Blogolj!

NYÚZ 22

Matatok az emlékek között és kezembe akad egy fénykép, 1993-ból. Bodolay Géza rendező barátommal, és a Nemzeti Színház jeles művészeivel jártunk Krakkóban, ahol Wyspianski Menyegző című csodálatos művének olvasópróbáját tartottuk, Andrzej Wajdával. Szalai Attila segítségével még egy komolyabb interjút is készíthettem vele. Emlék, amelyet mindig jó felidézni.

És most itt a hír: 90 éves korában elhunyt Andrzej Wajda lengyel filmrendező.

Isten áldja Mester! Jó utat a fellegek hátán!

Krakkóban Wajdával 1993-ban.

Címkék: Andrzej Wajda, NYÚZ

NYÚZ 21.

Csúri Ákos
2016.10.01.

A francia államot nem érdekli a francia nép

„A magyar kvótareferendummal egy időben – vagyis vasárnap – helyi népszavazást tartottak volna a migránsok betelepítéséről a franciaországi Allexben. A voksolás azonban elmarad – közölte az M1 Híradója szombaton délben.

Szombaton reggel sajtótájékoztatón tájékoztatta a franciaországi Allex település polgármestere a helyieket arról, hogy törölni kell a vasárnapi népszavazást, miután a grenoble-i közigazgatási bíróság helyt adott a megyei prefektus arra vonatkozó kereseteinek, miszerint a kötelező kvóta elleni referendum szabálytalan és érvénytelen.

A település vezetője leszögezte: bármennyire is csalódott, a bírósági döntés arra kötelezi, hogy törölje a népszavazást. Úgy látja, az államnak nem fontos többé meghallgatnia az embereket, az állam pedig nem nyert a döntéssel semmit, ám a demokrácia nagyot vesztett. Az allexieknek befogták a száját – szögezte le”. 

Kell-e ehhez kommentár? Abban az országban, ahol máshol éven belül volt Charlie Hebdo, Párizs és Nizza, a Brüsszelhez veszettül igazodó, bukófélben lévő baloldali elnök, kormány, prefektus retteg a nép szavától. Retteg a szótól: elég.

Ezzel tökéletesen bemutatták, hogy mennyire álságos a gőgös fennhéjázással, égnek emelt orral hangoztatott demokrataságuk.

Pedig ha tudnák, hogy mennyi magyar elvbarátuknak szolgáltak eddig hivatkozási alapként…

Na, fiúk, most mi lesz? 

Címkék: NYÚZ

NYÚZ 20

Csúri Ákos
2016.08.30.

Nyilvánosan kivégeztek két magas rangú tisztségviselőt augusztusban Észak-Koreában: egy korábbi mezőgazdasági minisztert, valamint az oktatási tárca egyik munkatársát, aki elaludt egy Kim Dzsongun észak-koreai vezető elnökletével megtartott értekezleten – írja a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap alapján az MTI. A kivégzéseket légvédelmi fegyverrel hajtották végre az észak-koreai főváros, Phenjan egyik katonai akadémiáján Kim Dzsongun parancsára.

A dél-koreai újság információi szerint a minisztert azért ítélték halálra, mert „olyan közpolitikai javaslatokat támogatott, amelyek közvetlen fenyegetést jelentettek az észak-koreai vezetésre”. Míg  a másik férfi az oktatási minisztériumban dolgozott miniszteri szintű tisztségviselőként, és „azzal hívta ki Kim haragját, hogy elbóbiskolt egy értekezleten, amelyet az észak-koreai vezető elnökletével tartottak. A helyszínen elfogták, majd az állambiztonsági minisztérium alaposan kifaggatta. A vizsgálat során más vádpontokban, például korrupció miatt is bűnösnek találták. Ezt követően végezték ki”.

Namost!

Ellenzéki, antilovagkeresztes publicisták éveken át Orbán Viktort az észak-koreai diktátorhoz hasonlították.

Az OPNI bezárt, ezért ennek komolyságával nem foglalkoznék.

Ám hol az a kivégzés? Az az egyetlen lövés?

Ja! Lövés, az volt. 2006. október 23-án… Ki is volt akkor a kormányfő?

 

Címkék: NYÚZ

NYÚZ 19

Csúri Ákos
2015.12.30.

„A MÚOSZ Karikaturista Szakosztályának a 2015 decemberében tartott titkos szavazása alapján az Év Legjobb Sajtókarikatúrája Díj (Kétfilléres-díj) díjazottja: Szerényi Gábor.” – írta facebook oldalán Szerényi Gábor.

Kutyanyelvünk. Megérdemelte.

Nem Szerényi lenne, ha nem álszerényen énekelte volna meg e kétségtelenül jogos elismerést. Mert Szerényi már csak ilyen. Egy kellemes figura valahonnan a Pigalle környékéről, nem messze a Moulin Rouge-tól. Egy olyan karakter, aki más szavára is figyel, de a magáéra még jobban. És nem mérlegel, hogy ki előtt, vagy éppen kinek mondja azt, amit gondol. Emiatt sok barátot veszített és sok új barátra tett szert.

De hogy valójában ki a barátja, azt csak maga tudja.

Szerényisen, Lucien de Rubempré-t meghazudtoló módon keresztbe vetett lábakkal, magyarázó kezekkel.

Ő Szerényi. A jelenlegi legjobb karikatúrista.

Büszkeség vele egy oldalon publikálni! (És ez most itt nem egy kutyanyelvcsapás volt…).

Gratulálok!

Címkék: NYÚZ

NYÚZ 18.

Csúri Ákos
2015.12.13.

„Ha szemügyre vesszük a magunk mögöttünk hagyott öt esztendőt, láthatjuk, a mi erőnk lényegében abban áll, hogy bátran kitűztünk olyan célokat, amelyeket mások lehetetlennek tartottak. Leginkább olyan dolgokat, amelyeket mindenki akarna, de senki nem gondolta megvalósíthatónak. Ebből is látható, hogy talán a bátorság a legfontosabb dolog az életben. Mondják, mindenki lehet boldog, a szép és a csúnya is, az okos és a buta is, sőt a szorgalmas és a lusta is, csak a gyáva ember nem lehet boldog. Ha így nézzük, a szabadság voltaképpen a bátorsághoz való jog – mondta Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán.

Fotó: blogstar.hu

NYÚZ 17.

Csúri Ákos
2015.12.06.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Együtt nevében felszólítom önt, hogy ne forduljon nemzetközi bírósághoz a kötelező kvóta ellen, a már beadott keresetet vonja vissza! Ön a jelenleg folytatott politikájával Magyarországot keletre sodorja, szembeállítja nyugati, történelmi szövetségeseivel, pedig Magyarországnak ez nem érdeke.

Közös hazánk akkor tudja érvényre juttatni nemzeti érdekeit, ha történelmi távlatban gondolkozva, a jelenlegi gazdasági válsághelyzet, a menekültkrízis és a schengeni övezet szétesése közepette belátja: Európának közösen kell emberséges és jogszerű megoldásokat találnia.

A kötelező kvóták magyar elutasítása és az Európai Bírósághoz fordulás nem ilyen politika. Ez sem biztonságot nem teremt, sem a válságot nem enyhíti.

NYÚZ 15.

Egy Németországban dolgozó cseh orvosnő világnak szóló üzenetét küldték meg nekem emailen (fordítás egy yahoo.com-on megjelent hozzászólásról).

„Tegnap a kórházunkban megbeszélést tartottunk a nálunk kialakult helyzetről és arról, hogy egy másik müncheni kórházban már tarthatatlan a helyzet. A körzeti orvosi rendelők nem tudják már kezelni a kialakult vészhelyzetet, ezért mindenkit a kórházakba küldenek. Sok muszlim elutasítja, hogy őket orvosnők kezeljék, és mi sem vagyunk hajlandók azok közé az állatok közé menni, különösen azokhoz, akik Afrikából jöttek.

NYÚZ 14.

Csúri Ákos
2015.11.22.

Az EU terrorizmus elleni koordinátora elvetette pénteken azt az állítást, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosai magukat menekültnek álcázva jutnak be az unióba. – közölte az MTI.

Gilles de Kerchove az RFI/France 24 nevű francia műsorszórónak nyilatkozva azt mondta, nem hiszi, hogy az IÁ ily módon szivárog be Európába.
 
Ezt bírta mondani az európai terrorelhárítók főnöke. Szerinte teljesen nyilvánvaló, hogy a menekültek közé NEM szivárogtak be a terrorista sejtek...

NYÚZ 13.

„A népvándorlás növeli a bűnözés veszélyét. Erről nem PC, politikailag nem korrekt beszélni, sőt a nyugati világ ezeket a tényeket nyíltan letagadja, de attól még tény: ahol Európában sok bevándorló van, ott jelentősen megnőtt a bűnözés, és romlott a közbiztonság, több a lopás, a rablás, a bántalmazás, a súlyos testi sértés, a nemi erőszak és az emberölés. Ha nem beszélünk róla, ezek tények maradnak” – mondta ma a Parlamentben Orbán Viktor.

Érdekes szóhasználat. Lopás, rablás, bántalmazás, súlyos testi sértés, nemi erőszak, emberölés. Bűncselekmények. Azok elkövetőit pedig nem kitessékelik az adott országból, hanem kitoloncolják.

Az idióta és teljes mértékben indokolatlan, tervezett kvótarendszernek köszönhetően ez estünkben hozzánk történő visszatoloncolás lenne. Erős szó a visszatoloncolás, de pontosan fedi a valóságot. Valamiért nemkívánatos személyek, akiket akár erővel is el kell távolítani. A migránssimogatók – akik azért erős csendben vannak péntek óta…–nem hallatják hangjukat a svéd, dán, finn, osztrák, szlovén intézkedések kapcsán. Pedig a migránsáradattal beözönlő bűnözőket (is) visszatoloncolnák hozzánk a NAGY PC KVÓTARENDSZER keretében.

Köszönöm, de én nem kérek belőlük. A gyerekeim holtteste felett ne változtassák piros-fehér-zöldre profilképüket ismeretlen franciák, görögök, németek, vagy norvégok. A kvóta a bombát hozná hazámba. Kívül tartanám.

NYÚZ 12.

K77 Nem kell a kvóta címmel küldött egy kis személyes élménybeszámolót délelőttjéről. A Nyúz-ba tettem, mert azt gondolom, ez minden sajtótájékoztatónál beszédesebb.

Ma délelőtt aláírást gyűjtöttem a FIDESZ kezdeményezésének keretében. Életemben sosem csináltam még ilyet. Egészen érdekes élmény volt.

A helyzet egyszerű: a kvótarendszer ellen tiltakozik Magyarország, s ennek elkerülésének érdekében gyűjt aláírásokat a kormánypárt.
A helyszín: kisváros, piac előtti járda. Időpont: reggel nyolc.

Jönnek az emberek. Meglátják, hogy valamit alá akarunk íratni és kérdés nélkül jönnek. Többségük tudja miről van szó és már írja is alá. Akad olyan, aki tudta, hogy mikor, hol leszünk és csak az aláírást kerékpározott oda hozzánk.

A magyar emberek nagyon nagy többsége tudja, hogy mi ez és mit támogat az aláírásával. Egy kisebb részüknek az is elég, hogy meghallja a migráns szót, máris tiltakozik, és már kanyarítja is a nevét a papírra. Egy minimális hányaduk pedig nem ír alá semmit. 

Közel három óra alatt egyetlen egy magyar polgárral sem találkoztam, aki azért nem írta alá az ívet, mert támogat az EU-s kvótarendszert. Értik? Egyetlen egy ilyen ember sem jött velem szembe, pedig találkoztam néhánnyal.

A helyzet egyszerű. Az emberek nem kérnek a kvótarendszerből és az EU ezen törekvéseiből sem. A magyarok ezt rengeteg aláírással alá is támasztják, s ezekkel együtt mehet az unió elé a magyar javaslat.

Aztán majd ezt is utánunk csinálják a többiek, mint a kerítést – vagy a kaput szárnyakkal... Mert mi tudjuk, mit akarunk. Biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyunk egyedül.  

Ezeket a cikkeket olvastad már?