Blogolj!

A kockásinges szezonról meg a fazonról (Vasárnapi üzenet, 2016. február 21.)

Az iskola nem gyermekmegőrző.

Ennek a – gondolom – mindenki előtt nyilvánvalóan tételmondatnak a jegyében néztem a flanelingek kavalkádját és vélhetően fogom is még.

Az evidencia, hogy komoly gond van. Az is, hogy ezeket a gondokat meg kell oldani. Az – számomra – részletkérdés, hogy ezek a gondok mikor keletkeztek. Vannak és megoldást igényelnek.

És az is evidencia, hogy a szemellenzős álláspontokat (minden fél részéről), miszerint a másik oldalon állók mindannyian hülyék, mereven elutasítom. Ezernyi szempont van, amit figyelembe kell venni. Követelőknek és kormányon lévőknek egyaránt.

Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Ha 17 milliárdnyi kifizetetlen számla halmozódott fel, akkor nyilvánvalóan gondok vannak a rendszerben. Ezt meg kell vizsgálni, a KONSTRUKTÍV javaslatokat mérlegelni kell, a hibákat ki kell javítani, a rendszert esetleg újra kell gondolni.

Erre van a kerekasztal.

Aki ott ül, az megoldást keres.

Aki távol marad, az nem a megoldásban, hanem a lázadás szításában érdekelt.

Felelőtlen pedagógussal és diákkal szemben egyaránt.

Ezért félrevezető kicsit ez a kockásingezés. (Természetesen kinek-kinek szíve joga kifejezni a szolidaritását, nincs ezzel semmi baj. Csak nem vezet közelebb a megoldáshoz.)

Most nem a Bastille-t kell felgyújtani, hanem egy gyermekbetegségeket mutató rendszert kell átalakítani, egészségesen működőképessé tenni – mindannyiunk érdekében.

És ezt tárgyalva, józanésszel, nem pedig öltözködéssel lehet elérni.

És a szökőnapon meg menjenek a gyerekek iskolába és tanuljanak. A pedagógusok meg tanítsanak. Mert ez a dolguk.

Lévén az iskola nem gyermekmegőrző. Hanem jövőképző.

A gyerekeket senki ne használja fel saját céljai érdekében. Ez is egyfajta pedofília. Ez tilos. Tiltakozzon, tárgyalóasztalnál érveljen, érjen el eredményeket a pedagógus. De szülőket és gyerekeket ne uszítson olyanért, amelynek részleteit időnként még maga sem ismer(het)i.

Mert ha még jobban megemelik a fizetését, akkor az a szülő, aki most nem engedi gyerekét suliba meg kockásingezik, ugyanakkor 10 éve egy fillérrel sem keres többet, akkor majd odaáll és számon kéri a magasabb, jobb, hatékonyabb pedagógusi munkát. És akkor már nem lehet semmire hivatkozni.

Ezért kell tanítani mindentől függetlenül.

Ez ugyanis egy hivatás. ha még nem tűnt volna fel.

Ezeket a cikkeket olvastad már?