Blogolj!

Húsvéti cikk karanténból, 2020 - Vasárnapi üzenet, 2020. április 12.

Csúri Ákos
2020.04.12.

Nem, persze, hogy nem akarok Deák Ferenccel vetekedni, már csak azért sem (millió egyéb mérhető és mérhetetlen javára billenő különbség mellett), mert míg ő – hogy ne lehessen kézírása alapján egyből felismerni, beazonosítani – 155 éve Salamon Ferenc újságírónak diktálta, mondta tollba ominózus, történelemformáló húsvéti cikkét az Angol Királynő Szállóban, addig én magam pötyögöm le gondolataim a pilisszentiváni karanténban.

Kiegyezés és karantén.

Húsvéti cikk, amely a szövetségi rendszer miatt megágyazott Trianonnak és Húsvéti cikk a békediktátum centenáriumához közeledve, amely a nemzetállam fontosságáról szól.

Akkor gondolkodó tollforgatók, kiválasztott emberek vállalták át a nemzet képviseletét az egyének védelmében, ma az egyének önfegyelmére, felelősségére van szükség ahhoz, hogy a nemzetállami erősödés, a magyarság túlélése megvalósulhasson.

Más-más az aspektus, de a cél ugyanaz. Túlélni, kellő kompromisszummal felszínen maradva erősödni, markáns arcélt ölteni, tovább lépni.

S lám, ott a jelennel a közös nevező: Deák mondja tollba, hogy Magyarország mindig ellenállt és ellenáll a beolvasztási kísérleteknek... Ismerős, nem?

Kulcsszó az Unio.

Petőfiék tizenkét pontjában a forradalmi délutánra már „Unio Erdélylyel” szerepelt. 72 évvel később lett belőle Trianon, majd 1947 februárjában a párizsi békegyalázat, nemsokára szovjet UNIO, majd elmúltával európai UNIO.

Kísért bennünket ez a szó.

És kísért bennünket parttalanul pártoskodó makacsságunk is. Amikor részben vészhelyzetben van, részben – ebből is fakadóan – komoly esély előtt áll a nemzet. Ugyanis – szemben a világ számos államával - kormányozzák. És ilyenkor félre kell tenni a percemberkés politikai érdekeket – nagyon messze van még 2022, a Pesti úti idősotthon sokkal közelebb...

A Haza bölcse, a „nemzet prókátora” cikkében a császársággal történő kiegyezés alapfeltételeit fektette el.

Ma „házon belül” kell kiegyeznünk. Nincs jobb- és baloldal, nincs liberális és konzervatív, nincs buzi és homofób. A Kaszás nem válogat, nincs nála állásinterjú.

Kaszál. Jobboldalit, baloldalit, liberálist, konzervatívot, buzit és homofóbot egyaránt. Nincs kibúvó. Csak, és kizárólag csak akkor, ha magunkra és embertársainkra – ismerősre s ismeretlenre - egyaránt figyelünk. Nem provokáljuk a Jóistent és a Kaszást.

Gondoljunk már egy pillanatra bele: ha Deák Ferenc korában éltünk volna, akkor bizony Haynau és a Bach-rendszer kegyetlen mindennapjai elől bujkálhattunk volna otthonunkban, karanténban. Akkor is megvolt a „kijárási tilalom”. Az életünkért. Ma is ez van a kijárási korlátozással. Nem szórakozásból mondja minden felelősségérzettel megáldott személy: bírd ki, és maradj otthon. Akkor is, ha süt a nap.

Deák úgy mentette meg a hazát, hogy kiegyezett a császárral. Azért tudtak kiegyezni, mert mindkettőnek volt elképzelése.

A ma osztrák császárát nemzetünk esetében Európai Uniónak hívják. Nehéz vele kiegyezni, mert nincs elképzelése... (javaslom erről a balliberális olasz kormányt meginterjúvolni...)

Deáknak és hazánk jelenlegi vezetésének egy a célja: megmenteni a nemzetet úgy, hogy erősebb legyen utána, mint valaha volt.

Másképpen kell ma Deák Ferencnek lenni. Igyekszem átérezni. Már csak azért is, mert mindketten október 17-én születtünk és Zala szerelmesei voltunk...

Ezeket a cikkeket olvastad már?