Blogolj!

Netadó-kedvezmény és a nagy kuss

Csúri Ákos
2018.01.07.

Pukkant a pezsgős üveg, pukkantak a petárdák, két pofára fogyasztódott a lencse, megvolt a Mága-koncert és az új év első napjaiban milliónyian feltették a kérdést: mit hoz ez az év?

Olcsóbb internetet, például. És – sajnos – nincs ezért tömegtüntetés... Pedig emlékezzünk csak, hogy 2014-ben micsoda felzúdulás volt egy pontatlanul – és érthetetlenül – megfogalmazott mondatból? Tízezrek az utcán világító, több száz ezer forintos telefonjaikkal, hogy na, akkor most aztán tényleg itt a világ vége, juj, megadóztatják az internetet.

Holott az internetet senki nem akarta megadóztatni, csak egy körülményes mondatszerkezetre hazudta rá az ellenzék – kétségtelenül ügyes politikai leegyszerűsítéssel -, hogy „netadó” lesz.

Nem lett, mert nem is volt tervben.

Lett viszont 2018-ra 5 százalékos áfa az internethasználatra. Azaz „netadó-kedvezmény”.

Lesem a híreket – online és offline egyaránt -, de sehol egy utcára szólító felhívás, sehol egy jól megfontolt, politikai marketingesek által százszor megrágott, átírt szavakkal telerakott, megspékelt, elnyomástól, kizsákmányolástól rettegő interjú – civillel, politikussal, hiszen netadóról van szó!

Sehol semmi.

Na, most akkor ez mit jelent?

Egyfelől nyilván azt, hogy belerúgni valamibe – még ha nyilvánvalóan hazugságra alapul a politikai építmény – mindig könnyebb és egyszerűbb, mint elismerni, értékelni a teljesítményt.

Márpedig ez teljesítmény.

A „netadós” őrjöngés napjaiban kérte fel a miniszterelnök Deutsch Tamást, hogy ugyan, vizsgálja már meg ezt az egész internetes szférát, és tegye le az asztalra koncepcióját. Deutsch megtette. Talán emlékszünk a digitális nemzeti konzultációra, a temérdek fórumra. A párbeszéd eredménye a mostani bejelentés. Az országgyűlés előbb 27-ről 18-ra, majd arról 5-re csökkentette az internethasználat általános forgalmi adóját.

5 százalék. Európában a legalacsonyabb.

Pedig lehetne tüntetni, hogy miért nem nulla!

Ugye?

Vagy ha nem, akkor tessék már előállni a farbával, hogy most miért tetszenek csendben maradni? Hol vannak a kivilágított telefonok? Hol a CNN-főoldali kép?

Pedig most még jobb lenne, mert Budapest szebb, mint 3 évvel ezelőtt...

Ja, hogy ez a kettős mérce.

Mindegy is. Csak elgondolkodtató...

Olyan, mint a nyugdíjemelés. Jár nekünk és minden korábbi károgást elfeledünk. És várjuk a következőt. Mert az is jár nekünk.

Mert minden jár nekünk.

Jó lenne már egyszer ezen a gondolkodáson is változtatni. Félek, az nem mostanában lesz.

Ezeket a cikkeket olvastad már?