimmal vezetni hallgatómat a megoldás irányába – helyén való okosság.

Erőszakosan Isten hívévé átalakítani valakit – lázadást kiváltó vakhitűség.

Csöndben meditálni a fizikailag megfoghatatlan történéseken – idő.

Istent követő társaságba befurakodni ateistaként – veszélyes.

Mindezek ismeretében a keresztvíz oltalmában bízni – hit.

Hit nélkül pedig lehet, csak éppen nem érdemes élni.

Hírálmok 2017-re - Vasárnapi Üzenet

Csúri Ákos
2017.01.01.

Talán 2017-ben másról szólnak majd a hírek.

Kiváltságos egyének helyett a nemzet gyarapodásáról.

Pályázati mismásolok helyett teremtő nyertesekről.

Ilyen-olyan – Isten háta mögötti – Disneyland-tervek helyett a polgári Magyarország megteremtéséről.

Média helyett a hírekről.

Külkapcsolatokban megerősödésünkről, stabilitásunkról.

Terror helyett békéről.

Szabályok elfogadásáról.

Acsarkodás helyett értelmes vitákról.

A vidék becsületéről.

A fővárosiak eszméléséről, hogy mennyi minden épült az elmúlt 6 évben Budapesten.

Biztonságos közlekedésről.

Racionálisan olcsóbb életről.

A gyermekjóllakottságról.

Kéz kezet mos románcok helyett jogkövető és IGAZSÁGOT SZOLGÁLTATÓ bírákról.

Egyenlő mércékről.

A pozsonyi csata diadalmas üzenetéről.

Facebookgörlök helyett valódi teljesítményekről.

Fánk helyett lángosról.

A könyvek becsületéről.

Ezt álmodtam. Ezt kívánom 2017-re. Is.

NYÚZ 23.

Obama kicsinyes bosszúja

Harmincöt orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból, valamint bezártak két, egy New York-i és egy marylandi orosz létesítményt – írja a Reuters, egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva. Úgy tudják, a diplomatáknak 72 órájuk van arra, hogy elhagyják az USA területét.

Az intézkedéseket az amerikai választásokkal kapcsolatos orosz hackertámadások miatt hozták. Az erről szóló rendeletet Barack Obama amerikai elnök csütörtökön írta alá – írja az MTI. A tisztségéből januárban távozó amerikai elnök szerint az Oroszország elleni szankciók „szükséges és megfelelő” választ jelentenek Moszkvának arra a törekvésére, hogy a nemzetközileg elfogadott viselkedési normák semmibe vételével aláássa az amerikai érdekeket.

Ja. A vereséget meg nemzetközileg elfogadott normák alapján kellene elviselnie Obamának, H. Clintonnak meg Sorosnak. De ez nekik nem megy. Ezért zavarta el őket Amerika. Is.

Fejmosás - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.25.

A Jóisten nem aprózta el advent utolsó hetét, és komoly csapást mért a felelőtlen Európára. Vérben forgott a hétfő este, immáron a karácsonyi-adventi vásárainkat is elvették. S megráncigálták az orosz medve bajszát is, ami sok jóval nem kecsegtet…

Lassan beletörődhetünk: mostantól soha nem lesz olyan a karácsonyunk, mint ahogy megszoktuk. Eddig kimerülten, de nem félve érkeztünk a faállításhoz. Immáron ez már múlt idő. Az ember háromszor is meggondolja, hogy hol vásárolja meg a díszeket – központi, nagy vásárban, vagy mellékutcák rejtett kisboltjaiban (utóbbi, amúgy, szimpatikusabb is). És lassan eljutunk oda, hogy nem is vásárolunk új díszeket, mert a biztonságos az, ami már házon belül van. És jó lesz így jövőre az idei, utána a tavalyelőtti et cetera.

A Jóisten adventi fejmosása egy dologra mindenképpen rávilágított: fel sem fogjuk igazán, hogy milyen biztonságban élünk itthon.

Becsüljük meg.

Gyűrű - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.18.

Összeköt és behálóz egyszerre. Körbefonja ujjunk, jelent és jelez, megnyugvást ad és biztonságot.

Tartozni valakihez, valamihez – jelképpé vált önként vállalt rabság.

Édes rabság.

Időnként sértheti a bőrt, viszkethet alatta, úszás közben talán le is csúszhat.

De, ha így van rendelve, akkor nem veszik el, nem csúszik le, nem esik „véletlenül” a csatornába. És nem rozsdásodik.

Jaj, egyszer úgy felhúznám Isten ujjára is már végre!

Ezért először gyújtsuk meg az idei utolsó adventi gyertyát! Magunkért és Istenért.

Istenkeresőben - Vasárnapi üzenet

Csúri Ákos
2016.12.11.

Advent idején amúgy is, de mostanság valamilyen megmagyarázhatatlannak hitt és mégis nagyon is megmagyarázható okokból erősödik fel bennem, bennünk az Isten keresése.

Mert nincs jó válaszunk a jelenségekre.

Mert jelenségek vannak.

Emberáradat a vízért.

Emberáradat a bombák elől.

Emberáradat a felelőtlenül felkínált euró ezrekért.

Jönnek, kérdés nélkül jönnek. Nem kopogtatnak, mert nekik ezt soha senki nem mondta: ha idegen házhoz érsz – kopogtass. Nem, mert nekik meghívót küldtek. Gyertek, az ajtónk tárva-nyitva előttetek.

Csak éppenséggel az ajtó (ingatlan) tulajdonosát nem kérdezte meg senki, hogy valóban nyitva van-e az ő ajtaja.

Kiderült, hogy nincs.

Így aztán az ajtónyitogatók gyorsan váltottak és már azt is letagadták, hogy valaha ajtónyitást említettek volna – és most már ők szólítanak fel a leghangosabban a kopogásra.

Szóval rendet kellene már tenni, mert úgy tűnik, hogy mi ezt itt, a Földön, képtelenek leszünk elérni.

Ezért keressük hát újult erővel az Istent.

Első lépésben gyújtsuk meg a gyertyát! Magunkért és Istenért.

Vasárnapi üzenet - Olasz (Ferenc) nap

Csúri Ákos
2016.12.04.

Szavaznak Olaszországban (a tegnapi Népszava kolumnás anyagának címe szerint: Itáliában dönthetnek Európa sorsáról), amelynek valóban súlya lehet (bedől-e a bankrendszer, hosszan tartó kormányválság alakul-e ki, Renzi betartja-e ígéretét és valóban lemond-e bukás esetén), de esetünkben ez most másodlagos.

Olasz Ferenc - Krisztus feje

Választanak az osztrákok is (a tegnapi Népszava kolumnás anyagának címe szerint: Alpesi Mordorrá válhat Ausztria), feltéve, ha képesek ragasztható borítékot gyártani…, és kiderül, hogy a mostani európai mainstream-be simuló, akaratnélküli, gyenge PC Ausztria lesz Ferenc József halála után 100 évvel, vagy egy öntudatos nemzetállam, amely levetné Párizs és Berlin, de legfőképpen Brüsszel és a liberális Benelux államok diktátumait, útmutatásait, és a közép-európai államokhoz hasonlóan kifejezi, hogy „köszönjük szépen a tanácsokat, de mi talán jobban tudjuk, hogy mire van szükségünk, és a szerint is fogunk élni”.

A közönségdíjas

De nekem ez a második adventi vasárnap Olasz Ferencről szól. A végtelenül csendes, szerény, pazar meglátásokkal rendelkező fotóművészről, operatőrről, filmrendezőről. Aki – VÉGRE! – életművéhez méltó kitüntetésben, elismerésben részesült.

Az Ecce homo, a Mindörökkön örökké, a Székelykapuk című korszakos könyvek szerzője lett 2016-ban a Prima Primissima közönség díjasa.
Ha valaki, akkor ő igazán megérdemli.
Jó tudni, hogy olyan valakit díjaztak, aki érti adventi cikkzáróm:

Gyújtsd meg a gyertyát! Magadért és Istenért.

P.s.: A Népszavát azért hangsúlyoztam, mert mást se hallani, minthogy mekkora elnyomás alatt vannak, mintha nem is létezhetnének, pedig, de. Na, ezért jeleztem, hogy olvasom őket. Is.

Atomhír Svájcból

Csúri Ákos
2016.11.28.

A polgárok 55 százaléka nem értett egyet a Zöld Pártnak azzal a javaslatával, hogy Svájc atomerőműveit állítsák le 45 év működés után.

Ha az igenek kerültek volna többségbe, akkor az öt svájci atomerőműből hármat már jövőre bezártak volna, az utolsót pedig legkésőbb 2029-ben.

Az ellenzéki zöldek és a szociáldemokraták a japán Fukusimában 2011-ben bekövetkezett katasztrófa óta követelték a népszavazást. Azzal érveltek, hogy a svájci atomerőművek nem biztonságosak.

A kormány viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy megújuló energiával nem tudnák pótolni a nukleáris erőműveket, így azok bezárása áramkimaradásokhoz vezethet.

Svájc áramtermelésének több mint egyharmadát adják az atomerőművek.

Rémlik, mintha Paks II. kapcsán a hazai zöldek, meg a baloldaliak is hasonlóképpen érvelnének a megújuló energia mellett az atomenergiával szemben. Fűnek, fának és legfőképpen mindennek elmondva – és feljelentve – a kormányt, meg a paksi projektet.

Az „elmaradott” Svájc már válaszolt az érvelésükre…

Újjászületésnap

Csúri Ákos
2016.11.27.

Vannak vitathatatlan megállapítások.

Nem szabad csukott szemmel járni. Nem szabad balettcipőben ropni a táncházban. Nem szabad a lék fölé túl mélyen hajolni. Nem szabad száguldó vonat lehúzott ablakán kihajolni.
Csukott szemmel nem csak azért nem szabad járni, mert balesetveszélyes, hanem azért sem, mert a világ legszebb, legapróbb jelenéseit, pillanatait engedjük el magunk mellett, nem élvezve, kiélve azokat.

Balettcipőben táncházba azért nem szabad forogni, mert a néptáncnak évszázados súlya van, minden mozdulatban ott van a parasztemberek földszeretete, a dolgos hétköznapok táncban-dalban feloldott öröme, maguk a párkapcsolatok, és legfőképpen a szerelem kifejezésének ünnepe.

A lék fölé azon ne hajoljunk túl mélyen, mert beleesünk a jéghideg vízbe és könnyen meghalhatunk.

Száguldó vonat ablakán meg azért ne hajoljunk ki, mert a fejünk, karunk, törzsünk nem erősebb a stabilan álló oszlopoknál…

Viszont újjászületni mindig és mindenkinek lehet. Egy születésnap jó alkalom a számvetésre és az elhatározásra: mától hátrahagyom a görcseimet, gondjaimat, fájdalmaimat, új erővel és hittel tekintek a jövőbe.

Környezetemben – valahogy ez egy ilyen csillagos nap – sokan ünneplik ma a születésnapjukat. Ilyen-olyan esztendőket hagytak maguk mögött.

Don Botto és társai érdeklődő figyelme...

Nekik – is – küldöm Don Botto kedvenc Pilinszky-idézetét (Pilinszky János is ma lenne 95 éves…):

”Egy gyermek “csupa fül és csupa szem”. Feltétel nélkül meri elveszíteni önmagát, ami a valódi birtoklás egyedüli formája. Egy gyermek mellett minden felnőtt görcsös és fukar szegény. Gyermekkorunkban minden a miénk, amit megpillantunk, s a felnőttség talán nem is más, mint a világ lassú és fokozatos elvesztése”.

Ideje újjászületésnapot ülni!

Ezeket a cikkeket olvastad már?