Blogolj!

Ébresztő, Kossuth-díj Bizottság! - Vasárnapi üzenet, 2017.május 21.

Csúri Ákos
2017.05.21.

Emléktáblát avattunk dr. Martin György tiszteletére tegnap. Hogy ki ő, arról a Kultúrvilág blog itt alapos összeállítást készített. A táncházmozgalom kicsiny hazánkban mintegy egymillió érintettjének nem kell bemutatni. Neki köszönhetjük, többek között, Kallós Zoltánt, Mátyás István „Mundruc” kalotaszegi táncost és általa a kalotaszegi legényest, és még megannyi adatközlőt.

És tanácsot.

Martin özvegyéről, Borbély Jolánról – az egykori kiváló táncosról, gyűjtőről, kutatóról, elmaradhatatlan, magát háttérbe szorító társról, aki ma ünnepli 89. születésnapját – az elmúlt hónapokban kezdtem portréfilmet forgatni Jótanács körút 20. címmel.

Mert a legendás Tanács körút 20. (ma már Károly körút) egyfelől volt otthona, menedéke táncosnak, zenésznek, gyűjtőnek – Kallós is mindig itt lakik, amikor Magyarországon jár -, másfelől itt kaptak életre szóló tanácsokat, jó szándékú kritikákat mindazok, akik a folklór és táncházmozgalom környékén felbukkantak.

Martin György tragikusan fiatalon, 1983. október 31-én, mindössze 51 évesen itt hagyott minket. Irgalmatlan publikációs listával, gyűjtések száz kilométernyi filmszalagjaival. Lényéért, tudásáért, azért, hogy melyikük intézetében dolgozzon, Kodály Zoltán és Ortutay Gyula versengett…

Ott állok az emléktábla előtt, amit egykori tanítványainak (és nem az államnak…) köszönhetünk, és azon tipródok magamban, hogy

vajon miért nincs Kossuth-díja annak az embernek, aki gerincet adva valami csodára nevelte sok-sok százezer honfitársunkat?

Martin és Borbély antikommunizmusa egyértelművé teszi, hogy 1990 előtt szó sem lehetett erről. Na, de 1990 után? Posztumusz? (Erre 15 év polgári kormányzás után az sem mentség, hogy a táncházmozgalom egyesületi szinten egy balos-liberális brancs kezébe került, sajnos).

Borbély Jolán jövőre lesz 90 esztendős. Biztos vagyok benne, hogy a protokolláris gratuláló táviratoknál sokkal jobban örülne annak, ha Martin György posztumusz Kossuth-díjat kapna. Mert rövid élete alatt is Kossuth Nagydíjas életművet hagyott hátra.

Nincs nekem bajom a könnyűzenészekkel, biztosan megérdemelte Lovasi András meg Kovács Ákos is a díjat, de…

De Martin György minden kétséget kizáróan érdemes erre. Halló Kossuth-díj (kiosztó-jelölő) Bizottság! Ébresztő!

Ezeket a cikkeket olvastad már?