Blogolj!

Vivien a címlapon, de van ennél fontosabb - Vasárnapi üzenet, 2017.augusztus 6.

Azért a Figyelőnél figyelnek a közérzetünkre. Máskülönben nehezen értelmezhető a múlt heti címlapjuk. Ebben a rettentő kánikulában valóságos hidegzuhanyként éri a közéleti hetilapot kezébe vevő olvasót, hogy a borítóról Kökény-Szalai Vivien néz rá, mint a heti nagyinterjú alanya. (Az interjú nagyjából ennyit is ér, de egy részt majd még citálok belőle. Megéri.) A nyomasztó hőségben ez a dermesztő jégfröccs valóban új erőre kapatja az embert.

Szerencsére a lapban cikket jegyez Kiszelly Zoltán is - egy jóval fontosabb kérdésben. A mediterrán taxiról, az Európa partjaihoz szervezetten utaztatott migránsokról értekezik adatokkal, citátumokkal. Például arról, hogy

a nagy demokráciaexport és arab tavasz keretében meglincselt egykori líbiai vezető, Moammer Kadhafi évi 5 milliárd euróért cserébe zokszó nélkül lezárta országa határait a fekete-afrikai migránsok elől. Nem is volt gond. Most meg bazi nagy a fejetlenség.

Idén már több mint 20 százalékkal többen érkeztek (az azonos időszakban) Itália partjaihoz, mint tavaly. És retteghet Spanyolország is. Mert hogy a migránsok 73 százaléka életerős férfi. Tavaly Olaszországba 183 ezren jutottak el, akiknek 3(!) százaléka volt valódi menekült!

Líbia három részre szakadt, a határokat megnyitották, az embercsempészet az egyik fő bevételi forrás.

Nem fogok most sorosozni, meg brüsszelezni (nem voltam jelen, amikor a lóvéért cserébe megfogalmazták a titkos kéréseket, feladatokat – már ha volt ilyen -, meg amúgy is kiderül minden egyszer), de az tény, hogy baromi szervezetten „mentenek” az NGO-hajók, összejátszva a csempészekkel (nyugati cikkek szólnak a jelzőfényekről, az ideiglenesen kikapcsolt jeladókról, behajózásokról, nemzetközi vizeken hipp-hopp embermentésekről). Szívesebben olvastam volna Vivien asszony nagyinterjúban mindezek Tény(ek)szerű feldolgozásáról. Nem tehettem. Helyette megkaptam Kamasz Melinda azon kérdését – és az arra adott választ -, ami mindenre magyarázatot ad hőgutában és téli fagyban egyaránt. Idézem:

„- Az is elképzelhető, hogy egyszer politikus lesz?

- Érdekes kérdés. De annyi feladatom van a TV2-nél, hogy őszintén szólva nem volt még időm ezen gondolkodni”. 

Mindezt így, szó szerint. Mi lesz, ha Viviennek lesz ideje gondolkodni? 

Ezeket a cikkeket olvastad már?